Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy w mojej sytuacji opłaca się wyjechać za granicę do pracy?

Polecane posty

Gość gość

Zarabiam średnio 7,5 tys netto, mam wykształcenie wyższe. Nie mam własnego mieszkania, ale pracę mam bardzo spokojną, pracuję od 7-15,więc wieczory mam wolne. Minus do dojazd - 15 km. Zaletą są stałe kursy i dodatki do pensji. Za granicą zarobiłbym pewnie 2 razy tyle, tylko czy koszty życia nie zjadłyby całego zysku?

Gość gość
Nie warto.

Gość gość
7,5 tys to dobra pensja, do tego spokojna praca. Jaka to praca?

Gość gość
Pracuję w nadzorze budowlanym.

Gość gość
Nie opłaca.

Gość gość
W wielu krajach za pewna kwotę będziesz w stanie wynająć mieszkanie, wyżywić sie i jeszcze sporo zostanie. Nie wiem jaki to kraj, musiałbyś znać jakies minimalne/średnie koszta i obliczyć.

Gość gość
No to skonczylas pewnie trudne studia, a za granica co bys miala robic? Jesli to samo to jedz, jesli cos nizej to chyba jasne, że nie warto. No chyba, że cos na podobnym poziomje plus dodatkowo nauczyylabys sie angielskiego. Raczej nie warto.

Gość gość
No co ty? Nie opłaca się

Gość gość
Za granicą nie będziesz robić w nadzorze budowlanym, jako inżynier budowlany będziesz mieć problemy ze znalezieniem pracy a tylko do tej będzie ci się opłacać. Takiej szukaj, może znajdziesz. Jako robotnik budowlany nie nadajesz się, brak kwalifikacji. Tylko jako niewykwalifikowany a to po odliczeniu wyższych kosztów utrzymania będzie coś około twoich zarobków. Możesz jeszcze rozważyć założenie działalności i zatrudnienie kilku osób by brać jakieś roboty, cały czas piszę o budowlance, ale nie masz doświadczenia w prowadzeniu prac więc będzie ciężko i jest to obarczone dużym ryzykiem. Ogólnie z nadzoru budowlanego masz ciężko z pracą za granicą. Jako ciekawostkę ci podam to, że w Anglii nie ma nadzoru budolanego w naszym rozumieniu. Odbierają inżynierowie głównego wykonawcy lub inwestora, jeśli w ogóle odbierają :) A większość z tych odbierających gorzej zna się niż ja co im robię, serio a jestem tylko doświadczonym robotnikiem. Ostatnio odbierali mi młodzi Anglicy dziewczyna i chłopak, inżynierowie a nie potrafili rysunku czytać. Musiałem im pomagać i to w odbiorze mojej pracy :D

Gość gość
Pracuję za granicą, bo niestety tutaj moja pensja była znacznie mniejsza od Twojej. Całkowicie się to teraz odmieniło. Powiem tak, najlepiej poszukać ofert, zorientować się czy to się faktycznie będzie opłacało, może zadzwonić do agencji pracy? U mnie to wyglądało podobnie, wyjechałam z mg solutions, dobrali mi pracę do moich kwalifikacji. Jednak chyba będąc na Twoim miejscu zastanowiłabym się dwa razy.

Gość wiwi7

Na pewno przy szukaniu pracy trzeba zwroci uwage na dobre v. Są teraz takie fajne kreatory jak szybkiecv. Tam ogarniesz sobie na pewno 🙂