Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Littlerose

Ból nie do wytrzymania przy karmieniu piersią

Polecane posty

Gość Littlerose

Cześć dziewczyny. Mam tygodniowego synka. Niestety mam problem z karmieniem go piersią. Ból od samego początku jest nie do wytrzymania... Dłużej niż 10 minut nie jestem w stanie mieć go przestawionego. Po karmieniu brodawka jest cała spłaszczona i boli mnie nawet jak dotyka ją koszula nocna.... Radziłam się doradczyni laktacyjnej, która stwierdziła że mały ma problemy z ssaniem z racji ciężkiego porodu (poród kleszczowy). Bardziej zaciska brodawkę niż ssie. Cały czas ściągam pokarm laktatorem bo zależy mi żeby synek pił moje mleko ale nie wiem jak długo wytrzymam z odciąganiem i czy pokarm nie zaniknie mi szybko :( Poradźcie co robić...

Gość gość
Ja miałam też ogromne bóle, zapalenie piersi trwało 3miesiące, co zrobiłam? Zacisnelam zęby.

Gość gość
Niestety takie są początki karmienia piersią przez dwa trzy tygodnie boli jak s. .... Dla ulgi kup sobie nakładki i karm przez nie troszkę ulgi to jest ,ja karmiłam przez nakładki potem jak przestało boleć zdjęłam i nie używałam dziecko na cycu przez rok.Powodzenia

Gość gość
U mnie też pierwsze 2-3 tyg, tak samo jak ktoś wyżej pisał. Przy dwójce dzieci to samo, chociaż słyszałam że przy drugim jest lżej. Zaciskałam zęby, przystawiając dziecko starałam się pić wodę, czytać, cokolwiek robić byle nie myśleć o tym że zaraz zacznie boleć. Ale przeszło, brodawki się zahartowały. Wytrzymaj ile dasz radę, odciągaj, smaruj jak najczęściej swoim mlekiem i wietrz po karmieniu (to naprawdę pomaga), próbuj używać kapturków. A jak nic nie pomaga- odpuść, nie o to chod******armieniu żeby wykańczać się nerwowo.

Gość gość
Doradca skontrolowal czy pozycja dziecka jest dobra? Pogryzione brodawki będą bolały Ale jak pozycja jest dobra to po zagojeniu nie powinnaś czuć bólu. Potrwa to kilka dni do tygodnia. W tym momencie możesz smarować sutki lanolina i wietrzyć.

Gość gość
Oj jak bardzo Cię rozumiem... mi łzy ciekły same przy karmieniu. Nakładki laktacyjne mi bardzo pomogły, po jakimś czasie moglam karmić już bez nich i karmiłam prawie dwa lata. Trzymaj się. Przytulam

Gość gość
Tez mam tyg dzidzie i tez boli, ale bolec musi nim sie przyzwyczaja sutki. Po pierwsxym dziecku nauczona, od poczatku wietrze i smaruje bepantenem. Wciaz boli, ale juz nie tak mocno jak 3 dnia.

Gość gość
Przy kp ból i nawet krwawienie z skutków są normalne przez 2-3 tygodnie, później się normuje wszystko. Smaruj sutki swoim pokarmem i maścią bepanthen (nie trzeba zmywać przed karmieniem).

Gość gość
Kochana, głęboki wdech i odciąganie. Daj piersiom odpocząć... Ja się poddałam, dałam mm, wszyscy mówili, że mam zbyt wklęsłe sutki, nie mam pokarmu, mała ma coś nie ten tego z wędzidełkiem. Płakałam karmiąc, poraniona do krwi. No to posłuchałam i dałam ten pieprzony syf z proszku. I dobę później spłynęła na nas rzeka mleka, brodawki już nie bolą, mała ładnie ssie- lepiej niż wcześniej. Laktator pomaga kontrolować ilość wypitego z cyca mleka i pomaga przy nawałach pokarmu. W zasadzie dzięki niemu jest go tak dużo. Wiesz jak to działa. Im więcej opróżniasz tym więcej się produkuje. Cycom jest obojętne co je ssie ;) tylko dobry laktator kup. Ja przy synu miałam tomme tippie czy jak mu tam- porażka. Teraz kupiłam canpola i jest genialny. I myślenie. Pozytywnie myśl. U mnie się sprawdziło wyluzowanie i teraz wszystkim jest łyso: położnej, mojej matce, mężusiowi i nawet mi haha ;)

Gość gość
Tez rozumiem i wspieram, bo przechodziłam przez to samo. Przy pierwszym wymiękłam i karmiłam tylko 3 miesiace, a drugie karmie 6 miesiac, choc na poczatku tez strasznie bolało, sutki do krwi zdarte... pomogło odstawienie laktatora i masc maltan-zycie mi uratowała.

Gość gość
20:44 naprawde z canpola uwazasz ze jest genialny? Jaki masz? Mi.kolezanka dala taki prosty reczny z pomaranczowa raczka i powiem Ci ze nie polecialo nic:( jakby slabe cisnienie. polozna ze szkoly rodzenia pozyczyla mi laktator lovi i ten daje rade choc dosc boli i jak widze przed te plastikowa oslonke cobmi robi z c **m to mi slabo :(

Gość Littlerose
Doradca uczyła nas dostawiania ale u Małego jest problem z prawidłowym ssaniem z racji przejścia porodu kleszczowego. Zaciska sutek zamiast ssać. Za pare dni mamy wizytę rehabilitanta, liczę że pomoże. Ale bez rehabilitacji nie wiem czy dam radę dostawiać go do piersi. Nawet nie chodzi o ranki bo sutek po 10 min jest cały zdeformowany, płaski wręcz... Ból jak na torturach :( Chcę żeby miał moje mleko dlatego odciągam pokarm ale ile dam radę to robić? Boję się, że pokarm mi zaniknie bez stymulacji dziecka. Czy w ogóle istnieją mamy, które karmią swoje dzieci tylko odciąganym pokarmem?

Gość gość
Elektryczny Canpol Babies Easy Start. Ma 3 ustawienia mocy ssania i 3 rodzaje ssania.

Gość gość
O Jezu! I takiego strasznego syfu jeszcze z rynku nie wycofano! Po sanepid dzwonie!

Gość gość
Ja karmilam10 miesiecy tylko odciaganym przez laktator mlekiem.Dasz rade mleko nie zaniknie jezeli bedziesz regularnie odciagac

Gość Littlerose
A ile razy dziennie odciągałaś na przestrzeni tych 10 miesięcy? Przerwy pomiędzy Ci się wydłużały?