Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pomidory droższe niż szybka wieprzowa

Polecane posty

Gość gość

Cyrk. Pomidor malinowy po 15.99 stokrotka. Czy u was też tak drogo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Po pierwsze, ta szynka ma tyle samo wspólnego z szynką, co holenderski pomidor z pomidorem. Jedno i drugie nie nadaje się do jedzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pomidory malinowe są nie dobre. Kupilam ostatnio i nic specjalnego. Wole zwykle pomidory

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mama 2 plus 2
W stokrotce po 9.99 a u mnie w najbliższym sklepie po uwaga 30 zl/kg !!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie dobre to są te zwykłe. Ja nigdy nie patrzyłam na cenę ale lubię pomidory nawet i o tej porze. Myślisz ze co? W lecie masz wszystko z Pl go wno prawda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
po,idory w styczniu to sama chemia kup sobie lepiej sok pomidorowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
14 4 odezwała się co pasie własne świnie mlekiem i ziemniakami i ma bez konserwantów. A pomidory choduje w korycie na starcie gnoju i maja smak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
NIe wiem, nie kupuję pomidorów w zimie. A dobra szynka kosztuje więcej niż te 16 zł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś Jak kupujesz cały rok w marketach to możesz mieć i z Chin ;) Jak chcesz się zdrowo odżywiać to jedz głownie sezonowe warzywa i staraj się jak najwięcej kupować na targowiskach, bazarkach, w warzywniakach. Różnica w smaku miedzy polskim pomidorem latem a tym sprowadzanym o tej porze roku do marketów jest tak ogromna, że chyba nikt nie ma wątpliwości co do kraju pochodzenia. Teraz najwartościowsza to cykoria i kiełki. Ja jak tak bardzo tęsknie za pomidorem po sezonie to wole te koktajlowe albo śliwkowe. Ale i to w smaku to jak się trafi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wolę pomidory

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Buhaha... dobra jestes, uświadomie cie mam plantacje pomidorów papryki ogorkow truskawek itp. I jest tak dziś te twoje dobre pomidorki pryskam na wieczór a jutro trafiaja na targ. Nadal twierdzisz ze są zdrowe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mam nerwa na ekologiczne mamusie noc się nie znają ale racje swoje wciskają. Kobieto nic ci nie urośnie bez ton nawozu i hektolotrpw oprysków. Nikt nie będzie się bawi w eko bo by mu się nie opłacało

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość omghowtolive
w eko sklepie 1 kilos of tomatoes = 32 zl , 100 g of brasilian nuts = 17 zl, 100 g of california plums = 3,99 zl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś No ja akurat kupuje w sezonie od sprawdzonych dostawców a takich można najprędzej znaleźć na małych bazarkach czy targowiskach i jakoś żyje i na mocno warzywnej diecie wyszłam ze swoim zdrowiem w miarę na prosta. A pestycydów można się pozbyć stosując odpowiednia kąpiel albo wybierać produkty ekologiczne. Ale i tak twierdze, ze zdrowiej jest jeść warzywa choćby z marketu, czy od takich jak Ty co okres karencji maja w d niż nie jeść ich wcale. Sezon ma o tyle znaczenie, ze polskie warzywa i owoce nie musza być dodatkowo zabezpieczane chemią bo schodzą w sezonie "na pniu" jak np. truskawki czy kalafiory. A te sprowadzane to często są zrywane niedojrzałe, sztucznie pędzone no i pokryte dodatkowa chemia żeby dotarły setki czy tysiące kilometrów. No i do tego dochodzi smak. Kocham truskawki ale nie kupuje tych sprowadzanych, po sezonie. bo nie maja nic wspólnego ze smakiem polskiej truskawki. A weź takie cytrusy, najsmaczniejsze są teraz, kiedy kraje z których pochodzą maja pełnię sezonu. A to oczywiście widać tez w cenie tych polskich jak i zagranicznych warzyw i owoców.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Problem w tym, że i na małych bazarach i targowiskach spotkamy warzywa z Holandii, bo na tym można zarobić, dodatkowo oszukując, że są ekologiczne. Taki pomidor z upraw hydroponicznych, który nie zna słońca, bo skąd słońce w Holandii, ma zerową wartość odżywczą. No ale w Polsce nie ma instytucji kontrolujących, czy pomidor pochodzi z działki, czy z holenderskiej plantacji i czy ta działka, jeśli z działki nie znajduje się na skrzyżowaniu autostrad obok huty. Zimą po prostu ograniczam się do cebuli, marchwi i tych warzyw, które się przechowuje. Może brak mi pewnych smaków, ale za to takiej i zdrowiej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dlatego właśnie trzeba jeść sezonowo. Jak bywasz na stałym targowisku to wiesz kto handlarz kto nie. No i smaku nie oszukasz :) Ja ekologicznych nie kupuje, raczej już od jakiejś znajomej "babci" co ma tylko swojskie a nie wszystko, łącznie z bananami (też z działki ;)). A teraz to tez głównie korzeniowe, cykorie, kiełki,kiszonki i mrożonki. Czasem się skusze na brokuła w markecie albo od czasu do czasu na pomidora. Jak się natnę na wodnistego i kwaśnego to mi na kilka tygodni przechodzi. Młodzi to nie pamiętają ale kiedyś pomidory jadło się tylko w sezonie i czekało z utęsknieniem i smak doceniało,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Szynka wieprzowa kosztuje 38 zł (mam na myśli taką prawdziwą, a nie wyrób szynkopodobny). Pomidory są jednak tańsze, nawet te truskawkowe (kupuję te małe, bo tylko te mają jakiś smak w zimie).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ja nawet nie wiem ile szynka kosztuje. Jem tylko swojskie wyroby, albo gotuje lub piekę kawałek mięsa. Takiej ze sklepu to ze dwa lata nie jadłam :) Wystarczy, ze mięso naszprycowane, dokładać jeszcze to czym te szynki naszprycuja i dopłacać za wstrzyknięta wodę to już dla mnie za dużo, ze o smaku nie wspomnę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja na targowisku kupuje poidory po 27 zl,maliowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×