Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszłaMama012

Jakie kosmetyki dla niemowlaka?

Polecane posty

Gość przyszłaMama012

Jakie stosowałyście kremy przy maluchach po porodzie. Do kąpieli i pielęgnacji przede wszystkim. Slyszałam, że dobrym kremem jest Zaspa pieluszkowy na odparzenia, bo jest w stu procentach naturalny. Może któraś z mam akurat stosowała i mogłaby powiedziec coś więcej lub polecić coś równie sprawdzonego i dobrego?

Gość gość
Akurat korzystałam z wymienionego kremu powyzej i mogę powiedzieć, że naprawde był przyjemny dla mojego dziecka. Nie reagował alergicznie jak i pozbywał sie szybko odparzeń. Na mroźne dni radzi sobie rownież z popękaną i uszkodzoną skóra na rekach. Wypróbuj koniecznie

Gość gość
Ty mówisz o tym szajsie na na wazelinie? Jakim cudem to może być "dobre"? :O Poczytaj sobie blog SrokaO, tam masz mnóstwo analiz składów i dobrych składowo propozycji.

Gość gość
Sk�adniki/Ingredients: Lanolin, Paraffinum Liquidum, Petrolatum, Aqua Gdzie tu jest naturalny skład?

Gość gość
La Roche posai, estee lauder, dior

Gość gość
Płyn do kąpieli i mycia włosów HIPP Maść ochronna Bepanthen I nic wiecej Zobaczysz jaka dziecko bedzie miec skore. Jesli bedzie sucha to wtedy emolienty ale na start nie zaczynala bym z emolientami. Nie oliwkuje, nie balsamuje dziecka bo i po co? Jak skora jest ok to nie ma to sensu

Gość gość
Nie wiem co autorko wybierzesz bo będzie to zależało od skóry noworodka, ale im mniej kosmetyków, tym lepiej dla dziecka.

Gość gość
"Czemu, ach czemu jestem uparta i marudzę non stop kolor o naturalności? Sama czasami się nad tym zastanawiam, ale też sama sobie mogę na to pytanie odpowiedzieć. A odpowiedź jest prosta wystarczy spojrzeć na skład. Króluje tu Mineral oil, Paraffinum liquidum lub Petrolatum, czyli parafina zwana również olejem mineralnym. Taki olej otrzymywany jest przez destylację ropy naftowej, smoły węgla brunatnego lub po prostu syntetyczne. Składnik ten nie zawiera ŻADNYCH substancji odżywczych, jego nawilżające działanie polega tworzeniu warstwy "ochronnej" na powierzchni skóry przy jednoczesnym wnikaniu w pory skóry i wypełnianiu ich. I ta warstwa nie byłaby zła, lecz każdy kij ma dwa końce. Nie pozwalając "wydostać" się wilgoci na zewnątrz, olej mineralny jednocześnie "broni dostępu" dla środowiska zewnętrznego. Czyli skór nie oddycha (brak dostępu tlenu do skóry może skutkować rozwojem bakterii beztlenowych na skórze), nie przyjmuje wody, ani innych substancji które moglibyśmy "zapodać z innymi kosmetykami". Warstwa ta również blokuje wydzielanie łoju i potu - stąd mogą pojawiać się potówki. Więc chyba warto się zastanowić, czy watro naszemu maluchowi dostarczać takich wątpliwych przyjemności. "

Gość gość
O zaspa nie słyszałam, ale chyba spróbuję, bo muszę córeczce ciągle smarować od trzech miesięcy pupę kremem na odparzenia, nawet jak ich nie ma, bo od razu skórą schodzi :( nie używałam prawie nic. Położna jak zobaczyła kosmetyki dla niemowląt to kazała mi samej to zużyć, a dla dziecka kupić olejek ze słodkich migdałów, który dodawałam do wody w kąpieli. Nie musiałam jej później oliwic, bo już miała natluszczona skórę. Skórę ma piękną, jedynie ma problem z pieluszkami, ale to od urodzenia. Jak się pojawiła ciemieniucha to olejek na główkę, a później zmywalam szarym mydłem. W zimne dni twarz smaruje masłem shea albo maścią z witaminą a. W lato na odparzone paszki daje make ziemniaczana. Ogólnie to kąpie dziecko dwa razy w tygodniu, pupę i twarz codziennie. Na odparzenia najlepiej się u mnie sprawdza alantan plus i linomag, niestety są z parafina, ale naprawdę z pupą mamy problem

Gość gość
matko, przestań reklamować to badziewie!!! od paru dni wszędzie się ten spam pojawia, już na 4 czy 5 forum widzę... nie dziwię się, że nikt tego nie chce kupować bo za darmo bym nie chciała, więc przestań do jasnej anielki tym spamować! :O

Gość gość
no dokladnie.., zadnego oilatum. jesli bedziecie od poczatku noworodka smarowac emolientami to skora sie przyzwyczai i juz bez tego sie nie obejdzie. emolienty to specjalstyczne kosmetyki prxeznaczone do skory z problemami. a matki w Polsce nagminnie je stosuja u swoich dzieci

Gość gość
malwa1984 dziś Współczuję twojemu dziecku. Takie g*wno mu na skórę pchać od małego... :O :O :O

Słuchaj, teraz jest dużo kosmetyków które posiadają dobre składy. Ja nie mam wiedzy na temat działania substancji na mojego maluszka więc szukałam w internecie wiedzy jak działa konkretna substancja. Czytałam etykietę, szukałam i analizowałam substancje. Muszę przyznać, że szybko się zmęczyłam. Na szczęście znalazłam w internecie sklep, który opracował skalę hipoalergiczności. Teraz jak coś chce kupić to sprawdzam ile produkt ma punktów i kupuje ten z najwyższym wskaźnikiem. Zobacz sobie produkt który ostatnio kupiłam: https://hipoalergiczny24.pl/pl/p/Urtekram-Balsam-do-ciala-dla-niemowlat-neutralny-250ml/375 Nie mają skali dla wszystkich produktów ale sukcesywnie dodają ją do kolejnych produktów.

Gość gość
Do pupki i na pachwiny używam zawsze po przewijaniu Linomag, tłusta maść aby zapobiegać odparzeniom. Działa. Miał jedynie kilka razy lekko zaczerwienione leży pośladku ale to dlatego ze maz jak go przewinął to nie wytarł do sucha po chusteczkach nawilzanych. Jak się pojawi jakieś zaczerwienienie to używam Bephanten. Do kąpieli od urodzenia Ziajka-jest taki fajny płyn do kąpieli natłuszczający i mydło od 1 dnia życia z pompką na ciemieniuszke działa. Na mróz i generalnie na dwór kremik tez Ziajka :)Ma 4,5 miesiąca i zawsze leksrz chwali skore ze bez jakichś krost itp

Gość gość
na wszelkie dolegliwości skórne w tym głównie jeśli chodzi o łuszczycę to dobre są specjalne kosmetyki. Mi i mojej córce bardzo pomagał cetaphil md dermoprotektor, córka ma 2 latka i już cierpi na łuszczycę, dobrze,że te kosmetyki są dla dzieci od pierwszego dnia życia, bo nie wiem co by było, córka już nie drapie się panicznie i ma normalna gładka skórę