Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Plombowanie zęba nic nie daje

Polecane posty

Gość gość

Moja znajoma jest starszą stomatolog.Radziła mi nie ruszać zębów z małą dziurką,bo wiertło NIGDY nie usunie próchnicy w sposób całkowity.Każdy ,,wyleczony'' ząb psuje sie dalej tylko że z plombą.:-D Radziła mi dbać o higienę chorego zęba - mycie i płukanie płynem antybakteryjnym.Jeśli dziura zrobi sie duża i ząb zacznie boleć,mam przyjść i usunąć zęba.Usunięcie zęba jest najskuteczniejszym pozbyciem sie próchnicy w zębie.Ona leczy ludziom zęby bo te zabiegi dają jej ZAROBEK i to mi powiedziała.Dodała,że czasami namawia pacjentów na kanałówki tylko dlatego by więcej zarobić.Ta stomatolog to moja znajoma z którą mam kontakt poza gabinetem więc dlatego znam prawde na temat plombowania zębów. Nie dajcie sie naciągać dentystom :-D

Gość Ana435
Ty tak poważnie?

Gość gość
taa czyli skoro dalej sie psuja to czemu nic mnie nie boli jesli plomby mam zalozone ponad 10 lat temu? powinny sie juz zepsuc do reszty przez ten czas nawet z plomba idac twoim tokiem myslenia.

Gość gość
Po zabiegu zaplombowany ząb nie boli dlatego,że wiertło usunęło WIĘKSZĄ CZĘŚĆ PRÓCHNICY i bakterii co sprawiło,że próchnica nie naciska na miazge-nerw zęba.Ale to,że ząb nie boli lub to,że plomba trzyma sie na zębie 10 lat NIE OZNACZA,że ząb jest całkowicie pozbawiony próchnicy i nie oznacza,że po kilku latach pod plombą nie ma ,,gnojówki''.Czasem jest tak,że mocno zepsuty ząb wcale nie boli.Każdy ma inny próg odczuwania bólu,inną grubość szkliwa itd.Moja znajoma jest starszą dentystką dobrze wykształconą i ona wie co mówi.Powiedziała mi otwarcie,że czasami specjalnie namawia ludzi na zrobienie kanałówki aby więcej zarobić.Ale mi osobiście radziła nie plombować zębów,bo to strata kasy i strata części nawet zdrowego szkliwa,bo wiertło tnie chorą tkankę i troche zdrowej.Poza tym według niej wiertło nigdy nie jest w stanie perfekcyjnie oczyścić wnętrza zęba i po zabiegu zawsze pozostaną odrobinki próchnicy która dalej rozwija sie pod plombą.Dalszy rozwój próchnicy pod plombą trwa od kilku miesięcy do kilku lat,ale zaplombowany ząb i tak będzie kiedyś do usunięcia.:-D