Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Syndrom dziecka potrzasanego

Polecane posty

Gość gość

Slyszal ktos cos na ten temat? Podobno potrzasanie dzieckiem nawet mocniejsze bujanie w wozku moze doprowadzic do uszkodzen mozgu

Gość gość
Mam parę publikacji na ten temat. Podesłać?

Gość gość
Poprosze!

Gość gość
Jak ktos ma publikacje to niech tu wrzuci linki i zacheci niemadrych rodzicow i dziadkow do poczytania. Ja mam spora wiedze na ten temat, przeraza mnie ta ciemnota w spoleczenstwie ktora tego nie pojmuje. Tak, dziecko ma bardzo delikatne polaczenia nerwowe w mozgu i kregoslupie, latwo je uszkodzic w ten sposób, neurony po prostu nie spelniaja swoich funkcji bo sa przerwane, mozna doprowadzic nawet do smierci, a w lzejszych przypadkach do niewielkich uszkodzen partii mozgu odpowiedzialnych za koncentracje, inteligencję. Na zdrowy rozum, czy osobe swiezo po jakims wypadku z uszkodzeniem np kręgosłupa mozna narazac na wstrzasy, wyginanie owego kregoslupa? No nie, a male dziecko jest jeszcxe bardziej delikatne ze swoimi miesniami koscmi czy połączeniami nerwowymi niz taka osoba po wypadku z uszkodzeniem miesni/kosci etc.

Gość gość
Podobno jako niemowlę byłam uzależniona od bujania, a skończyłam polibude.

Gość gość
Może jakby cie nie bujali, to skończyłabyś Uniwersytet Medyczny :D

Gość gość
13'29' Ale jest roznica miedzy bujaniem a trzesieniem, granica jest cienka, zrozum, tak samo jak inne sa te polaczenia nerwowe, u niektorych slabsze u nirktorych silniejsze, ale tak czy siak, jest to niebezpieczne. Boze, ludzie ja tez bujam dziecko, kolysze, tu chodzi o stabilnosc glowki, kregoslupa i nie nadmierne bujanie bo wtedy blednik tez wariuje u takiego dziecka. A znam takich co wlasnie nie potrafia normalnie bujac tylko telepia tymi dziecmi i mysla ze to takie fajne, na dodatek nie patrza ze glowka lata niekontrolowanie.

Gość gość
Dobry temat , u mniw w przychodni jest plakat z doroslym potrzasajacym niemowlakiem przekreslony na czerwono , wiec cos w tym jest