Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Usg genetyczne i połówkowe

Polecane posty

Gość gość

Witam. Czy ktps mi wytlumaczy, czym rpzni sie usg genetyczne od polowkowego? Genetyczne z 11-14tc a połówkowe 18-23 tc. Czy jest sens i potrzeba robienia i jednegp i drugiego? Niestety moj gin prowadzacy ma sprzet nie z tej epoki i na te badania musze pojechac prywatnie. ..

Gość gość
Postaraj się zaoszczędzić pieniądze nie kupując prezerwatyw i antykoncepcji. Złóż je jako ofiarę na tacę w czasie najbliższej Mszy Świętej.

Gość gość
To są dwa różne badania, na których są sprawdzane zupełnie inne parametry. Na pierwszym prenatalnym dziecko jest badane pod kątem chorób genetycznych np zespół Downa, jest sprawdzane czy dziecko ma nosek i ile wynosi przezierność karkowa. Moim zdaniem to ważne badanie, może szybko zdiagnozować wady i choroby dziecka i mu pomóc już w brzuchu mamy lub od razu po porodzie. Ewentualnie gdy wady są letalne dokonać terminacji ciąży. Robi się wtedy też tzw test Pappa z krwi, który wykrywa również choroby genetyczne. A na badaniach połówkowych lub drugich prenatalnych od 18 do 23t sa sprawdzane kończyny, serce, mozg i inne narządy. Połówkowe powinnaś mieć za darmo i wykonuje je lekarz prowadzący. Natomiast jeśli robisz pierwsze prenatalne w 12t to drugie też powinnaś i ja miałam oba robione w specjalistycznej klinice na bardzo dobrym sprzęcie przez lekarza z certyfikatem odpowiednim do badań prenatalnych.

Gość gość
Pierwsze genetyczne jest w kierunku chorób genetycznych, w tym ZD - przeziernosc karkowa to najważniejsze w sumie z całego badania no i obecność kości nosowej, a kolejne tez jest w celu badan innych dolegliwości (np moze wyjsc poważna wada serca)

Gość gość
Dziękuję za odpowiedź;)