Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy znacie jakieś Ślązaczki? Mam takie spostrzeżenie.

Polecane posty

Gość gość
To co Kafe idiotki uwielbiają najbardziej - utrwalanie stereotypów. To ze spotkałam 4 kobiety z Mazur które miały rude wosy nie znaczy ze wszystkie kobiety z Mazur maja rude włosy. Macie takie płytkie myślenie, skąd się w ogóle urwalyscie? Macie skończona w ogóle jakaś szkole średnia? Bo z tego co mi wiadomo w szkole uczą otwartości umysłu. Wasze myślenie przypomina myślenie dziecka 4 letniego.

„Nie wiem z czym macie problem, piszę o swojej opinii na temat konkretnych osób z konkretnego regionu” - a ja z kolei pośrednio określiłam swoją opinię na Pani temat. :) Na pewno nie na temat osób z Pani środowiska, bo co oni mogą za to. ;) Wow, 8 osób zna Pani ze Slaska, na dodatek z forum. Kurczę niezłe osiągniecie i rzeczywiście teraz już rozumiem... Wcześniej myślałam, ze mówi Pani o 5 osobach, ale 8 to już coś. :D Życzę wszystkim Paniom mniejszego skupiania się na negatywnych cechach u innych i niedoszukiwania się „wszystkiego złego”. A tak na przyszłość - jeśli nie lubię rozmawiać z jakaś osoba i uważam ja za głupia/ nie za bardzo inteligentna czy irytującą, po prostu sama kończę rozmowę. Tak jak ja robie to w tym przypadku, Autorko. :) Miłego dnia!:)

Gość gość
Ja mam znajomą z Rudy Śląskiej, która wpieprza ciągle te ich kluchy, rolady, zrazy i inne tłustości i wciąż narzeka, że schudnąć nie może :D Poza tym tak negatywnie harda jest, faktycznie.

Gość gość
do osoby wyzej: poziom. twojego slownictwa i wypowiedzi nie swiadczy o tobie dobrze. skad pochodzisz? a poza. tym skad. wiesz co znajoma je na obiady? dzwoni do ciebie codziennie z tej rudy i ci sie zwierza?

Gość gość
Poziom słownictwa? Że napisałam "wpieprza"? A jak nazwać to, że robi 8 zrazów i na raz zjada 3? To nie jedzenie, to wpieprzanie jak świnia. Nie, nie dzwoni, pokazuje to wszystko na facebooku :D

Gość gość
11:52 Zacznij używać znaków przestankowych, wielkich liter, a potem pouczaj kogoś o jego wypowiedziach ;)

Gość gość
Ja mam takie same zdanie o ludziach ze śląska, ew podkarpacia, dla mnie to Polska "C" i najgorsze szumowiny.. Jestem z Gdańska i cieszę się że tu mieszkam, ludzie na codzień są mili, normalni. Ostatnio takie szumowiny z katowic skradły i zablokowały trójmiejską grupę sprzedażową, pisali obraźliwe i prowokujace posty żeby wywołać g****oburzę jednak ludzie z gdańska to nie te klimaty. Jak widzę na kafe jakąś wyniosłą osobę jak np ta z 10:03 to zawsze mam wrażenie że jest ze śląska

Gość gość
tak tak na pewno wrzuca zdjecia kotletow na fb. idz mitomanko opowiadac bajki dzieciom na dobranoc haha.

Gość gość
Masz jakiś problem z sobą. Slazaczki nie dają sobą pomiatac.Mają zasady I tyle.A znasz kogoś że Śląska? Bo ja mam tam rodzinę i znajomych.Zapraszam do nas latem to zmienisz zdanie

Gość gość
w Trójmieście to akurat najwięksi przestępcy sa i mafia alfonsow. Tam jest duzy handel kobietami. Ciekawe co się stało z tą Iwona Wieczorek. Poza tym pogoda paskudna, wieje że głowę chce urwac. Na poludniu Polski 30 stopni a nad morzem 15 i ludzie z parasolkami chodza.

Gość gość
Pewnie dlatego tylu głośnych, rozstawiających 800-metrowe parawany Ślązaków nad morzem latem :D

Gość rodowita ślązaczka
No chyba to właśnie Śląsk całymi dekadami utrzymywał, że oni są bardziej Niemcy niż Polacy x i o to były 3 powstania i na końcu plebiscyt, bo Ślązacy tak bardzo pragnęli byc w Polsce i czuli się Polakami. Za tym autonomicznym albo niemieckim Śląskiem to płaczą sieroty po komunie albo napływowa hołota (nie mylić z normalnymi przyjezdnymi, którzy zakorzeniają sie na Śląsku)

Gość gość
to miejscowe bydło rozstawia te parawany. Wiem bo mowili: u nas w Jelitkowie. Slazacy z racji tego, że mieszkają blisko granicy, jeżdżą na południe Europy. Do takiej pierwszej lepszej Chorwacji maja tyle co nad zimny Bałtyk, a pogoda gwarantowana, czyste morze i zero smierdzacych bud, które się zwą "smazalnia ryb".

Gość gość
Najgorsze baby są ze świętokrzyskiego. Ludzie ogólnie nie tylko kobiety. Większość z nich to typowe wiesniaki. Ale pomijając fakt ich prostactwa to są najzwyczajniej wredni i zakłamani. Większość z nich nieuczciwa. Posuwaja się do drobnych kradzieży, lub roznoszeni fałszywych plotek. Tak podłych ludzi nie spotkałam jeszcze w żadnym regionie. Miałam nieprzyjemność pracować tam dwa lata i nigdy więcej tego nie powtórzę.

Gość gość
w życiu bym nie chciała mieszkać w Gdańsku, płace w porównaniu z takim Krakowem czy Wroclawiem są mocno srednie. Pracuję w It we Wrocku, zarabiam 6000zl netto. Zadzwonili mi raz z ofertą z Gdańska, zaproponowali 3 tys plus musiałabym raz na trzy miesiące jeździć na własnych koszt na szkolenia. Prawie się zaśmiałam przez słuchawkę. Północ kraju jest daleko w tyle za południem i taka jest prawda. Nawet w takim mieście jak Bielsko Biała zarobilabym te 3 tys. Poza tym pogoda nad morzem by mnie dobila.

Gość gość
Ne zapomnij sobie wpisać sektora przedsiębiorstw jak będziesz sprawdzać średnią płacę :D :D :D 💤

Gość gość
przysiegam na moje zycie ze to prawda. a w statystyki sie nie patrz bo są naciągane. wszystko w statystykach wygląda lepiej, tak nak Polska jest zielona wyspa...

Gość gość
ha ha ha I tak właśnie ze ślązakami jest o czym autorka napisała: będą się bić o to, że mają rację, choćby im czarno na bialym pokazać że nie mają, to i tak bedą iść w zaparte. Zawzięte toto jak nie wiem.

Gość gość
12:32 To nie są żadne statystyki tylko dane Gus. Wiesz co to jest gus? Każda firma co roku musi wypełnić do gusu raport, m.in. na tej podstawie podają potem te dane. To nie są dane statystyczne. Co więcej - jeśli już, to stawki mogą być jedynie zaniżone, bo nie często na papierze jest zapisana najniższa krajowa, a w rzeczywistości ludzie zarabiają dużo więcej.

Gość gość
*nie rzadko, sorry.

Gość gość
Racja świętokrzyskie milion razy gorsze

Gość gość
sorry ale chyba nie wierzysz w to ze w Gdańsku są lepsze place niz w Wrocławiu czy Krakowie.... przeciez Wroclaw i Krakow to zaraz po Warszawie najprezniejsze miasta w Polsce. Była tutaj taka co wygrzebala jakies zestawienie, z którego wynikało że w Gdańsku są najdroższe mieszkania. No myślałam że buchne śmiechem.

Gość gość
12:32 tak jak ty sie wyklocasz, że to ty masz rację. w Korporacjach najwięcej płacą s Krakowie i we Wroclawiu i dlatego sa tam najdrozsze mieszkania. u nas w pracy tez jest dziewczyna z Gdanska...

Gość gość
jak ci w tv powiedza czarno na bialym ze w Polsce jest dobrze, to tez uwierzysz, bo powiedzieli? juz nie wspominajac o tym ze w Gdansku jest 1/3 korporacji tych co we Wroclawiu czy Krakowie.

Gość gość
Jakieś dane, statystyki, raporty czy opierasz się na własnej teorii? Czy może pracowałaś zarówno jak i w Krakowie, Wrocławiu, Gdańsku, Olsztynie, Szczecinie, żeby mieć porównanie? Oczywiście w każdym z tych miast w dwóch, trzech miejscach żeby mieć rozeznanie? 💤 Ja się o nic nie wykłócam, ja Ci przedstawiam dane gus. Twarde dane, żadne bajki.

Gość gość
Chyba nie każda firma składa do GUS-u sprawozdanie, tylko te większe. Jestem Ślązaczką od wielu pokoleń i nie uważam, abym miała te cechy, o których pisze autorka. Nie jestem idealna, bo nikt nie jest, ale wredni ludzie są wszędzie i miejsce urodzenia nie ma na to wpływu. Nie zgodzę się tez z tym, że większość kobiet nie pracuje. Moja mama pracuje, w rodzinie tez wszystkie kobiety pracują, gdy chodziłam do szkoły, to koleżanek mamy tez pracowały. To właśnie na kafe a nie w życiu wiele razy razy spotkałam się ze stwierdzeniem, że "teraz to kobiety pracują i posyłają dzieci do przedszkoli, nie to co kiedyś, kiedy siedziały w domu wychowywały dzieci". Szufladkowanie ludzi świadczy o ograniczonych horyzontach, a tym samym wystawia złe świadectwo autorce. Aha, i nie mam górnika w rodzinie, nikogo związanego z górnictwem też nie. I w mojej pracy tylko jedna osoba ma męża górnika. Utarte schematy to tylko schematy, rzadko kiedy mają wiele wspólnego z prawdą. Mniej zacietrzewienia a więcej otwartości umysłu życzę.

Gość gość
pracuje we Wroclawiu ale bede sie przenosic do Krakowa a w tej branzy siedze juz od lat bo 20 lat juz nie mam.. Mialam pare ofert z Gdanska, sorry....... odpada. zreszta w necie tez sa oferty pracy z korporacji, mozna sobie porownac.

Gość gość
https://wgn.pl/artykuly/raporty-i-opinie-o-rynku/21949,ceny-mieszkan-w-wojewodztwach-gdzie-najtaniej-a-gdzie-najdrozej.html "Jak widzimy – widać wyraźnie supremację 5 ośrodków, gdzie ceny na rynku pierwotnym są wyższe od 6000 zł/mkw., natomiast na rynku wtórnym przekraczają 5000 zł. Mowa oczywiście o Warszawie, Krakowie, Gdańsku, Poznaniu i Wrocławiu. " Nie taki wyjątkowy ten śląsk jak widać, bo wielu w innych miejscach w Polsce są bardzo podobne ceny.

Gość gość
Tak tak, teraz tu co druga będzie pisać że pracuje w Krk lub Wrocławiu i miała niekorzystne oferty z Pomorza :classic_cool: Oj baby baby... Spadam, tylko utwierdziłam się w swoim przekonaniu 🖐️)))