Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kobiecykarol89

też siedzicie w domu w kurtce?

Polecane posty

u mnie jest +18st. C i siedze w kurtce bo mi zimno :o a pale dopiero na wieczor bo wegla i tak duzo idzie ze 3T malo ogrzac chalupe w zimie.

Gość gość
na wieczór to pale będziesz miał w dupsku i już ci będzie c**eło

Gość gośćTJK
No trochę za chłodno te 18stopni przynajmniej powinno być 22 stopnie. To jakie masz piece że 3 tony węgla spalisz? Centralnego ogrzewania to raczej nie ma gdyż od 4 do 6 ton się spala!!

przynioslem wlasnie termometr do pokoju i tu jest jednak 16st.C :o dom z '86 docieplony 8cm styro. piec gornego spalania z C.O., ale palimy metodą 'od dolu' tj. wchodzą dwa wiadra wegla na dno na to drewno galazki gazeta i tak od 15 pali sie do 20 a grzeje wode do ok. 23 potem pompka sie wylacza i przez noc wystygnie. pod wieczor 16:00-20:00 jest juz 19-20st.C na 2 pietrze gdzie ja tylko jestem (zajmuje najmniejszy pokoj 10m2 bez balkonu + lazienke 3-4m2+przedpokoj 5-6m2, a 2 srednie pokoje z nieocieplonymi balkonami po 15-20m2 + kuchnia 8-9m2 sa nieuzywane, ale sie grzeją, zamykam do nich drzwi to jest w pozostalej czesci cieplej) ten 1-2 st.C mniej niz na 1 pietrze gdzie jest zwykle 21-23st.C (rodzice mają tam 2 srednie pokoje po 15-20m2 i 1 maly 10m2, kuchnie 7-8m2, przedpokoj 5-6m2 i lazienke 3-4m2). Do tego jeszcze grzeje sie klatka schodowa z parteru na 1 i 2 pietro. W sumie pewnie ze 100m2 tego jest. ciezko kupowac tyle wegla, juz tej zimy bylo to 3T plus jakies 500kg z poprzedniej,a samym paleniem w piecu sie nie zyje i robi tylko na to. przynajmniej ja tak nie chce. wydawac co sezon polowe tego co w ciagu roku zarobie w delikatesach :(

Gość gość
Nie lepiej mieszkać w bloku ? Ja mam 22 stopnie i wyłaczone na razie centralne , bo jest ciepło.

gość dziś Mieszkamy na wsi od ponad 30 lat. Myslisz ze latwo sprzedac taki dom za rozsadne pieniadze zeby moc kupic mieszkanie w bloku w miescie? Ciekawe na jakie (male) byloby stac, do tego wcale nie taniej by wyszlo utrzymywanie ale jeszcze drozej z tego co rodzice twierdzą, a takie rozmowy byly nie raz. Oni sie na to nie chcą zgodzic, bo sa juz starzy, na emeryturze, przywiazani i w ogole. Mnie tez na taką wygode nie stac. Mieszkanie w miescie, w bloku wychodziloby wlasnie drozej, tak jak kupowanie 5-6t wegla. Rodzice postawili tak wielki dom za komuny, a teraz ciezko to utrzymac aby zyc jednoczesnie wygodnie i komfortowo. Nie przewidzieli ze zostaną sami, albo mysleli ze jedno z dzieci zalozy rodzine i bedą dwie, a tu ja tylko zostalem bo siostry sie wyprowadzily i maja juz swoje wlasne, mniejsze i bardziej komfortowe domy. Wiem co bedzie, przeraza mnie przyszlosc.

Gość gośćTJK
Wydaje mi się że masz za mało wydajny piec i pompę. Lub zapowietrzone grzejniki. Te 3 tony o zza mało na taki dom powyżej 120m2

gośćTJK dziś zgadza sie, ogrzewanie starego typu rurki i zbiorniki wyrownawcze do ktorych wchodzi 300L wody...to o 200 za duzo. Jednak dom nie jest moj, tylko rodzicow. Jest duzy i duzo za duzy dla nich, a co dopiero dla mnie. Uzasadnij mi sens kosztow remontu ktory mialbym przykladowo ja poniesc - zarabiajac najnizsza krajową. Poza tym, ze rodzice juz zapowiedzieli kilka lat temu jak jeszcze wymienili tylko okna na plastki ze wiecej remontow robic nie bedą - a ja, gej i do tego (prawie) wydziedziczony, mialbym dokladac do nieswojego interesu..? Oni twierdzą ze dom zostanie i tak dla mnie, "tylko zebym go utrzymal" :o teraz poszedlem do pracy to sie podniecają. Ale ja juz w nim nie chce mieszkac od lat i mysle od lat o alternatywie tylko dla siebie. Przerobilem w tym czasie mieszkanie, wspolokatorstwo, itp. i mi to nie odpowiada. Brak mi wolnosci i tych wygod ktore daje wlasny dom na wlasnej posesji/dzialce, a ktorych nie ma we wspolnocie/bloku gdzie musisz sie wszystkim dzielic i nie masz takiej prywatnosci i swobody. Marzy m isie cos spooro mniejszego od obecnego domu, ale juz nie koniecznie w bloku. Mysle ze do 30m2 powiechni by mi w zupelnosci samemu wystarczylo bo wlasciwie tyle sam zajmuje, a nawet mniej.

Gość gośćTJK
Mieszkanie w bloku drożej wychodzi jak się wynajmuje. To wydatek za wynajem od 1000 do 1500zł w zależności od miejsca i standardu. Natomiast gdy się ma własnościowe to czynsz to koszta 300 do 500zl W tym wliczone jest już ogrzewanie i kanalizacja. Sam mam zamiar przenieść się do mieszkania w bloku. Po pierwsze dlatego że w mieście łatwiej o pracę wszędzie można dojechać i jest gdzie wyjść czy to do kina kawiarni czy chociażby do sklepu jest ich pełno do okola. A w jakim regionie Polski mieszkasz??

Gość gość
Tez bym cie wydziedziczyla XDD

Gość gość
Nie przejmuj się też mam 16 stopni w domu, wieczorem nawet do 18 nie chce dojść, rano jest 14, ale nie siedze w kurtce bo w domu nie wieje. Lepsze są ciepłe swetry i polarowe bluzy.

Gość gośćTJK
Na sam węgiel muszę wydać 5000zł A za tyle to mam opłacony czynsz na cały rok wraz z ogrzewaniem i kanalizacją. Prąd i gaz też taniej wychodzi miesięcznie gdyż nie jest wliczone w cenę gazu ekspluatacja gazociągu. Czy też sieci energetycznej. W mieście jest to wszystko zbiorcze i wychodzi dużo taniej niż na wsi!! Sam remont też dużo taniej wychodzi mieszkania i nie trzeba przejmować się ścianami na zewnątrz gdyż to wliczone jest w czynsz A takimi remontami zajmuje się Spółdzielnia Mieszkaniowa!! Im dalej od Śląska tym węgiel i opał droższy.

Gość gość
Nie bo nie jestem biedakiem.

Gość gość
Nie mozecie dobrze ogrzewac jednego pomieszczenia , tego gdzie przebywacie?

Gość gość
Mam wyjście, siedzę na górze. Tu jest ciepłko :)

Gość gość
Chryste, jak można tak żyć :o i to w imię czego? "mieszkania w domu". Sorry, ale w życiu sobie tego nie wyobrażam. Mam fajne mieszkanie w przedwojennej kamienicy. Ogrzewanie miejskie. Ciepło, miło, wszędzie blisko. NIe pojmuje jak można siedzieć w kilku swetrach tylko po to żeby mieć dom

Gość gość
Właśnie po dogrzaniu pokoju mam 16-17 stopni. W reszcie domu jest mniej, w kuchni np tylko 12.

Gość gość
Ja mam ogrzewanie podłogowe, gazowe i nie oszczędzam :D mam 25 stopni teraz, bajka.

gośćTJK dziś teraz miesiecznie nie wychodzi 500zł wszystkich rachunków, a piszesz ze za sam czynsz tyle trzebaby placic? dlatego m.in. moi rodzice nigdy nie chcieli mieszkac w bloku. Raz ze nie ma gdzie wyjsc, nie masz swojego ogrodka, dzialki za domem, tylko wspoldzielisz z innymi, w tym obcymi podworko. Nie masz nic swojego, wszystko jest dzielone. Mieszkanie nawet jak wlasnosciowe to uwiazanie czynszem nadal jest. A na wsi mozesz, nie musisz remontowac WLASNEGO domu i nikt Cie nie zmusi do placenia czynszu jak Cie nie stac nie wyladujesz tez na ulicy tylko co najwyzej, jak w tym przypadku, obniza Ci sie komfort zycia jak nam. W skrajnych przypadkach odetną Ci prąd, wode, gaz, itp. (totalnie skrajnych, ale to juz patologia..), ale wciąz NIKT cie nie wyrzuci z takiego domu, chyba ze narobisz dlugow, zaciagniesz pozyczek, kredytow, itp. to komornik przyjdzie jassne ale tak moze byc wszedzie, tu mowimy tylko o przypadku czynszu, tj. wspolnoty mieszkaniowej, a wiec sie dzielisz budynkiem z obcymi i chcac nie chcac musisz dokladac do jego utrzymania, wiec placic czynsz. Jak Ciebie nie stac a innych tak, to Ty wylatujesz. A na wsi czynszu nie ma, jest tylko podatek od nieruchomosci ktory najbiedniejszym moze gmina nawet umorzyc. Jak Cie nie stac, to nie placisz, ty ponosisz konsekwencje tego i TYLKO Tobie obniza sie kofort zycia a nie reszcie ludzi mieszkajacych w okolicy. W miescie sie nie cackają z ludzmi tylko od razu na bruk wywalą. Dlatego ja sam jestem przekonany do mieszkania na wsi, zyje tu od prawie 30 lat i chyba weszla ona gleboko we mnie bo nie potrafie sie przekonac do zycia w miescie. Dlatego chcialem zapytac o rozwiazanie tej sytuacji tu, a nie gdzies indziej. Widze musze to napisac wprost. Wy byscie od razu ludzi przesadzali z miejsca na miejsce, spoko ze jestescie tacy otwarci i elastyczni zyciowo ze potraficie ale odrobiny pokory i zrozumienia dla innych tez by sie przydalo... Pracę akurat juz mam jak pisalem wyzej i to nie w miescie, gdzie zycie bylo 3x drozsze (Krakow), a zarabialem tyle samo co tu. Mieszkamy na poludniu. gość dziś przeczytaj jeszcze raz mój wpis kobiecykarol89 dziś a potem swoje mądrości pisz

wolalbym sie wyprowadzic od nich i miec za jednym zamachem spokoj od wszystkich tych problemow. teraz siedze w czapce i kurtce a grzejniki ledwo letnie sie zaczynają robic. cieplo jest dopiero od ok. 17 do 21 potem znowu zaczyna sie wychladzac i w srodku nocy juz przykrywam sie dwoma kocami, rano jak wstaje to szybko musze sie grubo ubrac z powrotem bo zimno, nie ma mowy o myciu czy kapieli chyba ze nagrzeje farelką w lazience, bo jest ze 16st.C, rodzicom taki standard zycia odpowiada a mi nie, moze sa bardziej zahartowani sam nie wiem, ojciec prawie w ogole nie choruje na przeziebienia mama tez rzadko, a ja co chwila, do tego mam alergie moze to jest powiazane bo przeziebienie mam w okresie jesien-zima co 2-3 miesiace, oni nie ubieraja sie tak grubo tylko w bluzy swetry, a ja musze jeszcze kurtke i kalesony bo mi zimno, a oni mają juz 62 i 70 lat.

jak mowie ze jest mi zimno to "ubierz sie" albo milczenie. oni by chcieli zebym im utrzymywal tą chalupe dozywotnio i pewnie jeszcze zycie prywatne mial jak sobie marza z jakąs laska to jest chore. ja marze zeby sie stad wyprowadzic i mieszkac sobie w domku 20-30m2 i miec cieplo cala dobe jak teraz mam tylko w sklepie jak ide na zmiane to "odtajam" bo jest ogrzewanie gazowe i na magazynie i hali stale 20stopni cieplutko i komfortowo, jak wracam do domu to czuje sie juz zle i mnie wkurza na sama mysl ze nie ma tego komfortu bo nas nie stac na kupno 3x wiecej wegla.

Gość prawi  124
u mnie +21 C

mysle ze duzo ciepla uchodzi przez te balkoniki 3 co są pod 3ema pokojami sporadycznie uzywanymi a sa one najwieksze i najchlodniejsze a w nich tez najwieksze grzejniki, balkony nie zostaly ocieplone gdy bylo robione ocieplenie calego domu styropianem 15 lat temu. wyczytalem w internecie ze to tzw. "mostki termiczne" przez ktore wyciaga cieplo na zewnatrz. OGOLNIE jest kicha, wielka chalupa, wiele pomieszczen bez ktorych mozna by zyc, no ale...jak siostra przyjezdza z zagranicy to nie mialaby juz swojego pokoju i gdzie spac ze swoim partnerem i dziekciem czy jak siostrzenice od drugiej wpadają to tez musza gdzies...wszyscy korzystają, tylko niektorzy tracą. mam tego dosc.

Gość gość
Nic nie zrobisz. Albo wynajmiesz sobie pokoj w miescie albo zostaniesz tam gdzie jestes. Masz prawie 30 lat to powinienes dokladac sie do zycia jak mieszkasz u nich, wtedy starczaloby na wiecej wegla. Rodzice wiedza, ze jestes gejem?

gość dziś A napisalem gdzies ze nie dokladam sie do kosztow zycia? Wiedzą. Do konca roku zarobie 1530zł*10=15300 z tego polowqe na wegiel mam wydac, tak?

Gość gość
Tez siedze w kurtce, a na dworze ladna pogoda ;p