Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy wasze dzieci same stały?

Polecane posty

Gość gość

hej, mam corke niedlugo konczy 11 miesiecy probuje wstawac w kojcu ale jeszcze ani razu jej sie to nie udalo. Czy powinna juz w tym wieku stac? Jesli tak to pojde z nia do rehabilitanta. Wiem ze kazde dziecko w roznym wieku siada, staje, zaczyna chodzic. Nie chce tego przyspieszac ale nie chce tez czegos przeoczyc. Usiadla pozno bo dopiero w 9 miesiacu.

Gość gość
Moja córka usiadła sama na dwa dni przed ukończeniem 9 miesięcy. Wstała po raz pierwszy jakoś tydzień po pierwszych urodzinach. Chodzić zaczęła mając 16 miesięcy.

Gość gość
to mnie uspokoilas. Jak czytam rozne opinie w internecie to matki pisza ze w 7,8,9 miesiacu dzieci staly... wiec zaczelam sie denerwowac ze moze corka potrzebuje rehabilitacji lub cos w tym rodzaju.

Gość gość
Znajomej córka stała mając 8miesiecy, chodziła trzymając się czrhos/kogoś chwilkę potem. Sama zaczęła chodzić mając 16 miesięcy. Mój syn zaczął chodzić mając 10 miesięcy Ale prawie wogole nie raczkował co nas o strachy doprowadzało

Gość gość
1 wstała 7 msc chodziła na 12 msc 2 wstała na 8 msc chodziła na 10 msc 3 wstał na 11 msc chodził na 13 msc Więc sama widzisz że bardzo z tym różnie..

Gość gość
Corka usiadla sama majac89mcy, raczkowac zaczela majac 11 mcy, wstala w lozeczku w wieku 13mcy i od razu chodzila trzymajac sie mebli/ za reke. Syn usiadl makac tez 9, ale wstal i zaczal raczkowac rownoczesnie w wieku 9.5 mca. Zaraz konczy rok i chodzi przy meblach jedynie oraz cwiczy rownowage stojac bez trzymania. Takze.... Dzieci sa rozne.

Gość gość
Dziekuj***ardzo za odpowiedzi. Nie spieszy mi sie do tego ale tez nie wiedzialam czy mam sie niepokoic.

Gość gość
Mój synek zaczął dosyć szybko, bo w łóżeczku wstawał jak miał 8 miesięcy, i już próbował chodzić, akurat miał turystyczne, więc jak w łóżeczku upadł to sie nie uderzył. Poza łóżeczkiem też próbował chodzić opierając sie o ściany, czy za rączki. Samodzielne pierwsze kroki jak miał 9 miesięcy. Jak miał roczek to chodzenie miał już opanowane i próbował biegać. Nie chciał siedzieć itp, tylko sam rwał sie do chodzenia. A za szybko też nie jest dobrze, bo później miał problemy z nóżkami, może właśnie przez to że tak szybko zaczął wstawać i chodzić. Za to wszystko inne późno u niego było, np mowa. Wiadomo że każde dziecko rozwija sie własnym tempem, niektóre szybciej a inne później, ale najważniejsze jest to aby rozwijało sie prawidłowo

Gość gość
Moja córka miała 8 miesięcy to zrobiła pierwsze kroki ; a jak miała 12 miesiecy to chodziła wrecz biegala itd. -ekspresowo. Za to syn - na spokojnie;) bez pośpiechu, usiadł sam jak miał 7 miesięcy, pierwsze kroki zrobił ok 12 miesiąca i czekamy aż zacznie chodzic. Zupelnie inaczej niż córka, ale oboje podobno w normie, co najważniejsze to zdrowi- także na spokojnie.

Gość gość
Mój syn wstał mając 10miesięcy, zaczął chodzić sam mając 11. :) Córka wstała dopiero około 11/12 miesiąca i chodziła od 15miesiąca.

Gość gość
Moj nie raczkowal, a stal w wieku 6i pol mca. Jak poszedl do szkoly wuszly problemy z lateralizacja, jest tzw obureczny i prawonozny... Jesli twoje dziecko raczkuje to sie nie martw, dlugie raczkowanie jest b dobre dla rozwoju dziecka.

Gość gość
A to super. Moj zaczal wstawac i raczkowac w wieku 9.5 mies. Teraz konczy 12 i dalej glownie raczkuje. Wstaje przy meblach i jest w stanie wtedy zrobic pare krokow ale nic poza tym. Juz sie zastanawialam kiedy zacznie chodzic sam. Ale skoro piszesz ze raczkowanie taki dobry wplyw ma to chyba nie mam sie czym martwic.

Gość gość
ja w wieku 9 miesięcy ponoć zaczęłam sama chodzić :)

Gość gość
moja córka ma pół roku, raczkuje powoli, wstaje w łóżeczku ze szczebelkami i siedzi ale trochę się chwieje :)