Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Formalności urzędowe

Polecane posty

Gość gość

Nie znalazłam, żadnego świeżego tematu, a pewnie sie pozmieniało trochę. W necie rozbieżne informacje. 1.Najbardziej mnie interesuje moja "pensja". Czy rodze dziecko, gdzies to jest zgłaszane i dostaję z automatu? Czy musze sie o to prosic. A jesli tak to gdzie i jak? Planuje zostać w domu rok, czyli wiem, że to bedzie 80% pensji. A co jak tuż przed urodzeniem zmienią mi warunki pracy i no obliżą pensję? Czy ta "pensja na macierzyńskim" liczy sie z ostatnich 12 miesięcy czy na podstawie nowego papierka? 2. Mam 21 czy 14 dni na pójście do USC? I co wziąć poza aktem urodzenia dziecka i swoim własnym odpisem aktu urodzenia (dam rade w tym urzedzie za jednym zamachem, tj. w jednym dniu, pobrac swój odpis i od razu złożyć do rejestracji dziecka? I czy muszę mieć jakieś oswiadczenie ojca dziecka, że sie zgadza co by go wpisać jako ojca i że wie, że jest ojcem (nie ma go w moim mieście jeszcze) 3. W UM ponoc z buta ide i nadaja PESEL dziecku. Ale skladam tez jakis wniosek czy ide i mowie tylko? I ile czasu na to jest? 4. Czy dam rade to wszystko w jeden dzien zalatwic? Bo to duze miasto to mi sie nie bedzie chcialo tak na swiezo po jezdzic po urzedach i sie bawic papierkami, to juz spisze na stracenie jeden dzien - jesli tak sie da, wg Waszych doswiadczen ;) 5. Aaaa i jeszcze wyczytaam, ze "wymagane jest" zapisanie do przychodni. A to kuzwa nie moze byc jak z meldunkiem, ze z automatu w domysle jest w tej samej przychodni co matka :/ Musze jesdzcze do przychodni isc. Juz mi sie zdarzylo przywlec nie jednego zarazka jak szlam tylko z jakas p*****la, a nie chcialalbym niczego noworodkowi przywlec do do domu :/ Ile czasu na to jest?

Gość gość
Aaaa jeszzce mnie interesuje moja "gruszka", czyli to cos z funduszu socjalnego. U nas daja raz na rok wszystko w jednej "gruszce" (czyli to co na wakacje, to co pod choinke czy na Wielkanoc niektorzy w czesciach dostaja) ale tylko jak sie pojdzie na 14 dniowy urlop. Ale jeszcze nie przyslali info i nie moge isc, bo mi nie zalicza tego jako urlop gruszkowy. Gin chce mnie na zwolnienie wyslac, jeszcze sie oparlam. A czy moze byc tak, ze da mi krotsze, a ja potem jednak ten 14 dniowy urlop wezme?

Gość gość
Kobieto, zadzwon do stosownch urzedow, uzyskasz informacje, cp, gdzie, kiedy, za ile. To samo idz do kadr u siebie w pracy i zapytaj. To samo z tym "gruszkowym", skad my mamy wiedziec jakie macie benefity w pracy? Myslisz ze wszystkie w kazdej firmie sa takie same?

Gość gość
Jakie benefity, zwykly fundusz socjalny. Przeciez wiele pracujacych osob dostaje jakies tam pieniadze "pod choinke", czy na "wczasy pod grusza". U nas to daja w jednej transzy, ale to nie jest nietypowe... Do kadr nie moge isc wlasnie, jakbym mogla to bym poszla ;) A w urzedzie jak pytalam co przyniesc to tak samo sie motala w zeznaniach jak w necie - rozne informacje. A ja stawiam na doswiadczenie zyciowe ;]

Gość gość
Nie rozumiem "nie moge isc do kadr"' Zjedza cie tam? To jest ich psi obowiazek udzielic ci wszelkiech informacji, jesli pracodawca korzysta z uslug firmy outsourcingowej to przesylasz jemu pytania a on do firmy ktora zajmuje sie jego kadrami. Co niby stoi na przeszkodzie zeby isc, zadzwonic, lub wyslac mailem pytania do pracodawcy ws macierzynskiego?

Gość gość
Zwykly fundusz socjalny w kazdej firmie dziala inaczej, serio?-nie pojmujesz tego? Jeden pracodawca daje okreslona stala kwote tylko na swieta, a inny dofinansowanie rozrywki pracownika typu kino, basen, koncert, restauracja, w wysokosci do 300 zl miesiecznie, inny bedzie dawal paczki i organizowal dzien dziecka i mikolaja, a inny nie da nic.

Gość gość
W firmie zmiany. A ja chce miec gdzie wrocic. Licze, ze sprawa sie wyjasni do czasu porodu, dlatego nie bede sie tam pokazywac na razie. A w UC nie znalazlam swojej opci i pani mi przez tel. tez nie powiedziala... Jest: 1. Jeśli rodzice dziecka są małżeństwem to... 2. Jeżeli jesteś panną, a ojciec dziecka nie uznaje go to... 3. Jeśli jesteś panną, a ojciec uznaje dziecko, do USC musicie stawić się oboje wraz z: Swoimi dowodami osobistymi i Odpisem aktu urodzenia matki dziecka 4. opcja dla rozwiedzionych 5. opcja dla wdów Ja podpadam pod punkt 3 ale ojca dziecka przy mnie nie będzie, a przeciez mi nie przesle listem swojego dowodu osobistego :/

Gość gość
A,myslisz, ze jak w firmie zmiany i nie beda cie widzieli, to np cie nie zwolnia? Mail do kadr bedzie powodem do zwolnienia? Jak cie maja zwolnic to zwolnia. Poza tym, skoro sie tam nie pokazujesz to musisz byc na L4, wiec jestes chroniona i standardowe pytania do kadr nie spowoduja zdjecia tej ochrony. Cos krecisz z ta praca, piszesz tak jakbys tam nawywijala, ale to i tak po macierzynskim wylecisz.

Gość gość
Nie wiem w którym miesiącu ciązy jesteś, ale urlop możesz wziąć nawet teraz, a potem wziąć L-4, ewentualnie posiedzieć se na L-4 jeśli tak źle się czujesz, wrócić i wtedy na urlop. Czy Ty już wiesż, że do samego porodu będziesz na L-4? Co do reszty to Ci napiszę co ja wiem: pensja na macierzyńskim to 80% z ostatnich 12 miesięcy- działa to w 2 strony, jak w międzyczasie dadzą ci podwyżkę to i tak wypłacą mniej, jak obniżą - co raczej nie powinno mieć miejsca, bo jestes w okresie chronionym - no ale tak czy siak płacą ze średniej z ostatnich 12 miesięcy. Co do rejestracji, to co miasto to inne zasady i tu musisz się dowiadywać u siebie, czy termin rejestracji otrzymasz już w szpitalu czy sama musisz ten termin załatwić, a czasami wystarczy po prstu iśc do urzędu i w marszu załatwisz- ale to w małych miasteczkach, a i tak rejestracji dokonujesz w tym mieście, w którym urodziłaś. Masz 14 dni na załatwienie formalności. Jeśli Twój partner nie jest Twoim mężem, to macie dwie opcje: przed porodem jeszcze możecie się udac do USC i złożyc stosowne oświadczenie o tym, że partner będzie ojcem dziecka lub po narodzinach musicie się stawic wtedy koniecznie we dwójkę - partner składa oświadczenie przed Kierownikiem urzędu i zostanie wpisany jako ojciec. Ta pierwsza opcja o tyle wygodna, że wtedy po urodzeniu partner może przyjść rejestrować dziecko sam, w opcji drugiej musicie być we dwójkę.

Gość gość
1. Składasz wniosek o urlop macierzyński z rodzicielskim do pracodawcy -dostaniesz średnia z ostatnich 12 miesiecy. 2. Musicie iść oboje chyba że on uzna dziecko przed porodem skoro nie jesteście małżeństwem. Terminu nie pamiętam. poczytaj sobie tu https://m.supermamy.pl/porod-i-polog/formalnosci-po-porodzie-2018,9717,1

Gość gość
Ojciec dziecka przed urzędnikiem sam, osobiście musi oświadczyć,że jest ojcem dziecka, chyba, że jesteście małżeństwem wtedy można załatwić to w pojedynkę. Do usc masz 14dni na zgłoszenie dziecka. Do poradni zgłosić dziecko poszedł mój narzeczony( jeszcze wtedy. ) . Pesel nie jest nadawany "od ręki" czeka się chyba miesiąc (?). Co wziąć do urzędu powiedzą ci przy zapisie ze szpitala, dostaniesz taką kartę zgłaszająca.

Gość gość
Nie mam zadnego zwolnienia, chodze normalnie przeciez. A dopoki chodze i nic firme nie kosztuje to to moja prywatna sprawa i chce zeby jak najdluzej tak zostalo. Nawywijalam? :O jakies teorie tu roztaczasz... Zreszta mi szefowa poradzila, zebym sie na razie jeszcze nie afiszowala, ze moze sie sytuacja unormuje...

Gość gość
ales ty dziewczyno nieogarnięta cały świat winny, nieprzychylni urzędnicy, przepisy, biurokracja tylko ty najmądrzejsza. Najlepiej jakby wszyscy przyszli do twoich drzwi abyś tylko podpisała odpowiednie rubryki i wzięła od nich pieniądze :) a... i tak by było źle... bo cały dzień by ci zajęli :)

Gość gość
gość dziś ---> "Musicie iść oboje chyba że on uzna dziecko przed porodem skoro nie jesteście małżeństwem. " - To moze teraz jakos juz uznac formalnie dziecko? W sensie przed porodem? gość dziś ---> Nie jestesmy malzenstwem. A co z parami, gdzie ojciec nie jest na miejscu? Nie ma jakiejs mozliwosci uznania dziecka? Oswiadczenie podpisane, czy cus? czyli ide prosze o pesel, po miesiacu go nadaja, ale mi on do szczescia nie potrzebny to moge odebrac za pol roku na przyklad?

Gość gość
Ok, autorko, nic ci nie insynuuje. Po prostu, enigmatycznie pisalas. A ja wywnioskowalam moze slusznie moze nieslusznie ze jestes juz w zaawansowanej ciazy, tzn w oktesie ochronnym kiedy nie moga cie zwolnic. Sprobuj tez zadzwobic na infolinie inspekcji pracy, moze tam uzyskasz informacje typowo dotyczace kwestii kadrowo-placowych podczas ciazy, porodu i macierzynskiego.

Gość gość
Od nich pieniadze? Przeciez to moje pieniadze sa. Tak piszesz jakbym normalnie i uczciwie ich nie zarobila... I to dziwne, ze chce te sptrawy skomasowac? Raczej bede troche zajeta po porodzie, to chyba sprawna organizacja sie przyda.

Gość gość
pesel dziecka jest potrzebny do urzędu, do przychodni, do wypłaty becikowego.... a jak ojca nie ma na miejscu to ma problem, bez niego nie wpiszą go do akt, musi być bo nic nie załatwisz. A tak w ogóle to co to za tatuś... co nie pojawi się w chwili narodzin dziecka.

Gość gość
A co z parami, gdzie ojciec nie jest na miejscu? Nie ma jakiejs mozliwosci uznania dziecka? Oswiadczenie podpisane, czy cus? x aleś ty głupia. jakie oświadczenie???? to można było by byle Kowalskiego wpisać do akt dziecka bez jego wiedzy. Tatuś musi być osobiście.

Gość gość
I to dziwne, ze chce te sptrawy skomasowac? Raczej bede troche zajeta po porodzie, to chyba sprawna organizacja sie przyda. x to może tatuś dziecka ci pomoże....będzie sprawniej. Zamiast narzekać na cały świat. Miliony kobiet ogarnęło tą sprawę przed tobą a ty ie możesz.

Gość gość
gość dziś W Polsce przeciez jest opieka zdrowotna darmowa dla dzieci to nawet bez numerka musza udzielic pomocy. A do urzedu dziecko raczej sie wybierac nie bedzie nic zalatwiac przez jakis czas (a jak ja bede szla to przy okazji wlasnie odbiore pesel, po pol roku na przyklad), o becikowe nie bede skladac akurat wniosku. Roznie to z tymi mezczyznami bywa, niektorzy sa np. wojskowymi na misji... Kolezanka 2 dzieci urodzila bez meza, bo na misji byl i jakos dala rade. Ale nie mam z nia juz kontaktu zeby zapytac jak :/

Gość gość
gość dziś --->Przeciez mowie o oswiadczeniu ojca, przez niego osobiscie podpisane, jak trzeba to i przy swiadku. I takie cos przesle mi poczta (a nie ze ja sobie sama wpisze).

Gość gość
W Polsce przeciez jest opieka zdrowotna darmowa dla dzieci to nawet bez numerka musza udzielic pomocy x tak na SOR-ze przyjmą, ale na zwykłą wizytę, szczepienie już się nie umówisz.

Gość gość
Planuje to ogarnac dlatego planuije jak i kiedy to skomasowac zeby bylo sprawniej. A jakby ojciec dziecka mogl i byl na miejscu to na pewno by pomogl :)

Gość gość
gość dziś --->Przeciez mowie o oswiadczeniu ojca, przez niego osobiscie podpisane, jak trzeba to i przy swiadku. I takie cos przesle mi poczta (a nie ze ja sobie sama wpisze). x nie ma takie opcji. skąd urzędnik ma mieć pewność to że to ojciec napisał???? a świadek zawsze się znajdzie. Nie mając ślubu, nie ma możliwości żeby matka sama zgłosiła ojca do aktu urodzenia.

Gość gość
szczepienia sa obowiazkowe, wiec to bardziej im zalezy niz mi. Poza tym nie wystarczy norowodkowi akt urodzenia na poczatku? Na serio najwazniejsze numerki bo inaczej won? :D I to ja niby jestem ograniczona :classic_cool:

Gość gość
Jak notariusz poswiadczy to nic sie takie oswiadczenie nie bedzie liczyc? moze go mi nawet nie przesylac tylko prosto do urzedu...

Gość gość
Tak, możecie "uznać ojcostwo" przed Kierownikiem USC przed porodem jeszcze, partner może przyjeżdża na jakiś urlop/święta - to można zrobić wcześniej, nie po narodzinach.

Gość gość
Aaaaa no i o tym mi w UC nie powiedzieli. Dzieki za info :)

Gość gość
Nie ma żadnej możliwości uznania dziecka na odległość, chyba że w wyjątkowych przypadkach urzędnik pofatyguje się osobiście np do szpitala gdzie tenże ojciec leży umierający. Powody zawodowe nie są uznawane. Nie ma takiej możliwości przez oświadczenie pisemne, to by rodziło zbyt wiele problemów w przypadku oszustwa. Musicie się stawić oboje, ojciec może uznać dziecko w czasie ciąży albo po porodzie w dowolnym momencie. Jeśli uzna q czasie ciąży to może sam załatwić formalności w urzędach po narodzinach dziecka. Pesel akurat rok temu dostałam do ręki przy złożeniu wniosku. Na zgłoszenie dziecka według aktualnych przepisów masz 21 dni, zgłasza się w USC odpowiednim do miejsca urodzenia dziecka. Zgłoszenia może dokonać jedno z rodziców (czyli ojciec dziecka jedynie jeśli je wcześniej uznał) lub pełnomocnik. Potrzebne są jedynie dowody osobiste rodziców, a w przypadku pełnomocnika - pełnomocnictwo. Jeśli ojciec dziecka nie uzna go do 21 dni po urodzeniu, będzie uznany ojciec nieznany i wpisane jakieś tam wybrane imię o nazwisko w akcie urodzenia. Jeśli uzna dziecko po tym terminie, dostaniecie nowy akt urodzenia.

Gość gość
nazwisko wybrane? Chyba nazwisko matki wowczas wpisuja.