Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Drakenix

Stawka godzinowa w umowie o pracę

Polecane posty

Witam, mam pytanie. Otóż co jeśli w ciągu miesiąca przypadnie 18 dni roboczych i z tych 18 dni roboczych nie wyjdzie minimalna krajowa - 2100zł brutto? Czy wtedy pracodawca jest zobowiązany zrobić tzw. dopłatę?

Gość gość
Nie, minimalna jest określona dla 160 godzin. Jak wyjdzie mniej to i mniejsza płaca.

Okej czyli jak wyjdzie 160h a po mimo tego nie wyjdzie 2100zł brutto to wtedy juz pracodawca ma obowiązek zrobić dopełnienie?

Gość Drzemysław
nowe przepisy odnośnie stawki minimalnej zrozumiałem, że jest 13,7 PLN za godzinę pracy brutto a gdy miesiąc LUTY jest 'krótki' to Pracodawcy nie interesuje, zapłaci za ilość godzin przepracowanych w miesiącu, chyba o to biega

13,70 jest dla umów zlecenie i innych podobnych, nie dla umowy o pracę

pytanie brzmi czy jeśli z godzin nie wyjdzie 2100zł brutto to czy pracodawca jest zobowiązany zrobić wyrównanie?

Gość gość
Nie, nie robi wyrównania. Ja w jednej pracy zaczęłam 19 dnia miesiąca i dostałam wypłatę policzona do ostatniego dnia miesiąca, wyszło mi wtedy 80 godzin i za tyle dostałam pensji.

"Wysokość wynagrodzenia pracownika zatrudnionego w pełnym miesięcznym wymiarze czasu pracy nie może być niższa od wysokości minimalnego wynagrodzenia (art. 6 ust. 1 ustawy o minimalnym wynagrodzeniu za pracę – zwanej dalej ustawą)."