Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Alimenty na byłego męża pomocy

Polecane posty

Gość gość

W skrócie wygląda to tak: zostawiłam męża i wystąpiłam o rozwód. Mąż nie chciał się zgodzić i robił cyrki, wywlekał intymne sprawy w sądzie. Chciałam jak najszybciej zakończyć sprawę rozwodowa bez prania brudów, więc popełniłam błąd i nie walczyłam, teraz odczuwam tego konsekwencje. Orzeczono rozwód z mojej winy, mimo, że maż do końca się na niego nie zgadzał. Po pewnym czasie pomyślałam, że oprzytomniał, pogodził się, że nie będziemy razem już nigdy i pół roku później się z nim skontaktowałam. Chciałam się dowiedzieć, co słychać, jak żyje - w końcu trochę razem przeżyliśmy i nie jest mi człowiekiem zupełnie obojętnym. Od nowa zaczął podchody, chciał się spotkać, zaczęliśmy pisać do siebie maile - jak starzy znajomi. Kiedy się dowiedział, że mam kogoś i nie wrócimy do siebie na pewno już nigdy, zmienił ton. Podał mnie o alimenty. Zasądzono mi 650 zł. Płaciłam 4 miesiące. Teraz zaszłam w ciąże i zaczynają się nowe wydatki. Na razie na lekarza (prywatne wizyty), a potem wiadomo, że będzie ich coraz więcej. Czy jeśli teraz wyjdę za maż i zrezygnuję z pracy, mój mąż będzie musiał płacić na mojego eks męża? Z byłym mężem nie mam dzieci. Mam możliwość załatwić mojemu eks prace w Londynie - całkiem dobrze płatną, ale on się nie zgadza, w naszym mieście też się coś znajdzie. Jest teraz bezrobotny. Czy da się udowodnić przed sądem w sprawie o obniżenie alimentów, że ma możliwość pracy, ale jej się nie podejmuje licząc na alimenty ode mnie? Czy to coś da? On jest absolutnie zdrowy, tylko totalnie leniwy.

Gość gość
Może ktoś napisać coś :(

Gość gość
Jakaś sciema. Alimenty na byłego małżonka orzeka się jeśli drastycznie obniżył mu się poziom życia lub w innych szczególnych okolicznosciach. Albo coś pomijasz (np chorobe byłego meza) albo twój adwokat dał ciała na całej linii

Gość gość
Coś mi tu nie gra Nie wierze ze masz płacić 650 zł alimentów dla byłego męża który jest bezrobotny czegoś tu nierozumiem coś tu ukrywasz

Gość gość
Nie wychodź za mąż, tylko żyj z ojcem dziecka bez ślubu. będziesz samotnie wychowującą, dostaniesz zasiłek i 500+, a byłemu zabiorą alimenty od Ciebie (bo z czego masz mu płacić, jak jesteś osobą samotnie wychowującą dziecko i nie mogącą z tego powodu podjąć pracy?

Gość gość
Po pierwsze nie wierze ze masz płacić byłemu alimenty bo sąd powiedziałby tak jest Pan młody i zdrowy i moze pan pracować chyba ze jest w niedostatku z powodu choroby i nie wierzę że to aż 650 zł bo niektóre matki dostają na dzieci po 300 albo 400 zł a ty musisz 650 nigdy w życiu w to nie uwierze

Gość gość
Możecie nie wierzyć, nie chce wszystkiego tu opisywać, pytanie tylko czy ja mogę w jakiś sposób zaprzestać płacić na niego.

Gość gość
Narazie tak, dopiero po porodzie zmieni się twoja sytuacja i może coś ugrasz.

Gość gość
Ja uważam że alimenty na byłego/była powinny być maksymalnie zasadzone do roku czasu po rozwodzie żeby np.druga strona mogla stanąć na nogi znaleźć pracę itd.a nie dla smierdzacych leni i pasozytow. Musisz płacić skoro masz zasadzone, ale powinnaś złożyć wniosek do sądu o zniesienie z powodu pojawienia sue dzieck i duzych kosztow z tym zwiazanych, że twoje dziecko będzie w niedostatku przez to, a byly to zdrowy dorosły człowiek, powinnaś przedstawić w sądzie propozycje pracy dla niego i zarobki żeby udowodnić że praca jest tylko jemu się nie chce.

Gość gość
Może teraz spróbuj wnieść o obniżenie tych alimentów póki co