Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Æðelgast

Pan Marek Kotoński nazywa demonem, Boga, którego ja czczę :(

Polecane posty

Gość Æðelgast

Lubiłem słuchać jego audycji, bo wg mnie gadał z sensem o tym, jak np osiągnąć sukces życiowy. Gdzie, w życiu, na człowieka czają się niebezpieczeństwa, et cetera. Jednak zamurowało mnie, kiedy wypalił, z twierzdzeniami, że "Jahwe jest demonem pustynnym", jeszcze kłamiąc, że składano mu ofiary z dzieci (w Biblii jest opisana tylko raz sytuacja, że dziewczyna została złożona w ofierze). Mam bardzo duży dylemat, bo facet gada, z jednej strony mądrze o związkach np, a z drugiej strony dopuszcze się takich bluźnierstw... Do tego mówi o jakimś swoim alternatywnym bogu i zachęca, żeby się do niego modlić.

Gość gość
Jahwe biblijny to straszna postac, namawia do wszystkich chyba mozliwych zlych rzeczy. Nie chce mi sie wierzyc w istnienie takiego Boga, a posród tylu bogów dlatego wlasnie ten mialby byc prawdziwym?

Gość gość
nie ma już jego audycji kanał skasowany

Gość gość
Wystarczy przypomnieć historię Szittim, gdzie krnąbrny lud Izraela postanowił uprawiać nierząd z Moabitkami, składając ofiary Baalowi Peor. Leczy Pan rozgniewał się na Izraela i rzekł do Mojżesza: Zbierz wszystkich naczelników ludu i wbij ich na pal przed Panem w słońcu, a odwróci się płomienny gniew Pana od Izraela. [ 4 ] Termin yaka oznacza powolne tortury poprzez rozczłonkowywanie, nabijanie na pal, rozrywanie lub powieszenie… [ 5 ] Płomienny gniew Pana w słońcu. O ileż gorszy jest gniew tych, co go reprezentują na ziemi. x i tysiace innych, masz swojego Boga pelnego milosci ;)

Gość gość43
Mnie to śmierdzi jakąś sektą. Ten facet robi wodę z mózgu niedoświadczonym chłopakom. Działa w sposób typowy dla sekciarzy. Podejrzewam że już zrobił ci niezłe pranie mózgu. Lepiej przestań go słuchać bo wylądujesz w psychiatryku.

Gość gość
Przeklęty będziesz w mieście i przeklęty będziesz na polu. Zaręczysz się z kobietą, a inny mężczyzna będzie z nią obcował. Twój wół na twoich oczach zostanie zarżnięty, ale ty jeść z niego nie będziesz! Pan dotknie cię złośliwymi wrzodami na twoich kolanach i na twoich udach, z których nie będziesz mógł się wyleczyć, od stopy twojej nogi aż do wierzchu twojej głowy! Dużo ziarna wyniesiesz na pole, a mało zbierzesz, gdyż zeżre je szarańcza. Synów i córki spłodzisz, ale nie będziesz ich miał, bo pójdą do niewoli. Wszystkie twoje drzewa i plon twojej ziemi obejmie w posiadanie robactwo. [ 6 ]

Gość gość
ALE TERAZ NAJLEPSZE!!!! Będziesz jadł twoje własne potomstwo, ciała twoich synów i córek, które dał ci Pan, Bóg twój, w czasie oblężenia i ucisku. Kobieta najbardziej między wami wydelikacona i wypieszczona, … będzie zazdrościć … córce nawet łożyska, które wychodzi spomiędzy jej nóg, i nawet swoich dzieci, które porodzi, gdyż sama potajemnie zjadać je będzie z braku czegośkolwiek innego w czasie oblężenia i ucisku, jakim uciśnie cię twój nieprzyjaciel w twoich miastach. [ 7 ] Trynkiewicz zdaje sie byc pikusiem przy tym tu ... a moze nie? Nie chce wierzyc w istnienie takiego Boga.

13:29 - Jesteś pusta, jak drzwi od stodoły. Jahwe dał życie, Jahwe ma prawo je odebrać. Kiedy człowiek zabija człowieka, to niszczy coś, czego nie stworzył. Z Bogiem jest inaczej. Dlatego Bóg może np rozkazać jednemu człowiekowi, żeby zabił drugiego człowieka...

13:31 - Pan Marek mądrze mówi, że człowiek może być szczęśliwy, nie będąc w związku, ale wg mnie przesadza, kiedy mówi, że na 90% w tym związku szczęśliwy nie będzie... Pan Marek uczy młodych mężczyzn, jak nie być frajerami, wykorzystywanymi przez kobiety i za to go wiele kobiet nienawidzi. Dziewczyna, z którą nawiązuję bliższą relację też go nie lubi i apeluje, żebym przestał go słuchać...