Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaką macie grupę cytologii i jak często robicie?

Polecane posty

Gość gość

Ja ostatnią miałam II, za długo zwlekałam i teraz czekam na wyniki i mam stres:o

Gość gość
Ja zawsze mam II grupę , wyniki staram się robić co 1,5 - 2 lata. Raz miała III grupę .

Gość gość
Ale miałaś przy tej drugiej grupie jakaś infekcje do przeleczenia ?

Cytologie powinno robić się co roku! Po roku badanie traci ważność.

Gość gość
Przy tej trzeciej grupie robiłaś jakieś dodatkowe badania?

Gość gość
Robie co roku i mam wynik prawidłowy ew. Prawidłowy z odczytem zapalnym. Moje lab nie podaje grupy (papanicolau) tylko robi systemem bethesda.

Gość gość
Przy trzeciej grupie miałam ostre leczenie stanu zapalnego , na szczęście się udało to opanować . Przy drugiej jeśli nie ma grzybów lub jakiejś innej infekcji to nie dostaje się żadnego leczenia.

Gość gość
A miałaś 3a czy poprostu 3 grupę?

Gość gość
aneteka dziś Cytologie powinno robić się co roku! Po roku badanie traci ważność. XXXX Profilaktycznie Co 3 lata. Chyba, że jest się w grupie podwyższonego ryzyka, przechodziło jakieś zabiegi, jest się po nowotworze itd

Gość gość
No to ja właśnie prawie 5 lat nie robiłam i mam teraz stres straszny. W sumie to zawsze dobrze się prowadziłam ale to nigdy nic nie wiadomo z tym HPV.

Gość gość
11:13 profilaktycznie powinno się co roku, natomiast nasz biedny NFZ refundację co 3 lata.

Gość gość
Nie, jak się nic nigdy nie działo to wystarczy raz na 3 lata, chyba, ze ktoś ma częste infekcje, zmienia partnerów, albo "dostał" hpv, albo leczy sie na endometrioze . pcos etc. Ale wolna wola raz w roku można robic. Tak jak chodzić na kontrolę do dentysty, robić morfologię, robić sobie usg piersi, brzucha itd.

Gość gość
grupa II to grupa normalna dla kobiety, kóra współżyje, ma dzieci I grupę mogą mieć dzieci i czasem dziewice Czasem jest II grupa cytologii i trzeba coś jeszcze doleczyć, czasem już wchodzi na III. Poza tym teraz jest dostępne badanie cytologiczne dokładniejsze (pewnie tylko prywatnie, ale warto pytać lekarza) "Cytologia na podłożu płynnym, czyli LBC (Liquid Based Cytology), znana także jako cytologia cienkowarstwowa lub jednowarstwowa, to – podobnie jak zwykła cytologia - diagnostyczne badanie mikroskopowe komórek pobranych ze śluzówki pochwy. Jednak cytologia na podłożu płynnym jest znacznie bardziej dokładna niż ta klasyczna. Czułość tradycyjnej cytologii wynosi 60 proc., co oznacza, że u 4 na 10 kobiet nieprawidłowe komórki w szyjce macicy nie zostają wykryte. Cytologia na podłożu płynnym odznacza się nawet dwukrotnie większą wykrywalnością nieprawidłowych komórek szyjki macicy."

Gość gość
A co ty tak płynną zachwalasz? Z normalnej też się wyczyta. Płynna kosztuje 90 zł a "normalna" 20.

Gość gość
wychwalam, bo akurat u mnie była róznica w badaniu, dopiero po cienkowarstwowej dostąłam odpowiednie leki i doleczyłam nawracającą infekcję, kórej zwykła cytologia nie widziała. Jeśli komuś wystarcza zwykła cytologia to ok, ja szukałam innych rozwiązań

Gość gość
11.47 wychwala, bo jest lepsza. Jak chcesz dziadowac to chodź co trzy lata na tą tańsza. Twoje zdrowie, ale nie pisz bzdur, że ta gorsza jest lepsza dlatego, że jest tańsza. Ja chodzę co rok, mam 38 lat, od 5 co rok na urodzony idę do ginekologa, robię cytologie i usg piersi. Co dwa lata usg brzucha. Wyniki zawsze dobre.

Gość gość
Raz na rok lub dwa robie, z reguly grupa 1, raz chyba mialam 2, ale to bylo dosc krotko po porodzie i lekarz mowil, ze tak moze byc, tkanki nie zdazyly sie zregenerowac. Ogolnie to sie nie stresuje, bo z okazji innej choroby badam sie czesto i wyszloby cos niepokojacego w wynikach krwi. A rak wczesnie wykryty jest wyleczalny, dzieci wiecej nie planuje, najwyzej mi cos tam wytna jak bedzie trzeba.

Gość gość
w sumie to zawsze miałam 2 grupe a ostatnio mialam 1, to chyba sie cos polepszylo?

Gość gość
Czy denerwujecie się w oczekiwaniu na wyniki?

Gość gość
Ja robie co roku i zawsze mam 2 grupe. Kolezank z pracy zrobila po pol roku od poprzedniej cytologi i miala 3 ( miala operacje skrocenia szyjki w wieku 28 lat- po pol roku zaszla w kolejna trzecia ciaze i rodzila sn). Moja mama miala 3 grupe przez endometrioze.

Gość gość
Te co pisza ze raz na 3 lata sa po prostu glupie. Jestem pielegniarka i robie co roku a i to nie gwarantuje ze sie cos tam w tym roku noe stanie. Znam wiele przypadkow ze ktos robil i bylo ok a po paru miesiacach byl rak. Nfz tak refunduje bo na wiecej ich nie stac. Kazda dba o siebie jak chce.

Gość gość
12:43, a wiesz ze cytologia tez moze prowadzic do mikrourazow, ktore moga skonczyc sie roznie? Chcesz to sie tam skrob i co miesiac, ale to triche glupie.

Gość gość
A czy nie lepiej zrobić test HPV i cytologię co 3 lata? Bo nie wiem czy tak nie zrobić.

Gość gość
Ja robilam poki co dwa razy, jestem po 30-tce, zawsze mialam 1 grupe. Pierwsza cytologie zrobilam przed ciążą dziesiec lat temu, drugą parę lat po ciąży, mam juz pewnie nieaktalny wynik bo ma z 5 lat chyba. Buziaki

Gość gość
12:51 seks tez moze doprowadzac do mikrourazow i co ludzie z niego rezygnuja? nie sądze

Gość gość
gość dziś Te co pisza ze raz na 3 lata sa po prostu glupie. Jestem pielegniarka i robie co roku a i to nie gwarantuje ze sie cos tam w tym roku noe stanie. Znam wiele przypadkow ze ktos robil i bylo ok a po paru miesiacach byl rak. Nfz tak refunduje bo na wiecej ich nie stac. Kazda dba o siebie jak chce. xxxxx To znaczy, że cytologia była źle pobrana, albo za płytko, szczoteczka tez nie wejdzie ci do kanału na pół metra, ona ma około 1.5 cm długosci. Wystarczy, ze zmiana jest na wysokości 3 cm i już po zawodach. Cytologia może być też zle odczytana albo cokolwiek, może szkiełko było źle utrwalone, za bardzo krwiste, wysuszone itd, co nastręczało trudności diagnostyczne. W kilka miesięcy raka się nie dostaje. No chyba, że masz na myśli to, że nastąpił gdzieś z głębi przerzut i wszytsko wali w kanał i tarczę szyjki - okej wtedy to się może zdarzyć. Ale jajniki inne takie ciekawostki, to się bada USG. Sama cytologia nie wystarczy do stwierdzenia czy aby nie masz raka na innych kobiecych narządach.

Gość gość
gość dziś 11.47 wychwala, bo jest lepsza. Jak chcesz dziadowac to chodź co trzy lata na tą tańsza. Twoje zdrowie, ale nie pisz bzdur, że ta gorsza jest lepsza dlatego, że jest tańsza. Ja chodzę co rok, mam 38 lat, od 5 co rok na urodzony idę do ginekologa, robię cytologie i usg piersi. Co dwa lata usg brzucha. Wyniki zawsze dobre. xxxxxxxxxx No tak, ale płynna przecież stwierdza tylko, w jakiej formie są komórki, to znaczy, czy nie ma tam dysplazji, zmian odczynowych itp. Przy obróbce "oddzielane" są czynniki infekcyjne, tło masz czytse, więc jak może ona stwierdzić, czy jest stan zapalny czy nie (to znaczy czy jest to na przykład BV, czy jakiś rodzaj Candidy, o Trichomonasie i innych takich nie wspomnę?

Gość gość
1Grupa dla dzieci i dziewic? Otóż ja nie dziewica mialam 1Grupę. Zazwyczaj mam 2. Raz była 3 wysłali mnie na kolposkopie ale wyszła dobrze i nic nie leczono a jak powtorzono cytologie była już ok. Badanie robię co roku.

Gość gość
Ciekawe co wy za laby macie, że jeszcze wam grupę podają. Od systemu oceny papa n. odeszło się już parę lat temu, bo jest niedokładny.

Gość gość
Bethesda podaje grupy.