Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

madrosc babc i dziadków

Polecane posty

Gość gość

reklamy kosmetyków moja Babcia kwitowała stwierdzeniem " nie pomoże puder, róż, kiedy baba stara już". A jak ktoś za bardzo wydziwiał, to mówiła, że " nie widziała dupa słońca

Gość gość
Moja mama o sytuacji, kiedy ktoś musi zrobić kilka rzeczy na raz: "nie polecę z jednym tyłkiem pod kilka latarni o dojrzewającej młodzirż, co nagle wybujała babcia mówiła: „Wyrósł, jak badyl na psim g...”

Gość gość
moja teściowa jest skarbnicą takich powiedzonek np O kimś skąpym mówi że g....by spod siebie zjadł i szkłem się podtarł I jeszcze dziadka mężowego o napojach gazowanych - żydowska woda - że człowiek pije, pije, a i tak napić się nie może, musi kupić drugą

Gość gość
"nie polecę z jednym tyłkiem pod kilka latarni -dobre, tego nie słyszałam

Gość gość
Strasznie prymitywne babska macie/miałyście w rodzinie

Gość gość
człowiek to człowiek i należy mu się szacunek" - mawiała tak np o największym alkoholiku w rodzinie, na którym inni przysłowiowe psy wieszali, a moja babcia zawsze się w ludziach wyłącznie dobra doszukiwała

Gość gość
Dziadek to mowil Szkoda to jak krowa do studni nasika. A wstyd to krasc i z konia spasc. Albo hoete hoete leute polnische wershaft.

Gość gość
Historia z rodzinnego obiadu: dorosły wnuk narzeka że nie może znaleźć odpowiedniej partnerki, dziadek mówi - może byś się zakręcił koło tej Anki z parteru? Co ty dziadek ona taka brzydka, wstyd by mi było z taką gdzieś się pokazać. Dziadek sentencjonalnie - wstyd to kraść i z du/py spaść. Babcia krzyczy z kuchni - ładna miska jeść nie daje!

Gość gość
Wiele razy to słyszałam od mojej śp babci: Pojeść, popić, potańcować, Bieda musi pofolgować Prosi się o lanie. Lać i patrzeć czy równo puchnie. Płacz, płacz ędziesz mieć ładniejsze oczy. Złość piękności szkodzi. Nie liż wałka, bo będziesz mieć łysego męża. (wyjasnienie dla młodych: drewniany wałek służył do ucierania ciasta lub kremu w makutrze) Nie śpiewaj przy jedzeniu, bo będziesz mieć głupiego męża. to zawsze mówiła do nas babcia mojej koleżanki przesiedlona z Kresów

Gość gość
kolega "Jeść, pić , balować a bieda musi sfolgować" tak przy spotkaniach w szerszym gronie koleżanki matka gdy ta przeglądała się w lustrze " z wrony i tak orła nie zrobisz" dziadek "jak nie będziesz słuchać ojca i matki to będziesz za psem ogon nosić

Gość gość
srala baba srala trawy sie trzymala trawa sie wysmykla baba w gowno fikla

Gość gość
Zanim bogaty zbiednieje, biedaka robaki zjedzą

Gość gość
zanim gruby schudnie, to chudy umrze

Gość gość
Bez Boga, ani do proga", "Co nagle, to po diable", i podobna wersja- "Jak się człowiek spieszy, to się diabeł cieszy"

Gość gość
Nic się nie zmienia od na d***e siedzenia"

Gość gość
Dzieci i szklanek nigdy za wiele Jak chcesz Pana Boga rozśmieszyć to mu powiedz o swoich planach" "Jakby było wszystko jedno to by pszczoły nie były potrzebne bo czy g****o czy miód byłoby to samo" "Jak trwoga to do Boga" "Niemiła księdzu ofiara chodź ciele do obory" (jak komus sie jakiś prezent nie podobał) "Kto rano wstaje temu Pan Bóg daje" "Co ma piernik do wiatraka?"

Gość gość
Złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy. Chłop o mydle, baba o motowidle

Gość gość
Niedzielna praca w g****o się obraca - by moja mama

Gość gość
Czemuś biedny, boś głupi. Czemuś głupi, boś biedny. A do mnie przekornej mówił tak: Pokorne ciele dwie krowy ssie.

Gość gość
Uwazaj , bo ci sie diabel pokaże ( jak za dlugo ktos siedzial pzred lustrem)

Gość gość
Lepiej co by grzeszne ciało pękło , niż dar Boży miał by się zmarnowac .

Gość gość
Moja najstarsza w rodzinie ciotka +80 lat nie ma powiedzonek, ale uwaza, ze wszystko co z PRLu bylo najlepsze: od jedzenia, przez sprzet AGD po mieszkania w wielkiej plycie. I zadna sila jej nie przekona, ze moze byc inaczej.

Gość gość
"5 minut cię nie zbawi" - im jestem starsza tym bardziej rozumiem jakie to było mądre powiedzonko "z wszystkimi trzeba dobrze" (w sensie mieć przyjacielskie stosunki, też zrozumiałam dopiero jako dorosła osoba).

Gość gość
a mądrośc mojej wykształconej synowej to cyt."za złotówk by sukę do warszawy goniła" Prawda, jaka mądrość z wysokiej półki":)