Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie o Urząd Pracy

Polecane posty

Gość gość

Witam może któraś z was miała do czynienia z polskim PUP Otóż moja kuzynka wróciła do Polski po paru latach na emigracji .Wcześniej po szkole ma parę lat pracy w sklepie w PL ma papiery itp. Przestraszyła sie bo podobno pytaja o doświadczenie zawodowe z ostatnich 3-5 lat a ona ok 3 lat przepracowała albo na czarno u ex meża obcokrajowca albo opiekowała się jego starymi rodzicami albo nie pracowała wcale .Oczywiście papierów z tego okresu brak .Teraz otrzeżwiała po rozstaniu z nim i.. boi sie iść zarejstrować a nie ma nawet ubezpieczenia w PL .Co ma zrobić, co ma tam powiedzieć żeby ją zarejstrowali ? Ja nie wiem bo nigdy tam nie byłam nawet .

Gość gość
nie ma się czego bać. Zarejestrują każdego bezrobotnego, nie musi mieć doświadczenia z ostatnich 5 lat.

Gość gość
Nie musi mieć żadnego doświadczenia zawodowego, po prostu jeśli chce mieć udokumentowane że gdzieś pracowała to musi to mieć na papierze. Pracy na czarno nie zgłasza i tyle. Na stronie GUP powinien być wykaz potrzebnych dokumentów. Nie będzie miała prawa do zasiłku,ale ubezpieczenie tak, od pierwszego dnia, tak długo jak będzie stawiać się na wyznaczone spotkania.

Gość gość
A czy pytają co sie robiło ostatnie lata wymagają jakichś kwitów ?w tym przypadku są jak widać papiery jeszcze z Polski ale czy oni drążą czemu są przerwy w zatrudnieniu ?

Gość gość
Nie drążą, owszem mogą zapytać, ale wystarczy odpowiedzieć, że nie pracowałaś z powodów rodzinnych , a nawet jak się przyznasz że pracowałaś na czarno bo nie chcieli ci dać umowy, to nic ci nie zrobią :). Nie bój się, leć do urzędu, weź wszystkie papiery dotyczące udokumentowanej pracy czy edukacji(etat, zlecenie, staże, kursy, szkolenia, certyfikaty, dyplomy ukończenia szkół, uczelni). Będziesz miała ubezpieczenie zdrowotne, co miesiąc wizyta, i wrzucą cię w dany profil, czyli mogą zakwalifikować do jakiegoś kursu, stażu, lub po prostu zwykłe odhaczanie się żeby mieć ubezpieczenie.

Gość gość
up