Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Podobno 500plus ma wygasnac za dwa lata, slyszalycie?

Polecane posty

Gość gość

W TV o tym mowili. Martwi was to czy kompletnie macie to gdzies?

Gość gość
Na pewno kiedys wygaśnie z prostego powodu, że niby skąd te pieniądze mają się brać, z nieba? A Polska jest i tak bardzo zadłużonym krajem, wpisz sobie w wyszukiwarkę "dług publiczny Polski". 500 plus będzie tylko kosztem wysokich podatków, niestety coś za coś.

Gość gość
podobno nasze pokolenie nie bedzie mialo emeytur, a co dopiero jakies 500plus. Ja zreszta jestem przecieena 500plus. Moja sasiadka na dzieci pobiera 2tys, dodatkowo dostaje alimenty od meza i zwolnila sie z pracy bo pp co bedzie pracowa

Gość gość
I bardzo dobrze ;) Nowoczesna chce zmniejszyć do 250 ale na każde dziecko. Już widzę te strajki jakby do tego doszło ;) Sorry nie było 500 plus to sobie ludzie radzili. Jak zabiorą będzie trzeba się znowu wziąć do roboty. Niech zamiast tego zrobia darmowe żłobku o przedszkola. Darmowa wyprawkę do szkoły podstawowej. Zapewnia matce powrót do pracy po macuerzynskich pół czy 3/4 etatu za godziwe pieniądze. A nie że dają tak za darmo.

Gość gość
gość dziś podobno nasze pokolenie nie bedzie mialo emeytur, a co dopiero jakies 500plus. Ja zreszta jestem przecieena 500plus. Moja sasiadka na dzieci pobiera 2tys, dodatkowo dostaje alimenty od meza i zwolnila sie z pracy bo pp co bedzie pracowa x A potem się Ukraińców zatrudnia i bierze na nich ulgi. Mało tego, pół roku pracy w Polsce i mają podobno zagwarantowaną emeryturę 1000zł, a my na to musimy je/bać 40 lat. 500+ powinno być dla pracujących. Niepracujący mają mopsy.

Gość gość
Wisi mi to. Patologia na pewno sra że strachu. Powinno być tak, jak Nowoczesne chce zrobić. Że przynajmniej 1 osoba powinna pracować żeby dostali 500+. A inaczej taki wał.

Gość gość
powinno nie byc tego durnego 500plus albo 250 na kazde i wtedy by i praciwali i na dziecko mieli. dla mnie to jest smueszne kupili polaczkiw cebulaczkow za 500zl taka koruocja legalna w bialy dzien no zenada

Gość gość
Popieram 500+ dla rodzin gdzie przynajmniej 1 osoba pracuje, na 1 dziecko gdy oboje pracuja

Gość gość
Mnie to nie rusza. Mam tylko 1 dziecko więc nie pobieram. Nie będę rodzić drugiego żeby dostać grosze od państwa, jak będę potrzebowała pieniędzy to uczciwie na nie zapracuję. Znam rodzinę gdzie jest ośmioro dzieci. Oboje rodzice nie pracują- bo po co skoro od zawsze pomagało im państwo? Jeszcze przed 500 plus dostawali niezłą sumkę.

Gość gość
A mi bedzie troche szkoda, bo dopiero sie zalapalismy, gdyz urodzilam drugie dziecko. Oboje pracujemy, 500+ odkladam, starsze dziecko chodzi do prywatnego przedszkola bo nie dostalo sie do panstwowego (koszt 950 zl- i tak jedno z tanszych). Zamiast 500+ mogliby zagwarantowac miejsce w publicznym przedszkolu no ale skoro to niemozliwe to chociaz te 500 zl dobre.

Gość gość
Nie słyszałam, ale nie dotyczy mnie to. Nie pobieram, mam dwoje dzieci. Dostaje Kindergeld.

Gość gość
15:25 To prawda, zamiast 500 plus powinny być miejsca w żłobkach. mam jedno dziecko, 500 plus nie zachęca mnie do posiadania drugiego malucha- bo jak po macierzyńskim wrócić do pracy? Poprzednim dzieckiem zajmowała się rok moja mama bo była na urlopie na podratowanie zdrowia ( nauczycielka), dziecko do żłobka się nie dostało- bo nie mam kuratora i nie jestem samotną matką. Co da mi nędzne 500zł na dwoje dzieci jak żłobek prywatny dla drugiego kosztowałby mnie 1200zł?

Gość gość
Ty chcesz zlobek za darmo inny przedszkole ,nastepny podreczniki za darmo a moze kolonie.Moze to jakos pogodzisz

Gość gość
Ty chcesz zlobek za darmo inny przedszkole ,nastepny podreczniki za darmo a moze kolonie.Moze to jakos pogodzisz

Gość gość
Mi znajoma mówiła ze na pierwsze 700 drugie 300 ale w sieci nic nie widzę na ten temat. Mogli by to zlikwidować i zrobić przedszkola żłobki. Darmowe książki w naszej szkole ja. Tyło przechodzą z roku na rok na inne dzieci.

Gość gość
gość dziś Proste. Przynosisz rachunek i zwracają Ci te 500 zł.

Gość gość
mnie te 500zł ratuje bo w styczniu stracilam prace. a na nowa nie mam sznas na razie bo nie mam co zrobic z corka.nie zostawie jej samej na pol dnia w domu. nie mowiac juz o wakacjach.

Gość gość
A pracując w poprzedniej pracy co znią robiłaś? Kiesys sie dało a teraz nie?

Gość gość
Taaaa jasne :D już Ci PiS wygasi 500+ przed wyborami. Akurat :P

Gość gość
Ja czytałam ostatnio, że Polska znów otrzymała nagrody za program wsparcia rodzin z dziećmi. Dodatkowo rząd mówił, że program ten jeszcze będzie się rozwijał, ale na lepsze... Więc coś pomyliłas autorko. Owszem nowoczesna cuduje żeby zabrać 500 i dać 250 i dlatego nowoczesna nie ma szans w wyborach :)

Gość gość
mialam super prace. pracowalam w tych godzinach kiedy corka byla w szkole. a teraz nic takiego nie moge znalesc.

Gość gość
Rafalska mówiła, że za 2lata program właśnie ewoluuje. Może nawet uda się dać na każde dziecko. Pewnie tak będzie przed wyborami właśnie więc temat z d**y, nie mający nic wspólnego z rzeczywistością

Gość gość
Dziura budżetowa NIE BYŁA TAK ZAŁATANA jak teraz od lat. Widziałam raport. Mówili o tym nawet w TVN. Nie za chętnie, ale mówili :) Nigdy nie było lepiej. 500+ działa na korzyść Polski. Będę chciała mieć w przyszłości dzieci. Ciekawe czy jeszcze będzie ten program wtedy?! Myślę jednak, że zawsze już będzie

Gość gość
Ja dostaję 500+ na 3 dzieci, bardzo nam to pomaga, bo póki dzieci w przedszkolu to i choroby, do pomocy nikogo, pracuję dorywczo ale i tak mam więcej niż na pół etatu, więc źle nie ma, a pracę mogę pogodzić z opieką nad dziećmi z odrobiną pomocy mamy jak chore, mama też pracuje więc jest ograniczona czasowo. Ale popieram, że dodatek powinien przysługiwać rodzinie gdzie przynajmniej jeden rodzic pracuje i powinien być minimalny próg dochodowy, choćby te 15 tyś rocznie, a nie 5, żeby ludziom opłacało się pracować, a nie siedzieć w domu. Pracujesz uczciwie to dostaniesz, nie pracujesz to nie ma, tak jak np w Niemczech, wtedy nikt by nie mówił, że to wsparcie dla patologii, byłoby uczciwiej i może bezrobocie by spadło ;-)

Gość gość
Przecież bezrobocie jest najmniejsze od WIELU LAT!! Czyli 500+ nie wpłynęło na poszerzenie szarej strefy.

Gość gość
Powinni zlikwidować. Koniec z wyborczym przekupstwem.to jest obrzydliwe.

Gość gość
Zlikwidować bo Tobie się tak podoba.

Gość gość
Nie pisałam, że wzrosło, teraz bardziej opłaca się nie pracować niż iść do pracy, uważam, że państwo powinno wspomóc tych, którzy chociaż starają się zapewnić dzieciom godne życie, wiadomo, że czasem jest ciężko, są miejsca gdzie ze świecą pracy szukać, ale ludzie łapią się wszystkiego co jest, a rodzin gdzie rzekomo nikt nie pracuje jest dużo i dostają, bo taka ustawa. Państwo powinno promować zaradność, a nie, że wy macie pracę to wam się nie należy, ale damy tym którzy mają dzieci i nie pracują. Uważam, że powinno być tak jak na zachodzie, pracujesz, płacisz podatki, dostajesz. I dać w zamian tym z jednym dzieckiem, gdzie rodzice pracują, takie rodziny powinno się wspierać, one dobrze wykorzystają pieniądze, choćby na zajęcia dodatkowe czy odłożenie na wakacje.

Gość gość
Talony na żywność mają być.

Gość gość
Bo niektóre matki wydają pieniądze na alkohol i papierosy zamiast na dzieci.