Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ninsion

Nie kontroluje kłamstw

Polecane posty

Za każdym razem kiedy nie chce komuś zrobić przykrości, narazić na dodatkowe koszty,wprowadzić w zakłopotanie itp.. Zaczynam kłamać. Przykład: Chłopak chce żebym do niego przyjechała ale moi rodzice nie chcę żebym tam jeździła bo to daleko bla bla ja wtedy mu tego nie mówię tylko wymyślam pierwszą lepszą wymówkę żeby nie chciał wydać kasy na mój transport Albo jeśli usłyszę coś nie miłego o osobie z którą aktualnie rozmawiam, ona zapyta czy coś wiem o niej, ja wtedy bez wahania skłamie i powiem że nikt nic nie mówił żeby nie była zakłopotana I tak mam cały czas nie potrafię tego zmienić nie umiem mówić prawdy w takich sytuacjach..

Gość gość
Świetnie cię rozumiem. Mam 31 lat i też czasami łapię się na tym, że kompulsywnie kłamię. Tak bardzo boję się powiedzieć prawdę, że kłamię, mimo że chciałbym powiedzieć prawdę. Co robić ? Cóż, trzeba się przełamać i zmusić samego siebie do powiedzenia prawdy. Np. boisz się powiedzieć chłopakowi prawdę, bo wyjdzie na to, że nie potrafisz się postawić swoim rodzicom. Więc albo musisz się postawić swoim rodzicom - że jednak pojedziesz do chłapaka, albo ujawnić przed chłopakiem że jesteś osobą o byle jakim charakterze i nie potrafisz się postawić rodzicom.

Gość gość
Idź do szczerej spowiedzi.