Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mam słabą psychikę, jak ją wzmocnić?

Polecane posty

Gość gość

mam 24 lata, mam strasznie słabą psychikę, bardzo niską opinie o sobie, nie wierzę w siebie, nie umiem rozmawiać z innymi ktoś mi coś mówi a ja zazwyczaj odpowiadam "tak, ok, nie wiem", nie umiem powiedzieć "nie" zwłaszcza współpracownikom, na wszystko się zgadzam czy mam ochotę czy nie, biorę do siebie wszystko co inni mi mówią, nie umiem żartować biorę wszystko na serio, nie umiem odpowiedzieć komuś tzw. ciętą ripostą, albo po jakimś czasie sobie pomyślę "mogłam powiedzieć to czy to" nie mam własnego zdania, wszystkich się o wszystko pytam co zrobić czy dobrze czy nie dobrze czy tak siak owak, nie umiem wprost komuś powiedzieć co myślę, tylko owijam w bawełnę, np. nie mam ochoty na spotkania z koleżanką z pracy, czasami sobie myślę: "następnym razem jak zapyta czy pójdziemy to jej odpowiem to to i to" i jak przychodzi co do czego to co? "taaak pójdziemy", potem zaczęłam jej zmyślać ze akurat wtedy ide do lekarza, a jak napisała potem sms czy na pewno nie pódziemy to jej nawtykałam ze się przy niej nudze i nie mam ochoty na spotkania.. i teraz jutro mam z nią zmianę i chyba się boję iść do pracy... tylko nie wiem czego się boję? najpierw sama chciałam żeby się do mnie nie odzywala a potem się boje nie wiem czego... tak samo jak ktoś np. klient przyjdzie nakrzyczy na mnie bo coś mu nie pasuje ja nie wiem co mu odpowiedzieć milcze i co mówię? "taaak [ku...wa] ma pan racje", jak mi przyjaciółka dłużej nie odpisuje to od razu myślę ze się obraziła.. co się ze mną dzieje? czasami czuję się i zachowuję jakbym miała 14 lat a nie 24...

Gość gość
iść na terapię po prostu. niewiele ludzi samemu umie wyznaczyć kierunki pracy nad sobą i się ich trzymać

Gość gość
nie idź na terapie bo to nic ci nie da. też tak mam jak ty i trzeba sie polubić.no i co z tego,że nie mówisz ludziom NIE,że jesteś nieśmiała,dziwna i inna od reszty? w tym tkwi sedno sprawy,że nie musisz być taka odważna,gadatliwa i koleżeńska jak oni,każdy jest indywidualny i my mamy prawo być inni niż WIęKSZOŚĆ LUDZI,nie musisz być kopią kogoś odważnego lub wygadanego,możesz być nieśmiała,lękliwa i z dystansem, bądź sobą,twoje niby wady mogą być urocze dla jakiegoś faceta i innych ludzi bo każdy lubi coś innego tort jest niby taki lubiany przez ludzi a ja nie lubie tortu,wole sernik hehe :-D