Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jaki dom dla 4 osobowej rodziny?

Polecane posty

Gość gość
Wybuduj sobie 120-130 m2 parterowy dom a na poddaszu sypialkę z balkonem by można się było kawki na świeżym powietrzu napić a na dole salon połączony z kuchnią i pokoje dla dzieci. A z praktycznych porad to pamiętaj o ociepleniu nie tylko elewacji ale i poddasza u mnie ocieplała firma http://hermetiksystem.pl pianą PUR która nie tylko świetnie izoluje termicznie ale i akustycznie.

Gość gość
Musiałabym być nienormalna żeby budować dom piętrowy i latać jak kretynka po schodach. Nie po to uciekam z bloków żeby sobie utrudniać a z tych pożal się Boże balkonów i tak się nie korzysta a już na pewno po to żeby rano latać tam z kawą rano z dołu gdy ma się ogród i taras przed domem. Dom mam parterowy z dwuspadowym dachem bez żadnych udziwnień i polackich dekoracji. Dzieci mają pokoje po 10m, my mamy 11m i garderobę, jest też mały gabinet, pralnia, spiżarnia, kotłownia, 2 łazienki, salon ma 33 m, w wiatrolapie jest wielka szafa na buty i kurtki. Dom ma 118 m i jest optymalny dla 4 osobowej rodziny na cholerę mi jakieś landary? Drogie to w budowie i w utrzymaniu potem. Wolałam postawić na wykończenia. Zastanówcie się czy potrzebne wam te piętra, schody i hektary do mycia potem.

Gość gość
11.24 Nienormalny to jest twój wpis tutaj. Widzisz, a mi się nie podoba taki dom jak ty masz, lepiej napisz, że wybrałaś najtańszy a nie że ktoś ma inny dom, niejeden lepszy i praktyczniejszy to jest nienormalny.

Gość gość
dziś Musiałabym być nienormalna żeby budować dom piętrowy i latać jak kretynka po schodach. x a co ty ważysz 100 kg że takim problemem są dla ciebie schody? czy już o starych latach myślisz :P

Gość gość
gość dziś tak, tak te schodki, skosy i pięterka to są takie lepsze i praktyczniejsze hahahaha :D gość dziś napisałam wyraźnie, ze budowałam dom po to żeby sobie ułatwić nie muszę ważyć 100kg żeby nie lubić łazić po schodach. Szkoda czasu i energii na to, jak mam ochotę na ruch to idę pobiegać do lasu albo poćwiczyć na siłowni, a stare lata owszem. Wydaje ci się, że zawsze będziesz 23 letnią niunią? Ani się obejrzysz kochana!

Gość gość
150 m wystarczy w przyszlosci można przerobić na 2 osobne mieszkania (dól , gora ) dla dziecka .

Gość gość
hue hue hue juz sie oburzyły polanderki w swoich "willach" :D laska ma rację i z tego co pisze to ma fajny praktyczny dom. Ja teżz teraz zaczynam budowe parterowki i tez nie zamiezam zawyzac kosztow jakimiś durnotami typu daszki i kolumienki. wiekszosc z was w ogole nie mysli jak wybiera projekt tylko byle na bogato byl zeby wszystkie 'somsiatki' zazdraszały :D a potem tą cygańską budę okupujecie własnym zdrowiem i zyciem rodzinnym bo trzeba to spłacac latami i tyrac ponad siły... a tak zapomnialam wy tu wszystkie macie wille po 300m2 bez kredytu :D

Gość gość
gość dziś Tobie o co chodzi ? plujesz sie jak głupia bo ktoś chce zyc inaczej ? Jak autorka bedzie chciał to zrobi sobie 1000 balkonów na pietrze i 1000 schodów a Tobie nic do tego .

Gość gość
gość dziś to ty się plujesz, aż tak cie zabolał mój wpis? Ja tylko odpowiedziałam autorce na post. Czy ja jej coś narzucam? Autorka pyta, jakie mamy domy i na co zwrócić uwagę a ja odpowiadam ze swojej perspektywy. Ale cię doopa zapiekła :D

Gość gość
Autorko strasznie się tu dziewczyny rzuciły na tą z 11:24 ale trochę racji ona ma. Ja też wybrałam dom z poddaszem bo mi się podobał i niby był praktyczny ale na dłuższa metę faktycznie uciążliwe jest to łażenie po schodach. Siedzimy sobie wieczorem w ogrodzie, a tu córce jest zimno więc leziesz do domu, na górę po ten sweterek i takich sytuacji jest mnóstwo. Drugi raz bym czegoś takiego nie wybudowała a najlepsze jest to że wsześniej mieszkaliśmy na 1 piętrze w bloku i wkurzało nas jak nie wiem co to chodzenie po schodach. Z balkonów faktycznie tez nie korzystamy bo mamy ogród, a tylko liście i syf na nie leci wiec dodatkowe sprzątanie jest w dodatku po 5 latach już nam się porobiły takie zacieki pod balustradami. Te balkony znacznie zwiększyły nam koszty budowy i odczuliśmy to ale traktowalismy to, że zainwestujemy, zapłacimy ale nam się to opłaci taaaa, akurat. Tak wiem że wy tu na kafe śpicie na dolarach i dla was kilkanaście tysięcy w tą czy w tą to żaden koszt ale dla nas zwykłych śmiertelników z kredytem każdy balkon, załamanie dachu czy nadstawka to był odczuwalny koszt. Jeżeli mam być szczera to żałuję. Teraz moi znajomi stawiają nowoczesne parterowe domy, w granicach 120-130 metrów, fajnie rozłożone, wygodne i wolałabym coś takiego.

Gość gość
Ja też uważam że parterowy lepszy

Gość gość
Ja też wolałabym parterowy. Moi rodzice mieszkają w piętrowym i wierzcie mi, schody SĄ problemem. Nie chodzi o otyłość czy problemy z wchodzeniem (chociaż na starość wszystko może się zdarzyć), ale problem robi się chociażby przy sprzątaniu, bo trzeba odkurzacz nosić po schodach. Poza tym jak jest więcej ludzi w domu, to naczynia są rozwleczone po całym domu, bo wiecznie ktoś wynosi picie na górę i potem zapomina znieść. Rodzice mają też dwa balkony, ale nikt z nich nie korzysta, bo po co, skoro jest ogród. W zasadzie drzwi od tych balkonów otwiera się tylko przy okazji mycia tam podłogi lub okien z zewnątrz. Parterowy dom to wygoda, tylko zmniejsza niestety powierzchnię ogrodu, także coś za coś.

Gość gość
My mamy 156m, duzy salon, spizarke, 5 sypialni, dwie lazienki, mamy trojke dzieci ale mozliwe ze bedziemy miec wiecej.

Gość gość
a ja jestem w trakcie wybierania projektu i każdy kto a to odradza parterówkę. Powiedzieli że już by nigdy nie postawili parterowego tylko mały ale pietrowy.

Gość gość
dziś Autorko strasznie się tu dziewczyny rzuciły na tą z 11:24 ale trochę racji ona ma. x A dlaczego się rzuciły? Nie dlatego jaki dom wybudowała, tylko dlatego jakim tonem i słowami to napisała. No sory ale jak ktś pisze że ktoś jest nienormalny tylko dlatego, że ma inny dom od niej to coś z nią nie tak. Rynsztok.

Gość gość
zresztą i tak myślę że pani 11.24 i 12.18 to ta sama osoba. Piszesz sama ze sobą i sama siebie bronisz...trochę to żałosne.

Gość gość
Na 4 osobową rodzinę to moim zdaniem domek do 100 metrów to świat i ludzie. Z 3 sypialniami i już. Ja podobinie szukam domu dla 4 osob. W internecie znalazłam taki domek https://www.homekoncept.com.pl/produkt/projekt-domu-homekoncept-36/ Podoba mi się wszytko to co powinnien ma. Mąż będzie zadowolony z garażu a córki z 2 łazienek.. Bo jedna przy 3 kobietach to za mało jednak :)

Gość gość
Wybudowali y dom z poddaszem użytkowym i to była najgorsza decyzjia w C moim życiu. Bieg m jak p******a latarnik.a stawy w kolanach już bolą. Na górze skosy. Ale dzięki Bogu małe okna bo kasa już była na wykończeniu. Marzył mi się wielkie od samej ziemi. Teraz tak się zastanawiam kto by je myl. Pomijając fakt że w lecie na poddaszu sauna i trzeba było od razu inwestować w rolety. U nas wyjście z ogromnej kuchni czy tam jadalni na taras. Nikt nie biega z kawą Góra dół. Na górze dwa balkony. Na jednym non stop wietrzny się pościel. Drugi służy do palenia papierosów przez męża. Hehe. Schowek czyli spiżarnia to super sprawa.

Gość gość
Sorry za literówki.

Gość gość
taki dom www.youtube.com/watch?v=V1uNg_GeUsM&t=170s