Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Æðelgast

Zastanawiają mnie słowa Kotońskiego o kontakcie z Bogiem...

Polecane posty

Kotoński uczy, że świadomość człowieka nie może mnieć kontaktu z Bogiem, a jego podświadomość. Czyli wg jego koncepcji świadomość kontaktuje się z podświadomością, podświadomość z Bogiem. Następnie Kotoński twierdzi, że kiedy człowiek połączy się z Bogiem, wtedy człowieka ogarnia błogość, radość i nic mu nie jest do szczęścia potrzebne. Jednak Kotoński mówi o innym Bogu, niż ten, w którego ja wierzę i nazywa go "pustynnym demonem"... Natomiast kiedy ja się zwracam z prośbą do Boga, w którego wierzę (YHVH), wtedy rzeczywiście ogarnia mnie poczucie mocy energii, szczęścia i poczucie takiej odwagi - wrażenie, że mogę wszystkich moich wrogów pozabijać... Wtedy oczywiście staram się wyrzucać ze swej głowy wszelkie zwątpienie, bo jak mówił Jezus, kiedy się z wiarą powie górze, żeby się rzuciła do morza, wtedy tak z tą górą się stanie... Zastanawia mnie, że słowa Kotońskiego o jego bogu, sprawdzają się do moich relacji z moim Bogiem, a nasze koncepcje Boga są w opozycji do siebie...

Gość Teppic    No1
Odpowiedź brzmi - placebo.

Tyle, że widzę realną zmianę sytuacji na około (na co nie mam wpływu). Więc to więcej, niż placebo...

Gość gość
kosmita

Gość gość
wolna wola polega na tym, ze nie ma żadnej ingerencji nieba w sprawy ludzkie. gdyby taka była, oznaczałaby odebranie człowiekowi wolnej woli.

Gość gość
bazujesz na wszytskich dookoła siebie posłuchaj

Gość gość
bóg stworzył człowieka i dał mu wolną wolę. kto tego nie wie, ten gupi.

21:05 - A co z przeznaczeniem? W Psalmach jest napisane: "W Księdze Twej były zapisane wszystkie dni przyszłe, kiedy jeszcze nie bło żadnego z nich"... Poza tym wypełniające się proroctwa są raczej dowodem na istnienie przeznaczenia i z góry nakreślonego scenariusza...

Gość gość
to niczego nie zmienia, bóg zna przyszłość i wie co będzie, ale to wolnej woli nie wyklucza. jak byłem w pierwszej klasie podstawówki i było o wolnej woli, też myślałem, ze to sprzeczność. tak samo, jak adam i ewa to za mało by dać początek ludzkości, albo jak kain zabił abla, to z kim miał potem dzieci?