Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Technik elektroradiologii

Polecane posty

Gość gość

Witam mam pytanie jaka jest różnica między technikiem elektroradiologii a elektroradiologiem po studiach i jak te zawody wyglądają w innych krajach

Gość gość
technik ma duzo wieksza wiedze praktyczna, na starcie jest bardziej samodzielny. na studiach niestety praktyki jest tylko 160h plus masa niepotrzebnej wiedzy... ale za to masz licencjat lub mgr co jest coraz czesciej wymagane do kierowania zespolem. wg mojej opinii- technik przygotowuje cie do pracy, studia do zatrudnienia. pytaj -jestem technikiem. znam ludzie bez i po studiach. znam realia,

Gość gość
jesli jeszcze odwiedzisz ten temat to ci jeszcze napisze jak to za granica. znam sytuacje tylko w wielkiej brytanii. tam wola technikow- wlasnie z racji praktyki i samodzielnosci. oczywiscie musisz znac jezyk dosc dobrze, ale nie musi byc perfekcyjny. zeby zaczac prace w WB najpierw musisz zarejestrowac sie na stronie hcpc http://www.hcpc-uk.org/ koszt to ok 470 funtow. oplata jednorazowa. potem musisz wybrac czy chcesz byc technikiem rtg czy terapeutycznym- u nas nie ma rozdzielenia. potem musisz zdobyc dokumenty. wszystkich juz nie pamietam ale musi to byc program ze szkoly przelozony na j. angielski potwierdzony notarialnie, potwierdzenie z ministerstwa zdrowia ze masz prawo wykonywania zawodu, zaswiadczenie o niekaralnosci, dyplom technika- wszystko oczywiscie przelozone przez tlumacza (chyba przysieglego) z potwierdzeniem notarialnym. jesli o czyms zapomnialam to na stronie hcpc jest spis dokumentow ktore potrzebujesz. jako ze jeszcze sa w unii nie potrzebujesz testu z jezyka ale moga sprawdzic go przez skype

Gość gość
proces rejestracji to ok pol roku- rok. stawki bardzo rozne od 15 do nawet 50 funtow na dyzurach. ale musisz znac tk i mr. nie wiem ile placa w radioterapii. za kostne placa ok 15-20 funtow/h. w PL place technikow sa bardzo rozne. w panstwowce przewaznie ok 2500 brutto. na reke 1600-1900 zł. w prywatnej firmie nawet 50 zl/h ale to wyjatki. srednia stawka to 35 zl/h, choc zdarzyla mi sie oferta 12 zl/h na kontrakcie...wtedy naprawde bardziej oplaca sie isc do call center ;/ w duzych miastach rzadko sie zdarza zeby technik mial tylko 1 prace.

Gość gość
witam a ja mam jeszcze inne pytanie w tym temacie u na w kraju technicy pracuję na salach operacyjnych czy to jest tylko nasz wymysł czy za granicą też tak jest no i drugie pytanie czy osoba po studium ma mniejsze kompetencje niż osoba po studiach ?