Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Hamowanie

Polecane posty

Gość gość

Pomóżcie! Jestem na kursie na prawo jazdy kat.B. Przejezdzilam narazie 6 godzin ale nadal nie wiem w jaki sposób hamowac w mieście. Wyobraźmy sobie sytuację: jadę na 3 biegu, widzę przed sobą samochody które stoją na światłach. W jaki sposób mam podjechać do nich żeby auto nie zgasło? Co naciskać i kiedy puszczać? Mam bardzo głupiego instruktora, nie umie mnie nauczyć, a zamiast tego krzyczy i doprowadza mnie do wielkich nerwów. Mam 2 pytanie, na skrzyżowaniu tak samo jak mam się zachowywać kiedy np chce skręcić w lewo. Co naciskać i kiedy? Myślcie sobie o mnie co chcecie ale ja jestem już naprawdę na skraju wytrzymania. Będę wdzięczna za każde wskazówki.

Gość gość
dajesz z trojka na dwojke, pozniej jak juz coraz wolneij jedziesz to sprzęgło i hamulec delikatnie

Gość gość
a jak chcesz skręcic, to robisz to na drugim biegu, czyli przed zakrętem musisz zredukowac do 2ki zeby sie na zakręcie wyrobić

Gość gość
On mnie uczył że najpierw troche hamulca, potem sprzęgło do konca i wtedy podjeżdżam do samochodu i jakoś dociskać bardziej hamulec potem trochę popuszczam..ale mi to kompletnie nie wychodzi

Gość gość
jezeli on krzyczy i Cie stresuje, to zmien albo instruktora albo szkołe. Bo w stresie sie nie nauczysz, a mozesz sie jedynie zniechęcic. Ja tam daje sprzęgło a pozniej hamulec - inaczej zgaśnie na 100%

Gość gość
i zeby Ci nie gasł, to nigdy jak masz na jakimkolwiek biegu nie puszczaj sprzęgła. Sprzeglo mozesz puścic jedynie jak masz wyrzucony bieg na luz.

Gość gość
Hamulec delikatnie, a jak po czujesz, ze zwalniasz to sprzęgło i przy malej prędkości hamulec mocniej :) Redukujesz tylko przed zakrętem :)

Gość gość
*podczas postoju oczywiście jak jest na biegu

Gość gość
Dziękuję za wszystkie dobre słowa i wskazówki. Jednak chciałabym się nauczyć ta metodę że najpierw hamulec potem sprzęgło żeby instruktor się juz bardziej nie wpienial. Sprawdźcie proszę czy dobrze rozumiem: jadę na 3 biegu trzymając gaz, widzę samochody z przodu stojące na światłach. Puszczam gaz, naciskam lekko hamulec, potem sprzęgło do końca i na końcu hamulec mocniej. Czy wtedy auto mi się zatrzyma? Bo on mówił żeby popuszczac hamulec potem znowu go dodawać żeby się toczyc

Gość gość
możesz to zrobic pulsacyjnie jak wyżej napisałaś :) to nie jest trudne. Bariera siedzi w Twojej główce :)

Gość gość
człowieku, po co te krzyki.. dziewczyna sie dopiero uczy ! Sam napewno kiedyś też sie uczyłes....

Gość gość
HALO, HALO TARNÓW!! Nadal zastanawiasz się nad idealną szkołą? Nie czekaj i zapisz się już dziś do NOVA Centrum Edukacyjne! Jako jedyni w Tarnowie mamy jeszcze możliwość zapisu na semestry wyższe . Ilość miejsc ograniczona! Czekamy na Ciebie Więcej informacji w sekretariacie na ul. Krakowskiej 17/14 lub pod numerem telefonu: 14 300 03 50/ 796 400 893