Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

TRZECIE badanie prenatalne! Robiłyście?! Warto?! Jaka cena?!

Polecane posty

Gość gość

Dwa pierwsze robiłam. Myślę o trzecim... Lekarz mówi, że to Nasza decyzja. W przypadku dwóch poprzednich nalegał. Koleżanki czy osoby z rodziny będące w ciąży wiem, że rezygnowaly z tego trzeciego. Jak było u Was? Jaka cena w jakim mieście?

Gość gość
Cena pewnie taka sama jak za wcześniejsze badanie. Ja robiłam tylko pierwsze dwa, u mnie była to cena 250zł.

Gość gość
Nie robiłam trzeciego, bo nfz tego nie refunduje.

Gość gość
Duze miasto 250zl. Zrobilam tylko dlatego aby wykluczyc sytuacje kiedy dziecko po porodzie bedzie potrzebowalo jakies specjalnej asysty medycznej. Odetchnelam z ulga ze wszystko jest ok i w sumie troche zalowalam ze wydalam tyle kasy. Za to bylby niezly bukaczek/lezaczek dla dzidziusia. Staram sobie jednak tlumaczyc ze zdrowie i bezpieczenstwo dziecka najwazniejsze.

Gość gość
W ciazy w 2016 roku robilam tak: prywatnie te niby genetyczne, Iwsze 250, II 300, III 300. Ciaza w tym roku Iwsze 300, wiem ze teraz zaplace kolejne po 250. Oprocz tego mialam ze dwa robione na wizytach u ginekologa. No i jak juz do szpitala sie zglosilam :)'

Gość gość
Około 500zl

Gość gość
A po co ci 3 badania prenetralne ?! Po 40 jestes czy co ? Jest jedno prenetralne usg do 14 tygodnia.. Potem to masz tzw. połowkowe i przed samym porodem. Co ci po badaniu prenetralym w 20 tygodniu ? Nawet jesli dziecko ma bezczaszkowie nic juz nie mozesz zrobic..

Gość gość
Pierwsze samo usg z płytą 180 Drugie z wizytą bo wtedy zdecydowałam ze chce by ten lekarz prowadził ciążę 250. Z płytą. Teraz czeka mnie wizyta i usg w 31 tyg ale nie wiem ile zapłacę mam badzieje ze 250. Wgl to mam na każdej wizycie usg. Ostatnio byłam z córką wszystko jej pokazywał i przy okazji mierzył... sprawdzal serce nerki pepowine itp. pokazywał w 4d. Niczym się nie różniło od tego w 22 bo teraz mam 27 tyg a byłam u gin w piątek. Podejrzewam że niczym nie będzie się różnić.. tylko tym ze dostane płytę.

Gość gość
Trzecie badanie może wykryć wady serca które nie będą widoczne na dwóch pierwszych i jest to ukierunkowane na wybór szpitala do porodu bo nie kazdy oddział specjalizuje się w noworodkach z wadami, tak mi powiedzial lekarz który wykonywał usg jednak mój lekarz prowadzący powiedzial ze nie muszę iść na to 3 usg bo on jeszcze nie miał takiego przypadku żeby dwa usg wyszły dobrze a trzecie nie wiec nie poszłam i wszystko wyszło ok

Ja idę jutro, tyle ze mialam niezłe powikłania w ciąży i chce soe upewnić, ze wszystko gra :) 250 zł niestety... Ale da się przeżyć :) Sprawy zdrowotne to teraz mój priorytet

Gość gość
Po co trzecie?

Gość gość
kurde gdzie to robia za 200-250 zł? czy to koszt samego usg czy tez krew? bo mi za komplet zaśpiewali 500 zł w kilku miejscach ( jestem przed 1 badaniem)

Gość gość
Ktoś mi wyjaśni czy te "badania prenatalne" to to samo co usg genetyczne, połówkowe i IIIgo trymestru? miałam te usg mimo tego, że mam 27 lat, to druga ciąża, obie bez powikłań. Bezpłatnie na NFZ.

Gość gość
gość dziś kurde gdzie to robia za 200-250 zł? czy to koszt samego usg czy tez krew? bo mi za komplet zaśpiewali 500 zł w kilku miejscach ( jestem przed 1 badaniem) XXXXX Ale co masz na mysli komplet badan? Bo ja np za usg i pappa dostalam cene 750 zl, to byla ciaza w 2016 roku, ale ja i tak bym nie usunela wiec pappa nic by mi tu nie pomogl, wiec zrobilam samo usg za 250, kolejne 300, i kolejne 300. W obecnej ciazy dostalam cene , juz u innego lekarza dostalam cene za usg i pappa 500 zl, ale znow na cholere mi pappa skoro nie podjelabym sie terminacji ciazy, wiec za samo usg zaplacilam 300 zl, kolejne moge u niego zrobic te w 20 tc za 250 zl, i kolejne w 30 tc tez za 250 zl. W obu ciazach byly to badania w warszawie, w 2016 roku gdzies na saskiej kepie, potem ta pani doktor przeniosla sie na muranów, i tam robilam, obecnie zrobilam usg z tymi pomiarami kosci nosowej na goclawiu. Takze jesli liczysz na usg i pappa, to faktycznie w granicach tylko 500-800 zl, nie mniej. No a kolejne badania, nie pamietam nazwy, ale jesli pappa zle wyjdzie to mozesz miec takie badanie inwazyjne, bo wkluwaja sie w dziecko i pobieraja probki (ale jest ryzyko wywolania poronienia) to jakies 3000 zl z tego co pamietam.

Gość gość
Szczerze to ja sama nie wiem o co mi chodzi, ale chyba własnie o USG i Pappe( to z krwi chyba nie?) za 1 podejściem. Na razie stanęło na tym, że za samo USG 230 zł i jeśli lekarz poleci to wtedy Pappa. A co do Pani, która pisze o badaniu na NFZ, to ja się np. nie kwalifikuję na darmowe i jeśli chcę je mieć to muszę zapłacić. A mam 34 lata.

Gość gość
Badanie prenatalne jak sama nazwa wskazuje sa to badania przed urodzeniem ;) Pierwsze w 12 tygodniu nazywane jest "genentyczne" bo pozwala wykryc powazne wady genetyczne. Drugie to "polowkowe" bo jest wykonywane w 20 tygodniu (sprawdza sie wszystkie narzady, przeplywy i dokladnie bada serce. Trzecie to badanie jest ok 30 tygodnia i na nim sprawdza sie przeplywy i narzady ale rowniez ulozenie dziecka. To trzecie badanie z medycznego punktu widzenia juz niewiele wnosi,ale czasami pozwala zauwazyc wezly na pepowinie albo pepowine owinieta wokol dziecka albo Zespol pasm owodniowych (to samo mozna juz zauwazyc na usg w 20 tygodniu) Ja w 2008 mialam 3 USG "z urzedu" ale mieszkam za granica.