Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Obchodzicie dziś Walentynki czy Popielec?

Polecane posty

Gość gość

Bo jedno kłóci się z drugim. :(

Gość gość
Walentynki :-)

Gość gość
Żadnego z tych świąt :-D

Gość gość
Jedno i drugie

Gość gość
U nas walentynki nie są jakoś hucznie obchodzone więc jedno z drugim się nie gryzie :)

Gość gość
Środa Popielcowa to tradycja katolicka i polska, a Walentynki to jakieś święto adoptowane z krajów anglosaskich. Widać głupie Polki wolą jak zwykle takie bzdury, tak samo jak Halloween.

Gość gość
Jestem ateistką. Popielec, to żadna atrakcja, a Walentynki może i komercja i marketing, ale pretekst do fajnego spędzenia czasu z drugą połówką, prezentów. Wybór oczywisty.

Gość gość
My nie potrzebujemy Walentynek zeby fajnie spedzac ze soba czas.

Gość gość
Popielec jest raz w roku, a Walentynki powinno się obchodzić codziennie. Przynajmniej - w normalnych, szanujących się związkach, gdzie nie potrzeba serduszek, misiów, czy czekoladek, by pokazać, jak mocno się kocha. Walentynki zawsze mnie śmieszyły, nawet, kiedy byłam w każdym ze swoich związków. A jeśli o Popielec chodzi, to, mimo, iż nie jestem nadgorliwie wierząca, jest to, dla mnie, dzień wyciszenia, pomyślenia, zadumy. Fakt, w tym roku kalendarze ciekawie się "współgrały", ale każdy może wybrać, co chce świętować, bo jedno wyklucza drugie, moim zdaniem. Może jest jeden wspólny aspekt: miłość (ta walentynkowa i Jezusa do ludzi), ale to już temat na głębszą polemikę. Nie obchodzę Święta Zakochanych, ale jakoś samą Środą Popielcową też nie żyję. By wejść w okres postu, jeśli ktoś jest wierzący, będzie się miało na to czas do 1 kwietnia. Walentynki terminu mieć nie powinny. Co za sens, by jednego dnia obdarowywać się misiami i kolacjami, a drugiego - zapominać, w gonitwie dnia codziennego, o istnieniu osoby?

Gość gość
Dziś 9.16 Ktoś kto nie obchodzi świąt katolickich jest od razu "głupią Polką"? To jest jakiś przymus ich obchodzenia? Śmieszna jesteś..

Gość gość
Popielcowej nie obchodze, juz od kilkunastu lat. Walentynek tez nie bede, kochanka brak, maz nie zasluzyl.

Gość gość
Rozumiem, że ktoś nie chce tego obchodzić, ale śmieszą mnie właśnie takie banały, że walentynki to są codziennie.. Otóż nie. Codziennie to jest proza życia i żeby nie wiem jak udany związek, to codziennie nie dostajesz kwiatów. Nawet taka uroczysta kolacja na spokojnie z winem, to tak max 2x na tydzień się udaje wpleść w życie

Gość gość
Przecież można to pogodzić.

Gość gość
Dlaczego jedno kłóci się z drugim? Walentynki nie podlegają chyba na tym żeby się najeść?

Gość gość
09:16 co z ciebie za katoliczka jeżeli obrazasz drugie człowieka??? W kościele w pierwszej ławce a poza kościołem językiem strzelasz... Brawo ty!

Gość gość
Walentynki to symbol... Piękne święto... Dzień matki też i co nie obchodzicie?? No nie powinnyscie bo mamę trzeba kochać cały rok a nie tylko jednego dnia w roku. Odkąd pamiętam na walentynki dostałam czekoladki i kartki od babci dziadka mamy i taty teraz również od męża. To jest święto miłości nie chodzi w nim o prezenty

Gość gość
Nie obchodze ani jednego, ani drugiego

Gość gość
W nosie mam katolickie święta, ale komercyjne w sumie też :)

Gość gość
Walentynki mam na co dzień, nie potrzebuje do tego jakiegoś "święta". A popielec? nawet nie wiedziałam że dziś jest, jakos nie specjalnie sie tym interesuje

Gość gość
Ani jednego ani drugiego :P

Gość gość
a co to jest popielec? Powiem szczerze, do 18rz chodziłam na religię, do 18 rodzice mnie siłą ciągnęli co niedziele do kościoła, mam wszystkie sakramenty i nie wiem. Szczerze, mam 32 nie chodzę do kościoła i pomimo tak długiej edukacji nie wiem co do popielec.

Gość gość
Po co Walentynki??