Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co byście odpowiedziały w takiej sytuacji dzieciom ?

Polecane posty

Gość gość

Dzisiaj jedna z moich córek zapytała mnie dlaczego wygląda tak samo jak jej siostra.

Gość gość
Bo mają tych samych rodziców, więc odziedziczyły te same geny. A potem na miarę wieku dziecka wytłumaczyć, o co chodzi, można się podeprzeć np. filmikami z "Było sobie życie".

Gość gość
Niespełna 3 letniemu dziecku mam gadac o genach ?

Gość gość
gość dziś Tak. Chyba umiesz wytłumaczyć np., że za wygląd ludzi wpływają "cegiełki" nazywane genami, że każde dziecko dostaje takie "cegiełki" od obojga rodziców etc. ?

Gość gość
Ja pierdzięlę, po prostu wystarczy powiedzieć, że tak to już jest na tym świecie, że rodzeństwo zazwyczaj jest do siebie podobne. Macie tę samą mamę, tego samego tatę i dlatego jesteście podobne. Koniec.

Gość gość
gość dziś A jak dziecko zapyta "no ale dlaczego"? Machniesz ręką i zmienisz temat, czy co?

Gość gość
Podobne, ale one sa identyczne, bo są bliźniaczkami

Gość gość
Tak, ja trzylatkowi mówiłam o genach. O tym że w każdej komórce naszego ciała jest zapisana informacja o tym jak ma ona wyglądać i co robić. O tym że geny mamy po rodzicach, dziadkach i pradziadkach i dlatego wygląda podobnie jak dziadek, a po tacie ma talent do rysowania. Wyjaśnij że dzieci w brzuchu mamy rosną z jednego, maleńkiego jajeczka, a ona z siostrą rosła tam razem i obie powstały z tego samego. Że w tym jajeczku było jedno dna i obie dostały to samo. Zdecydowaną większość przedszkolaków naprawdę interesuje DNA. I jest niezłą odpowiedzią kiedy nie masz zamiaru się wglebiac w tłumaczenie czemu róże są czerwone, a krowa ma ogon.

Gość gość
Ja miałem z bliźniaczkami przygodę . Poznałem dziewczynę i gdy nie miała czasu spotykałem sie z jej siostrą o czym nie wiedziałem . A żeby nie podpadło źe mnie oszukują jej siostra musiała sie ze mną bzykać . Pewnego dnia zobaczyłem źe ma inną fryzurę na pipie .

Gość gość
Ja miałem z bliźniaczkami przygodę . Poznałem dziewczynę i gdy nie miała czasu spotykałem sie z jej siostrą o czym nie wiedziałem . A żeby nie podpadło źe mnie oszukują jej siostra musiała sie ze mną bzykać . Pewnego dnia zobaczyłem źe ma inną fryzurę na pipie .Udawałem źe nic nie wiem i dalej roochałem dwie