Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rypsyma

za nasze wosko trzba sie modlić bo czasy cięzke

Polecane posty

nasz kraj jest słaby ale mamy mocne wojsko i zadni Turki ani Azery nie mogą nas pokonać bo nasze wojsko prestrzega Chrystusowe prawa. Mudlmy się za nich

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Liczba ludnosci Armenii 3 mln, chyba się nie mylę ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kafeteria staje się światowym centrum rycia bani :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ale nie podali daty ani godziny :( Może być nieaktualne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
13.25 Dzieki i o to chodzi :) przyjemne z pożytecznym,już coś wiem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A mnie ciekawi jak znalazłaś się na kafe i coś fajnego z kuchni ormiańskiej, przepis jakiś od praktyczki nie z netu. Lubię dobre żarełko a u nas przed wiekami na kresach było trochę Ormian, o kupcach ormiańskich często jest w książkach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ale Wania Putin was popiera :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
17 13 no to zaraz coś dam ja często gotuję zupe z szocewicy ptrzyda ci się 1 szklanka soczewicy; 1-2 cebule (ja używam szalotki, może być także biała część pora); 1 łyżka oleju roślinnego, byle nie była to oliwa z oliwek; 1 łyżka masła; 2 marchwie; 2-2,5 szklanki bulionu warzywnego; 1-2 ziemniaki; kolendra suszona, liść laurowy, sól (lepiej jak będzie morska), pieprz, świeża kolendra – do smaku; Przygotowanie:W garnku podsmażamy cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy drobno pokrojoną w kostkę marchewkę. Teraz kolej na soczewicę. Smażymy ją razem z cebulą i marchwią przez około 10-15 sekund, tak aby wszystkie składniki nasiąknęły olejem. Dolewamy bulion. Doprowadzamy go do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy z 5minut i dajemy suszoną kolendrę i liść laurowy. Teraz wrzucamy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy przez 15-20 minut. Następnie doprawiamy zupę zmielonym czarnym pieprzem i solą do smaku. Na końcu wrzucamy świeżą kolendrę, zdejmujemy danie z ognia i zostawiamy przykryte jeszcze przez 5-10 minut. Wszystko. Jeszcze parę uwag: zupę możemy zmiksować w blenderze dodając do niej śmietankę lub mleko. Po tej czynności podgrzewamy ją, musimy jednak pilnować, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Możemy podawać ją z kwaśną śmietaną i tartym serem (o świeżej kolendrze już wspominałam). jeżeli chcesz podam ci coś na słodko ponczki po Ormiańsku 500gr. - mąki 25 gr. - drożdży 1 - jajko 2 łyżki - olej roślinny 1,5 łyżki - koniaku lub brandy 1,5 łyżki - cukru 1 szczypta - soli ~ 1-1,5 szklanki - cieplej wody Krem : 1 - jajko 2 łyżki – mąki 180gr. – cukru 1,5 szklanki - mleka mielony kardamon na czubku noża Przygotowanie -ze wszystkich składników zagnieść ciasto, przykryć folią i umieścić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy krem: -wymieszać jajko z mąką i cukrem do jednolitej masy, dolać mleko, dodać kardamon i wstawić na ogień, gotować na średnim ogniu cały czas mieszając żeby nie przypaliło się. Muszymi dostać krem z gęstością tłustej śmietany. Odstawiamy do wystygnięcia. - Od ciasta odrywamy kawałki z wielkością jajek (trochę więcej), rozkrywamy rękoma placek, wkładamy łyżkę kremu i zamykamy pierożek tak by powstał okrągły pączek. Smażymy na rozgrzanym oleju, wykładamy na talerz z papierem ręcznikowym żeby się pozbyć tłuszczu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
17 14 poprcie Putina jest ale niewystarczjące jestem pewna ze Rosje możn łatwo przekupić a Turki i Azery to umieją

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzięki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×