Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bol pleców

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam problem z bólem kręgosłupa i założę się że nie ja pierwszy i nie ja ostatni, ale ostatnio bóle zaczęły być tak mocne że poszłam z tym do swojego lekarza...Niestety trochę mnie zbył, przepisał jakieś przeciwbólowe i tyle. Fajnie, póki biorę lek jest okej, ale jak tylko przestaję ból w lędźwiach dalej wraca. I co teraz? Szukać jakiegoś fizjo? Prosić o skierowanie do ortopedy? Jakie macie pomysły, doświadczenia itp.?

Gość gość
Do ortopedy

Gość gość
Już założyłaś taki temat a ja napisałam ci co ewentualnie możesz zrobić. Jak nie pasi to cierp dalej. Bóle pleców to złożony problem i zwykle jest kilka przyczyn, na nfzeta tego nie wyleczysz. Opisałam ci swoją historię, tylko czas straciłam na chodzenie po gabinetach.

Gość VeryLongTimeAgo
Koniecznie ortopeda. Mąż miał podobnie. Poszedł dla pewności na rezonans, bo ortopeda (prywatnie) tak mu doradził i dał skierowanie do fizjoterapeuty, do którego też poszedł prywatnie - na zdrowiu nie ma co oszczędzać i czekać w nieskończoność na swoją kolej. Pominę fakt, że fizjo jak się dowiedział, że ortopeda kazał mężowi zrobić rezonans to usłyszał, że wyrzucił pieniądze w błoto. Zdjęcia koniec końców się przydają, bo rozjaśniają nieco sytuację i są pomocne przy zabiegach. Co wykryto u męża? Dyskopatię i przepuklinę międzykręgową. Musi regularnie ćwiczyć i żyć dalej, bo z tym schorzeniem żyje blisko połowa Polaków.

Gość gość
Czyli można darować sobie ortopedę i od razu udać się do fizjoterapeuty a najlepiej połączyć zabiegi chiropraktyki i fizjoterapii. Pozbyć się złych nawyków, zacząć ćwiczyć specjalnie dobrane pod kręgosłup ćwiczenia. I nie oczekiwać natychmiastowych rezultatów. Na ten ból pracowaliśmy całe życie, pozbycie się go też musi potrwać. Ja chodziłam z bólem pół roku. 3 m-ce straciłam próbując się ratować na nfz. Kolejne 3 m-ce już prywatne zabiegi i one mi pomogły. Od 2 m-cy już mnie nic nie boli.

Gość VeryLongTimeAgo
Niby można darować sobie ortopedę, tak jak wizytę u rodzinnego na przykład. Niestety prędzej czy później pojawi się konieczność zahaczenia również i o pominięte gabinety, i bynajmniej nie chodzi tutaj o jakiś schemat tylko o zwykłą biurokrację - im więcej badań, wyników, zdjęć etc. tym większy dowód dla dalszych gabinetów na to, że pacjent próbował wszędzie; tak też wyklucza się kolejne skierowania i oczekiwania na cud przyjęcia w gabinecie.

Gość gość
Pomógł mi Rosadziński także jak najbardziej na niego mogę dać zielone światło jeśli chodzi o leczenie bolu kręgosłupa. Z moich doświadczeń wynika smutna prawda o polskim systemie opieki zdrowotnej – leczenie z bólu jest mocno marginalizowane, mój lekarz pierwszego kontaktu jak do niego przyszłam z bólem pleców to mnie wysłał na masaże do SPA i przepisał jakeiś przeciwbólowe – to jest opieka....żal