Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mamy co najzdrowsze?

Polecane posty

Gość gość

chodzi mi o mąkę, jaka najzdrowsza? chodzi mi przede wszystkim o tą do zagęszczania sosów, zup itp. jakiej używacie?

Gość gość
Jak ekologiczna to każda moim zdaniem. Różnorodność zapewnia dostarczanie organizmowi unikalnych kombinacji substancji odżywczych.

Gość gość
jak trzeba wykazać się trochę wiedzą to cisza, a na tematach o teściowych aż wrze...oto "inteligentne i wykształcone" kafeterianki.

Gość Mama 2 plus 2
Hm to ja wykaże się wiedzą i napisze ze nie zagęszczam zup i sosów mąką bo i po jakie licho???

Gość gość
21,57 a p takie licho, żeby były smaczniejsze. Bo na pewno sos jest smaczniejszy zagęszczony maką i zabielony jogurtem, niż sam ten tłuszcz...

Gość gość
Nie zagęszczam mąką. Wystarczy zmiksować część warzyw, które do tej zupy dodajesz (jak już musisz mieć zupę, że łyżka staje). Sosy różnie, zależy jaki sos, ale w większości przypadków wystarczy redukcja i naturalne zagęszczenie np. dodaną i rozgotowaną cebulą. Czasem można chlebem razowym czy mąką ziemniaczaną. Bardzo, bardzo rzadko używam zasmażki.

Gość Mama 2 plus 2
To akurat kwestia gustu czy smaczniejsze, nie każdy lubi z mąką i są cięższe do strawienia. Jak dla mnie mąka nie dodaje żadnego smaku i zdrowiej jest bez mąki.

Gość gość
Ja też w życiu nie dodawalam mąki do zupy czy sosu. I nie wiem też o jaki niby tłuszcz chodzi..

Gość gość
Mąka w zupie nie kojarzy mi się zresztą ze zdrowiem, tylko z gotowaniem "zapychaczy"

Gość gość
autorka pyta o najzdrowszą mąke a te "inteligentne" znow swoję "mONdrości". Potraficie czytać ze zrozumieniem i odpowiadać na pytania? według mnie mąka ryżowa nadaje się idealnie.

Gość gość
Po cholerę pchać mąkę do zup czy sosów??? :O

Gość gość
dziś Mąka w zupie nie kojarzy mi się zresztą ze zdrowiem, tylko z gotowaniem "zapychaczy" x ma być zdrowo i pożywnie. Ja też zawsze zagęszczam mąką. zresztą ile tej mąki poł łyżki na 2 litry zupy, a jest o wiele smaczniejsza i bardziej pożywna.

Gość gość
najzdrowiej karmić rodzinę czymś wartośćiowym a nie klajstrem z wody z mąką

Gość gość
gość dziś Nie rozśmieszaj mnie... Pożywne jedzenie dostarcza wartościowych składników odżywczych, woda z mąką jest jedynie zapychaczem.

Gość gość
Ja też nigdy nie zagęszczałam zup mąką. Jak chcę mieć bardziej pożywną zupę to dodaję do niej garść kaszy jaglanej.

Gość gość
Tu autorka. Dziękuje za "pomoc". Człowiek ograniczony, mało inteligentny i nie posiadający wiedzy na dany temat napisze że po co dawać mąkę, bo co innego mądrego może on napisać. Nie potrafi czytać ze zrozumieniem to też nie ogarnie, że ktoś może gotować inaczej.

Gość gość
Tez nie uzywam maki, zupy sa geste, jesli jest w nich duzo jarzyn, dodaje ziola,jogurt. Do miesa cebule,sliwki suszone, jabłka. Jesli chodzi o zdrowa makę - w sklepach jest niestety mąka bielona (oczywiscie chemicznie) Lepiej zorientowac sie, gdzie w okolicach (np w sklepach pzry mlynie) mozna kupic niebieloną i jej uzywac.Ze sklepu lepiej stosowac wyzsze typy np 750, im nizsze,np 400 tym bardziej oczyszczana

Gość gość
ja miele ryż i tak mam zdrową mąkę. I tym zagęszczam zupy i sosy. Nam też takie zupy o wiele bardziej smakują, oczywiście nie wszystkie zupy ale np. jarzynowa, ogórkowa, grochówka.

Gość gość
Autorka się nie pytał co i jak gotujecie tylko o najzdrowszą mąkę, ale jak widać pytanie was znów przerosło.

Gość gość
gość dziś Przecież grochówka i tak jest już gęsta od grochu...

Gość gość
Ja kiedys kupiłam mleko kokosowe w proszku .. Ale nie wiem czy to jest zdriwe Napewno smaczne

Gość gość
Ryż zawiera arszenik

Gość gość
gość dziś Nie ma czegoś takiego jak: najzdrowsza mąka, najzdrowsze warzywo, najzdrowsze mięso... Najzdrowsze są umiar i urozmaicenie. Jak ktoś będzie opierał swoją dietę na mące pchając ją nawet do zup, to żeby ona z pyłu jednorożca była, to całość menu obok zdrowego nawet nie będzie leżała.

Gość gość
o rany ja też zagęszczam grochówkę mąką, mało tego, do grochówki jemy zawsze chleb. Ale ze mnie matka, dzieci będą chore i na pewno będą miały nadwagę. Puknijcie się panie w te durne łby, b nikt tu nie pisze o codziennym jedzeniu takich zup, bo ile ich się gotuje, bo ja mże takie zageszczane zupy gotuje 2 razy w miesiącu.

Gość gość
gość dziś to ile w niej jest grochu? 5 ziarenek na osobę? :D grochówka jest gęsta sama w sobie, niejako z definicji, a jak naprawdę potrzeba mieć kit do okien zamiast zupy to wystarczy nadebrać szklankę wywaru z grochem i warzywami, zmiksować i dodać. Sto razy lepsze, bo smakuje grochem a nie mąką.

Gość gość
ziś gość dziś Nie ma czegoś takiego jak: najzdrowsza mąka, najzdrowsze warzywo, najzdrowsze mięso... Najzdrowsze są umiar i urozmaicenie. Jak ktoś będzie opierał swoją dietę na mące pchając ją nawet do zup, to żeby ona z pyłu jednorożca była, to całość menu obok zdrowego nawet nie będzie leżała. x a gdzie tu ktoś cokolwiek napisał o jakiejś diecie? ktos pisze o codziennym jedzeniu potraw mącznych? następna wymądrzająca się, ale nie potrafi odpowiedzieć na proste pytanie. Nie wiesz, nie pisz.

Gość gość
Ja też zabielam niektóre zupy mąką i to pszenną i jakoś nie smakują "mąką" tylko zupą :P. Tylko podobno ja bardzo smacznie gotuje. Jedna zrobi z dobrą zupe a druga jak widać kit.

Gość gość
gość dziś Ktoś tu pisał o zdrowiu. Nawet pytał co jest NAJzdrowsze. A dieta jest po prostu sposobem odżywiania się. Dieta to nie tylko odchudzanie się :-)

Gość gość
Tu autorka. Widzę że niczego ciekawego się nie dowiem. Makaronu czy naleśników też kafeterianki nie robią, bo tu jest przecież maka, jedna zdrowsza druga mniej zdrowa... Dobrej nocy życzę. Zamykam temat.

Gość gość
gość dziś Na głupie pytania nie ma mądrych odpowiedzi.