Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zaszlam w ciaze z innym i rodze za miesiac a nie mam rozwodu..beda problemy?

Polecane posty

Gość gość

Podobno sad może uznać ze dziecko jest męża...prawda to?

Gość gość
Moga byc maz bedzie kazal robic dna.

Gość gość
Tak, jak najbardziej. Moja koleżanka miała sytuacje, że mąż robiąc jej na złość straszył, że będzie chciał widzen dziecka, a sąd przyznałby mu takie widzenia na pewno!

Gość gość
Maz może sobie zrobić i 100 razy testy dba, nic to nie da. Dzieci urodzone w małżeństwie są dziećmi męża. Nawet czarne. Muszą również płacić alimenty.

Gość gość
Dna :)

Gość gość
Obecny mąż musi przeprowadzić zaprzeczenie ojcostwa i musi pilnować terminu.Ma na to bodajże pół roku, ale nie chcę wprowadzać w błąd.

Gość gość
ty z 19.17 nie wprowadzaj ludzi w błąd!19.21,ma rację,ma pół roku na zaprzeczenie ojcostwa!

Gość gość
Masakra!! Tak, wszystko co urodzi kobieta i jeszcze iles dokładnie dni po rozwodzie jest automatycznie męża. Nawet jeśli urodzi słonia. Może się puszczać na prawo i lewo a mąż i tak jest ojcem. Cudowne

Gość gość
Ojcem dziecka jest mąż matki i do 300 dni po rozwodzie też Ale można to odkręcić, spokojnie, wystarczy zgłosić w urzędzie

Gość gość
Nie wystarczy zglosic w urzędzie a tylko przez sąd !!!!!!!!

Gość gość
Nie napisalam, że nie można tego załatwić. Napisałam jak jest. Wszystko jest do załatwienia, ale jak matka jest wredna sika to powie, że dziecko jest męża i facet ma pozamiatane. Może płacić latami. Może nie zdarzają się takie sytuacje? Osobiście znam jedną, facet płaci na nie swoje dziecko już 3 rok, sprawy w sądzie jak wiadomo trwają......

Gość gość
Matka też może wystąpić o zaprzeczenie ojcostwa, a biologiczny ojciec dziecka może wnieść o ustalenie ojcostwa.

Gość gość
Autorko, w polskim prawie jest coś takiego, jak domniemanie ojcostwa. Tzn, że jeżeli dziecko przyszło na świat w czasie trwania małżeństwa, albo do 300 dni po rozwodzie, to automatycznie zakłada się, że ojcem dziecka jest mąż matki. Jednak Ty jako matka masz prawo wystąpić do sądu o zaprzeczenie ojcostwa i wtedy, jeśli udowodnisz, że Twój mąż nie jest ojcem dziecka, to sąd będzie musiał się do tego przychylić.

Gość gość
20:25 mylisz się. Do 6 miesięcy facet musi założyć sprawę o zaprzeczenie ojcostwa, testy dna i matka se może mówić co chce. Jeśli gość się spóźni, to wtedy ma pozamiatane.

Gość gość
gość dziś Nieprawda. Mężczyzna ma prawo wystąpić z wnioskiem o zaprzeczenie ojcostwa. Jeśli udowodni, że był zdradzany, a dziecko nie jest jego, wtedy nie będzie zobowiązany do zapłaty alimentów, a dodatkowy może uzyskać orzeczenie rozwodu z wyłącznej winy żony.

Gość gość
To nie sąd uznaje, tylko automatycznie z mocy prawa dziecko zostanie przypisane mężowi. Konieczna jest sprawa o zaprzeczenie ojcostwa i dopiero wtedy można odkręcić sprawę w urzędzie.

Gość gość
Byłam w takiej sytuacji więc się wypowiem.Zakladasz ty jako matka sprawę o zaprzeczenie ojcostwa, i nawet sąd nie każe robić badań DNA jeśli twój były mąż potwierdzi że to nie jego dziecko.Co innego gdyby się klucil że może jednak jego to wtedy sąd każde robić badanie. Masz na to 6 miesięcy od urodzenia dziecka ale najlepiej zrobić to tuż po porodzie, kiedy tylko odbierzesz akt urodzenia bo niestety na rozprawę też trzeba trochę czekać. U mnie jak tylko odebrałam wyrok sądu od razu ojcem dziecka poszliśmy do USC i dostaliśmy nowy akt urodzenia.