Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jet tu ktos kto nie ma stałego zameldowania ?

Polecane posty

Gość gość

Jakie moga nas napotkac problemy z tego powodu ? czy pracodawca przyjmie nas do pracy jesli nie ma stalego mjejsca pobytu ?

Gość gość
Nie mam NIGDZIE zameldowania żadnego :-D Podobno czeka nas praca za granicą bo tam im zwisa na to, albo otwarcie własnego interesu.Niby są nowe dowody bez wpisu o meldunku ale ludzie mówią że pracodawcy sprawdzają ludzi bo wiedzą o tym że pracownik może nie mieć meldunku i ukrywać to pod nowym dowodem,A są zawody gdzie meldunek jest wymagany i to na 100 procent.Sprzedawca,kasjer,bankier,urzędnik - wszędzie tam gdzie jest styczność z kasą i towarem pracownik musi mieć meldunek aby na wypadek kradzieży można było go ścigać wpisując w skardze jego adres.Poza tym ZUS nie chce rozpatrywać składek osób formalnie bezdomnych a pracodawca boi sie zatrudniać bez odprowadzania składek.

Gość gość
co ty wypisujesz? podajesz adres ZAMIESZKANIA ( to on jest potrzebny np. do rozliczeń za skarbówką) i tyle

Gość gość
Nie jest potrzebny

Gość gość
a jak np. zarejestrowac auto bez meldunku ?

Gość gość
Od 2008 roku nie posiadam zadnego meldunku. W starszym dowodzie, gdzie byla rubryka o adresie zameldowania mialam wpisane "brak", w obecnym dowodzie nie ma takiej rubryki. Poslugiwalam sie zawsze wowczas aktualnym miejscem zamieszkania. W ten sposob rejestrowalam sie w urzedzie pracy, informowalam zus o zmianie adresu zeby mieli gdzie przesylac informacje o skladkach. Przez 4 lata miala wlasna dzialalnosc gospodarcza na ryczalcie, zarejestrowana na adres wynajmowanego mieszkania, gdy mieszkanie zmienilam na inne, to zmienilam tez adres swej dzialanosvi. Bez problemu znajdowalam prace na umowe, pracodawca otrzymywal ode mnie informacje, ze ma mnie zglosic w zus bez adresu zameldowania , tylko z samym adresem zamieszkania. Glosowac mozna w wyborach tylko odpowiednio wczesniej zglosic to do urzedu gminy, dzielnicy w ktorej sie mieszka zeby twoje nazwisko umiescili w danym okregu. W skarbowce rozliczam sie zgodnie z adrsem zamieszkania. Bez problemu bralam niewielkie kredyty na sprzęty rtv lub agd. Mam normalnie wyrobiony bilet ztm. Moge zrobic prawo jazdy, wydali mi normalnie profil w urzędzie. Auto tez mozna zarejestrowac, na aktualny adres zamieszkania. Jezeli jakikolwiek urzednik odmawia ci czegokolwiek, twierdzac, ze sie nie da, bo nie masz meldunku, ma obowiazek dac ci to na pismie z podstawą prawna, stosownym artykulem i z jakiego prawa to wynika. Musisz znac swoje prawa i nigdy nie daj sie pogonic z urzedu, bo pani w okienku powiedziala, ze sie nie da. Jej slowo musi byc poparte ustawa. W razie kłopotów mozna zglosic sie o pomoc do rzecznika praw obywatelskich. I nieprawda jest, ze nie da sie podjac pracy kasjera itd. Moj syn takze nie ma meldunku, i bez problemu zapisalam go do podstawowki a potem do gimnazjum. Powodzenia.

Gość gość
To chyba zalezy od urzedu. W jednym zarejestrujesz auto bez zameldowania a w innym niekoniecznie

Gość gość
up

Gość gość
gość dziś To chyba zalezy od urzedu. W jednym zarejestrujesz auto bez zameldowania a w innym niekoniecznie XXxx Urzędy działają i muszą działać wg jednego prawa, te same ustawy, paragrafów itd. To, że urzędnik odmawia rejestracji auta osobie bez meldunku wynika z jego niewiedzy i zwykłego widzimisię. Prawo mówi wyraźnie, że nawet nie mając meldunku masz prawo a urząd obowiązek dokonać rejestracji zgodnie z adresem twojego aktualnego zamieszkania, bo jest to twój jedyny adres. Tu nie ma żadnych wątpliwości. Już pisałam, w razie odmowy domagać się tejże odmowy na piśmie wraz z podaniem parafrafów motywujących odmowę. Zaręczam, żevżaden urzędnik nie będzie w stanie takiej odmowy pisemnej ci dać, bo jego widzimisię i niewiedza nie ma poparcia w ustawie.

Gość gość
Up