Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

podawać mm przy karmieniu piersią?

Polecane posty

Gość gość

Mój roczniak jest jeszcze na piersi. Myślałam, żeby zastąpić np. jedno karmienie mm, ale czy jest sens? Nie chcę go narazie całkowicie odstawiać. Czy po roku jest sens w ogóle wprowadzać mm? Ogólnie dieta dziecka jest uboga, bo nie chce próbować "dorosłego" jedzenia. Ciągle tylko słoiczki i kaszki, nie wiem jak to dalej będzie, boję się że dostanie anemii po tym słoikowym jedzeniu, ale naprawdę nic innego nie chce wziąć do ust. Może to dlatego że ma jeszcze mało zębów.

Gość gość
Tym bardziej go nie odstawiaj. Robisz kaszkę na mm?

Gość gość
Na wodzie robię kaszkę

Gość gość
Moje 7 msc dziecko jadlo to co ugotowalam sama ale blendowalam np marchew ziemniaka brokula dynie pietruszke... Na sniadanie kasza jaglana z owocami albo owsianka albo manna. Gotowe kaszki czesto w skladzie maja cukier i to duzo ;(

Gość gość
Ale tą gotową w której jest mm? Jesli chciałabyś pomału oduczać od piersi to oczywiście że możesz ale jeśli nie o to chodzi to wszystko robisz dobrze. Moje dzieci też nie chciały nowych pokarmów. Skład Twojego mleka nie jest stały jeśli chodzi o witaminy i minerały i w tym ma przewagę nad mm.

Gość gość
Moja corka tez nie bardzo chcial jesc cos innego, karmilam dwa lata, przybierala prawidlowo, wiec to jej starczalo. Ty jedz ryby i warzywa a maluch i tak uszczknie to co najlepsze. I nie , nie dawaj mm skoro karmisz piersia, z reszta roczniaka jak odstawiasz od piersi to nie przerzucasz na mm a wlasnie na kaszki i kleiki! Jak nie pije z butelki, to ucz od razu na kubku niekapku.

Gość gość
Nie na mm, robię taką, którą się przygotowuje na wodzie - Bebilon Alerlac. Wiem, że jest tam cukier, wcześniej robiłam Holle i mieszałam z owocami, ale miał wzdęcia. No i w Bebilonie jest żelazo, które ostatnio zaczęło spadać

Gość gość
Tzn. w tej kaszce Bebilon

Gość gość
Są jeszcze kaszki bezmleczne Hipp, polecam. Nie ma sensu wprowadzać mm, najwyżej zrób morfologię jeśli się martwisz. Dawaj coraz większe kawałki gotowanych warzyw czy makaronu do papek, do tego zęby nie są potrzebne. Podawaj pietruszkę, wołowinę, buraczki.

Gość gość
Dla dziecka mleko matki lub mm jest niezbędne przez pierwszy rok życia. Później można odstawić bez zastąpienia. Też mam niejadka, zdarzało się, że nie jadła nic do godziny 20, wszystkim plula. Z mlekiem modyfikowanym jest ten problem, że dziecko może się obrazić również na nie i dosłownie nic przez cały dzień nie jeść (mój brat z synkiem miał takie przygody), a do piersi się maluch przytuli i chociaż to zje. Moja znajomej córeczka poltora roczna raz się zawzięła i trzy dni nie chciała jeść, a ona ma jeszcze dwójkę starszych dzieci i stwierdziła, że jak nie to nie. Ostatecznie wylądowała na kroplowkach z małą i sama mówiła, że jakby ją karmiła piersią (straciła pokarm bardzo wcześnie) to by się przynajmniej nie odwodnila

Gość gość
Ja wgl nie kupowałam dla dziecka tych dziecięcych produktów. Słoiczki były, jak jakieś wyjścia się przedłużyły i miałam dwa czy trzy w zapasie w razie wu, ale po czterech miesiącach zrezygnowałam. Te kaszki to jest przetworzony śmieć. Lepiej samemu gotować kasze jaglaną, quinoa, manne, płatki owsiane czy gryczane i blendowac z owocami. Dajesz małemu mleko krowie? Albo roślinne można dodawać. A próbowałaś może zblendowany wasz obiad w sloiczek włożyć i mu dawać?