Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wyciągnąć siostre z domu dziecka

Polecane posty

Gość gość

Tzn nie do końca to dom dziecka bardziej taki tymczasowy ' nie mam pojęcia o tych sprawach :(

Gość gość
Jeśli jesteś pełnoletnia/i musisz złożyć sprawę do sądu o przyznanie pełnomocnictwa w sprawowaniu opieki prawnej nad nieletnią siostrą. Oczywiście musisz udowodnić, że jesteś w sranie stworzyć jej odpowiednie warunki do życia i ją utrzymać.

Gość gość
Przepraszam, w stanie* :D

Gość gość
Czyli co musze spełniać, jakaś pomoc finansową by mi chyba dali zarabiam, ale mało

Gość gość
gość dziś No mają odpowiednie wymogi, lepiej będzie jak zapytasz adwokata. Wg mnie musisz sprawiać też wrażenie osoby odpowiedzialnej i dojrzałej ile masz lat? Jesteś kobietą czy mężczyzną? Gdzie pracujesz? Ile gidzin nie ma Cię w domu? Ile zarabiasz? Jak się ubierasz, czy wyglądasz czysto i schludnie.. o wszystko będą Cię pytać oraz obserwować. Dlaczego siostra przebywa w tymczasowym domu dziecka? Ile ma lat? Masz dla niej pokój, pieniądze na jedzenie, książki i ubrania? Nie wiem czy licząc na opiekę społeczną sąd chętnie Ci ją powierzy.. nie wiem czy opieka daje kasę na rodzeństwo czy tylko na potomstwo, ale jako prawny opiekun/ka możesz dostać na podopieczną. W ogóle kafeteria nie jest źródłem wiedzy w takich sprawach, lepiej wygooglować prawo rodzinne, adopcje, etc. I tam poczytać ;)

Gość gość
Jeżeli jesteś pełnoletnia to możesz umówić się na rozmowę z adwokatem i on ci wszystko wyjaśni. Jeżeli jesteś z okolic Łodzi to warto zajrzeć na stronę tej kancelarii www.adwokat-lodz.eu i umówić sie na spotkanie.