Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

mada1210

kolejne studia czy to w ogole ma sens

Polecane posty

Witam Was, Panie :) To jest d艂ugie wi臋c b臋d臋 wdzi臋czna temu komu b臋dzie si臋 chcia艂o to przeczyta膰 ;d Forum czytam cz臋sto, aczkolwiek sama pisz臋 tu po raz pierwszy. Uzna艂am, 偶e potrzebuj臋 opinii kogo艣 innego, gdy偶 od os贸b, z kt贸rymi rozmawia艂am na ten temat, nigdy nie us艂ysza艂am czego艣, w czym wcale nie musia艂o by膰 tego, co chcia艂abym us艂ysze膰, ale nigdy nie by艂o tam zapewnienia, 偶e w tym, co kto艣 mi radzi, jest jaka艣 dobra droga. W tym roku ko艅cz臋 24 lata, mam uko艅czony lic psychopedagogiki, jestem studentk膮 IV roku pedagogiki opieku艅czej z poradnictwem rodzinnym - wiadomo, 偶e te studia ju偶 doko艅cz臋, bo to by艂oby 艣mieszne teraz je przerywa膰, ale problem w tym, 偶e nie wiem co robi膰 dalej. Zawsze chcia艂am studiowa膰 psychologi臋. Nie mia艂am niestety mo偶liwo艣ci, by na ni膮 i艣膰 ze wzgl臋du na z艂e wyniki z matury oraz problemy zdrowotne w tamtym czasie - dlatego ba艂am si臋 wyje偶d偶a膰 dalej ni偶 do Gda, tylko studiowa艂am w rodzinnym mie艣cie piel臋gniarstwo, potem i tak je przerwa艂am i przesz艂am na pedagogik臋 (bo powinnam by膰 ju偶 na jej V roku). Teraz bardzo m臋czy mnie to, czy jest w og贸le sens i艣膰 na zaoczne (bo dziennie to wiadomo, 偶e nie-trzeba ju偶 pracowa膰;) ) studia psychologii w wieku 25 lat czy powinnam raczej o nich zapomnie膰, bo mo偶e kolejny tytu艂 mgr-a w tym wieku to ju偶 偶aden sukces i raczej nie b臋dzie przydatny ? :/ Ot贸偶, b臋d膮c w przysz艂ym roku magistrem pedagogiki, przed uko艅czeniem 25-tki, mo偶e bardziej korzystne by艂oby dla mnie rozpocz臋cie jakiego艣 kursu terapii pedagogicznej i zrobienie ewentualnie podyplom贸wki z psychologii spo艂ecznej ? Wiadomo, 偶e zawodu psychologa po tym nie b臋d臋 mia艂a, ale pedagog te偶 nie b臋dzie u mnie zawodem na 1szym miejscu.. Jednym z moich plan贸w by艂 tak偶e kurs psychoterapeuty, na kt贸ry mog臋 p贸j艣膰 tak偶e po pedagogice, jednak nie jest to wcale takie 艂atwe, aby si臋 nim sta膰 lub w og贸le na ten kurs dosta膰 - potrzebna jest chyba jaka艣 praca w zawodzie psychol.-pedag., kurs trwa najmniej 4 lata, sam jeste艣 poddawany terapii, czy w og贸le nadajesz si臋 do zawodu, a og贸lna praca psychoterapeuty jest chyba w pewnym stopniu trudniejsza ni偶 psychologa, jako 偶e podej艣cie pacjenta do problem贸w wydaje si臋 bardziej skomplikowane ni偶 u psychologa (my艣l臋, i偶 mo偶na si臋 domy艣le膰 o co mi chodzi). Dlatego nawet nie wiem czy stara膰 si臋 o taki tytu艂 :) Po tym, co tu opisa艂am, sama ju偶 nie wiem, czego si臋 trzyma膰 - czy rozpoczynanie studi贸w psychologii to jak najbardziej rozs膮dny wyb贸r maj膮cy sens, czy tylko jedno z g艂upich nastoletnich marze艅, kt贸re po prostu zawsze musz膮 si臋 spe艂ni膰 ? Co by艂oby najbardziej sensowne ? A mo偶e wszystko jest tu jak najbardziej korzystne i nie powinnam robi膰 z tym wyborem problemu ? Teraz moja sytuacja zdrowotna naprawd臋 si臋 poprawi艂a, wcze艣niej jednak naprawd臋 musia艂am troch臋 przej艣膰 (nie tylko choroby, ale i innych rzeczy czy cho膰by dokuczenia ze strony innych z jej powodu) aby m贸c wsta膰 na nogi i艣膰 dalej. W dodatku - szczerze powiem Wam, i偶 uwa偶am, 偶e to 偶ycie - nie teoria - mo偶e nauczy膰 nas najlepiej. Nie uwa偶am si臋 za nie wiadomo kogo, ale s艂ysz膮c od wielu os贸b podczas rozm贸w pochwa艂y, 偶e powinnam by膰, takim o, psychologiem czy co艣 w tym stylu, naprawd臋 ukszta艂towa艂y w mojej g艂owie takie marzenie - nie mam jednak ku temu wystarczaj膮cej motywacji, bo trzeba te偶 jako艣 dostosowywa膰 si臋 do 偶ycia gdy偶 nie wszystko toczy si臋 po naszej my艣li. No i w艂a艣nie... st膮d to takie moje wra偶enie, 偶e jestem w kropce :/ :p Albo po prostu - sama si臋 w niej stawiam :( xd Pozdrawiam :*

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
podasz gg?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Masz przed soba wiele mozliwosci a nie, ze jestes w kropce.

Udost臋pnij ten post

Nie mam gg ;p To wiele mo偶liwo艣ci, tylko pytanie czy maj膮 sens :)

Udost臋pnij ten post