Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Drogi prezent a urzad skarbowy..ktos orientuje sie w temacie??

Polecane posty

Gość gość

Potrzebna mi pomoc. Planuje podarowac bratu i jego przyszlej zonie nowe auto jako prezent slubny. Tylko moze ktos mnie oswieci jak to wyglada od strony skarbowki? Czy oni(nowozency) beda musieli to zglosic gdzies? Ja nie orientuje sie za bardzo w tych sprawach, bo od razu po studiach wyjechalam z PL, nigdy nie pracowalam ani nie rozliczalam sie w PL. Moglabym wyslac mame albo tate do urzedu zeby dopytala, ale nie chce nic nikomu mowic zeby sie nie wygadali przed bratem, bo zalezy mi zey to byla niespodzianka. Moze ktos z Was orientuje sie w tej materii i napisze??

Gość gość
zadzwon do urzedu i sie zapytaj

Gość gość
Tylko nie podawaj nazwiska

Gość gość
Jako darowizna czy jako co?

Gość gość
Bratu możesz dać to auto w darowiznie jako rodzeństwo jesteście zwolnieni od podatku.

Gość gość
Tu Autorka: ale czy dobrze rozumiem ze wtedy jak bede kupowala auto musze je zarejestrowac tylko na brata a nie na brata i przyszla bratowa?

Gość gość
a po cholere masz bratowej cos dawac? za 3 lata sie rozstana i co?

Gość gość
Dlaczego umieściłaś temat w dziale o ciąży?

Gość gość
"Zwolnienie z zapłaty podatku od spadków i darowizn Nabycie własności rzeczy bądź praw majątkowych podlega opodatkowaniu. Darowany samochód wymaga uiszczenia podatku od spadków i darowizn. Jednakże zgodnie z art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 28 lipca 1983r. o podatku od spadków i darowizn zwalnia się od podatku nabycia własności rzeczy małżonka, zstępnych (dzieci), wstępnych (dziadkowie), pasierba, rodzeństwo ojczyma i macochę." http://www.infor.pl/prawo/darowizny/darowizna-samochodu/305342,Darowizna-samochodu-w-rodzinie.html Auta nie kupisz i niezarejestrujesz na brata bez jego wiedzy. Ty nabywasz auto a potem zawierasz umowę darowizny z bratem i w taki sposób auto staje się jego własnością.

Gość gość
A ta kobieta musiałaby się przyznać, że wygrzebywała śmieciory z kosza i sobie wkładała. Nie byłoby jej wstyd? ;)

Gość gość
Kupujesz ty albo bratu przekazujesz pieniądze na to w darowiznie przyszła żona twojego brata o ile mi wiadomo nie może otrzymać tego w darowiznie bez płacenia podatku .Wiec jak juz to tylko w darowiznie dajesz bratu .

Gość gość
OK, dzieki wielkie. W takim razie kupie na siebie i przerejestrujemy na brata zaraz po slubie. Nie chcialam pomijac bratowej zeby nie bylo jej przykro, no ale skoro trzeba by bylo placic podatek to pewbnie zrozumie.