Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Neliii

Kościół Zielonoświątkowy, dziwne miejsce

Polecane posty

Witam wszystkich, Chciałabym podzielić się pewna historia i prosić o opinię. Otóż w zeszła Niedzielę koleżanką zaprosiła mnie na 'msze' do swojego kościoła. Na miejscu okazało się, że jest to zbór Zielonoświątkowy. Dziwne, czemu nie powiedziała mi o tym wcześniej, czyżby się wstydziła własnego wyznania? W każdym razie, mój pierwszy raz w takim miejscu, odrazu z mężem poczuliśmy się dziwnie. Ludzie niby mili ale dało się wyczuć nieszczerość w ich rozmowach. Zaczęło się bnabozenstwo, fajne piosenki, ładnie śpiewali, naraz jakiś bełkot, każdy mówił jakoś niezrozumiale jak - delikatnie mówiąc - szurnieci. Temu wszystkiemu przypisali moc Ducha Świętego. Prorokowali jacyś ludzie jakby Bóg im mówił co mają komu przekazać. Czerwona lampka. Później zbieranie kasy oczywiście 10% podobno od zarobków. Dziwne, że mają narzucone ile trzeba oddawać. Później kazanie pastora, niezrozumiałe, bez głębszego przekazu, kawa i do domu. Jestem katoliczką. Wiem, że nasz kościół też nie jest bez skazy jednak ja należę do parafii gdzie ksiądz jest biedny, nie chce nic od ludzi, ma jeden sweter, jeździ starym gruchotem. Zawsze ma dla nas czas i czuję u nas w kościele prawdziwa obecność Boża oraz poszanowanie dla tego czasu który tam spędzam. Nasz ksiadz ma ogromne serce i nigdy nie sieje nienawisci do innych wyznan, czego doswiadczylismy u Zielonych jak tylko dowiedzieli sie, ze jestesmy z KK. Po powrocie do domu czułam się okropnie, jakby tam jakąś niedobra siłą próbowała mną zawładnąć. Pierwszy raz byłam w takim miejscu i zobaczyłam taki detalikatnie mówiąc, cyrk na kółkach. Czy ktoś miał kiedyś podobne 'przygody'?

Gość gość
Ja nie bylam, ale ogladalam na video przekazy z nabozenswt, bo sa nagrywane i dostepne na you tube. Mam podobne wrazenia, jak autorka Mnie sie nie podoba,ze pastorowe i inni tamtejsi kaznodzieje nie maja porzadnego wyksztalcenia, co sie objawia dosć prymitywnymi kazaniami ,( nie twierdze, ze wszystkie w KK sa idealne). No i to, ze obowiazkowo koncowka jest poswiecona zbiorce pieniedzy z dorabianą ideologia, ze to na Jezusa, choc wiadomo,ze dla pastora. To jest wg mnie dla ludzi , ktorzy szukaja za wszelka cene akceptacji i towarzystwa, a nie sa spoecjalnie wybredni intelektualnie.

Gość gość
Zgadzam sie. Banda psycholi, tylko kasa kasa kasa a sprobuj odejsc

Gość gość
To jest ciezko grzech przeciwko Dychowi Swietemu. Znam kobiete z takiego zboru ktora zdradza meza a jednoczesnie mowi jezykami. Hipokryci

Gość gość
oni mają tylko 4 propozycję dla nas : porzucić komunię , porzucić spowiedź , porzucić Matkę najświętszą i świętowanie niedzieli w kościele , bo tam niby św obrazy i figury bałwochwalcze . Jeszcze chcą by nie chrzcić dzieci i namaszczenie umierających też im się nie podoba.

Boje sie o kolezanke, ktora od 2 lat tam chodzi i zdaje sie nie zauwazac powagi sytuacji..

Gość gość
Droga autorko, ja moja wyzyte w kosciele katolickim z okazji chrzcin dziecka znajomych odebralam rowniez jak cyrk na kolkach. Jako osoba odrzucajaca insytucjonalizowanie wiary nie widze specjalnej roznicy miedzy zenujacymi obrzadkami poszczegolnych religii. Wiec nie martw sie o kolezanke; gdybys byla moja dobra znajoma, martwilabym sie rowniez o ciebie, wiedzac, ze wierzysz w bajki.

W bajki nie wierze, dlatego szokiem jest to, co dzieje sie w KZ. Tym bardziej nie wierze w 'uzdrawiajacego' pastora i mowienie jezykami wszyscy naraz po 3 minutach modlitwy, ani czlonka rodziny pastora przepowiadajacego przyszlosc. Pozdrawiam

Gość gość
Rowniez pozdrawiam. Ale wierzysz, ze dziewica natchniona duchem swietym urodzila dziecko?

Gość gość
A to ciekawe o czym osoba z dziś mówi. Kościół katolicki to cyrk? Może w pewnym stopniu ale napewno nie piora mózgów. Pozwól że opowiem Ci historię w której mój szwagier musiał się pożegnać że swoją ówczesna sympatia gdyż nie chciał się dać wkupić w Zielonych i był tym 'gorszym' dla nich. Nigdy nie słyszałem jeszcze, żeby KK sugerował wyrzekanie się znajomości albo traktowanie z gory bo ktoś nie praktykuję. Dorzuciłbym masę innych conajmniej chorych praktyk/tez ale nie ma sensu bo oni na wszystko mają gotowe ataki naszykowane. Zero merytorycznej rozmowy, a prawda widać boli..

Ja wierze w Maryje, a Ty wierzysz, że banda grzeszników naraz natchniona Duchem Świętym mówi w obcych językach i przepowiadają sobie nawzajem przyszłość? Myślę, że to raczej diabeł w owczej skórze albo zbiorowa choroba psychiczna w najlepszym przypadku.

Gość gość
Jak się czyta te dyskusje która religia lepsza, to jakby słuchać jak dwóch wariatów się kłóci w psychiatryku o to, który jest bardziej Napoleonem.

Tutaj nikt się nie kłuci o to kto jest lepszy, to wymiana spostrzeżeń.

Gość gość
Słyszałaś Nelli o Katolickiej Odnowie w Duchu Świętym? Byłaś kiedyś na mszy św o uzdrowienie? Wiesz o tym że na katolickich mszach mówi się językami? Guzik wiesz, stąd ta ignorancja..

Gość jjjjjjjdf
Juz chyba wole baptystow od zielonych, bo wybiorczo nie studiuja biblii wedle tego co im na reke nie ukazujac pelni nauczania Chrustusa. Powiem jeszcze jedno, szatan tez tak Matki Boskiej nie lubi jak wy. To chyba samo za siebie mowi

Gość gość
Czy zielonoświątkowcy są sektą?

Gość gość
Zobaczyliscie ten link o zwodniczych duchach ? Szoooook !!!!

Tak, wiem co to jest msza o uwolnienie. Byłam na jednej mszy, niestety nie słyszałam aby ktoś mówił w językach (mam nadzieję, że to przede mną) ale widziałam, jak ludzie mdleli od zesłania Ducha Świętego. Jest chyba różnica pomiędzy prawdziwym Duchem Świętym a niemal codzienna gadanina którą wygląda na udawaną, do tego te cudowne leczenia rękami pastora po technikum, prorokowanie przyszłości przez zwykłych ludzi. Wszystko po to byś dała 10% wypłaty i pamiętała, że wszyscy inni dookoła są źli i tylko KZ może Cię zbawić. Zalatuje tu raczej złem niż dobrem

Gość gość
bylam z nimi przez 12 lat,,, zrujnowali mi zycie i psychike

Gość gość
Martyna twoj kościół jest fałszywy, a zafałszował go Luter zmieniając biblię pod siebie i głosząc nowe prawa.

Widocznie zbór zborowi nie równy, tak jak w KK. Nie mam zamiaru udowadniać który lepszy, który gorszy. Chciałam tylko zaczerpnąć opini bo nie spotkałam się nigdy z czymś takim. Jedno wiem - wiara jednoczy nie dzieli i gdziekolwiek byśmy nie byli i gdzie nie należeli, pamiętajmy, że zły chcę tej wojny na religię więc kochajmy się nawzajem i szanujmy. Pozdrawiam wszystkich

Gość gość
Bo kościoły protestanckie nie są utrzymywane przez państwo, tak jak KK. C Kłamstwo !!!!!!! Państwo nie utrzymuje kościołów !!!!!!!! Uwaga !!!!!!!! Martyna bezczelnie kłamie !!!!!!!

Gość gość
Poza tym każdy człowiek, który chce zostać pastorem MUSI skończyć studia teologiczne. C Hahahahahahahahaaa !!!!!!!! Kurs biblijny na pstora TYLKO !!!!!! 1-2 letni !!!! To nie są żadne teologiczne takie studia jak w KK na kulu !!!!!!! To jest tylko pralnia mózgu !!!!!! Wszystko na jedno kopyto lutra !!!!!!!

Gość gość
Moj kosciol katolickki nie dostaje nic z panstwa. Wszystko ma od wiernych ale kazdy daje ile chce , kiedy chce i jesli wogole chce, pozniej musza sie rozliczac z fiskusem z kazdej zlotowki. Nie jest nazucane ze ma byc jakas diesiecina. Przeciez to kupa kasy miesiecznie bym mudsiala dawac 600zl, chore

Gość gość
BZDURA pastor zboru do ktorego nalezalem byl po 6 miesiecznym kursie w Pradze czy gdzies i do tego mial kazania do d**y

Gość gość
a jendak, znam go od 26 lat. To jeszcze nic sa zbory ktore wogole nie maja pastora tylko 'starszych' wiec to juz wogole jazda bez kontroli

Gość gość
Dobrze aby kandydat na pastora miał wyzsze studia teologiczne, w tym celu niektórzy wybierają się np. do Wielkiej Brytanii. W Polsce takowej uczelni nie ma. I nie wszędzie są wymagane studia teologiczne, nie ma takiego wymogu w np. KBwCH. Trudno jednak porównywać wykształcenie pastora do katolickiego księdza...

Gość gość
to niby Biblia katolicka z czego jest tłumaczona Martyno?