Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Objawy autyzmu u niemowlecia

Polecane posty

Gość gość

Czy moj synek moze byc zagrozony autyzmem? Ma 6,5 miesieca. -najbardziej niepokoi mnie to,ze tak dziwnie kreci dlonmi i je oglada,czesciej lewa -rzadko reaguje na imie - malo gaworzy, raczej krzyczy -lekarke zaniepokoilo to ze jesxze nie siedzi -slabo przybiera na wadze Poza tym usmiechniety i kontaktowy. Czy wg was to b.niepokojace? Szczegolnie to ogladanie rak? Dodam ze synek zaczal raczkowac.

Gość gość
Osobiście nie znam 6.5 mies dziecka które by samo usiadlo. Wyłącz Internet i nie wymyslaj. To jest maleństwo jeszcze.

Gość gość
Ty yak serio pytasz? Kazde niemowle ma etap ogladania rak. A lekarka chyba sie zna na rozwoju ruchowym, kazdy fizjoterapeuta Ci powie ze wiek na samodzielne siadanie to 8 miesiecy. Na wszystkie te rzeczy zreszta ma czas, to nie wyscig:/

Gość gość
Przysiegam! Mam skierowanie na rehabilitacje :-(

Gość gość
No to dobrze, że masz. Daj dziecku spokój. Ćwicz z nim zgodnie z zaleceniami fizjoterapeuty. My czekamy na rehabilitację 5 miesiąc takie kolejki

Gość gość
https://parenting.pl/skoki-rozwojowe No spojrzcie na te tabelke. Tutaj dziecko 4 mce powinno reagowac na imie, 6mcy siada, raczkuje,robi papa, nasladuje... Jestem zalamana....moje nie umie prawie nic

Gość gość
No i jeszcze oglada obrazki w ksiazeczce, moj ja glownie gryzie....:-(

Gość gość
To zart prawda? Bo czasem ciezko wyczuc:) Jesli nie, to nie mozesz brac na serio tego co czytasz na takich stronach, bez jaj. Tam pisza czesto osoby co nawet dzieci nie maja, powielaja to co czytaja na innych portalach, dodadza cos od siebie i jest tekst, grafomanski ale jest. Dziecko 6 miesieczne nie musi siadac!!! Nie powielajcie takich bzdur. Moze, ale na pewno nie musi, a jak juz siada to powinno to robic z prostymi plecami, co jest naprawde bardzo rzadkie w tym wieku, wiec lepiej zeby nie siedzialo wcale. A w ogole to niesiadanie to objaw autyzmu tez? Co do reakcji na imie to tez nie znam dziecka co reaguje tak wczesnie, na glos owszem, ale na imie? Niedlugo przeczytam ze moja 8miesieczna powinna juz dawno wiersze recytowac:/

Gość gość
Moja córka ma 13 lat. Prymuską. Laureatka konkursów językowych i zawodów sportowych. 1.Usiadła w wieku 9 miesięcy. 2. Chodzić zaczęła w wieku 17 mies 3. Słabo gaworzyła 4. Mówić zaczęła po 2 rż 5. Nie robiła durnowatego papa i kosikosi 6. Namiętnie oglądała swoje dłonie 7. Później nie znosiła puzzli i kolorowanek. W przedszkolu jak miała 3 lata straszono mnie pewną dysleksją u dziecka i trudnościami w nauce czytania. 8. Czytać nauczyła się sama w wieku 5 lat, pół roku później czytała płynnie i ze zrozumieniem. Dajcie spokój swoim dzieciom. Nie róbcie z nich szczurów wyścigowych.

Gość gość
No autora tej tabelki lekko ponioslo. Dziecko 10 miechow zaczyna rysowac... No to moje wszystkie pociechy opoznione....i najlepsze „dziecko 8 m-cy lubi pokazywac jezyk” :-O Moj nie lubi i co ??!!

Gość gość
Ale bzdurna tabelka (tak samo jak lekarka która niesiadajacego polroczniaka wysyła na rehabilitacje). Zapewniam, że w zachowaniu Twojego dziecka nie ma niczego niepokojącego.

Gość gość
Pomijając to że rozwój dziecka jest jak najbardziej ok (naprawdę siadajace półroczne dzieci to rzadkie wyjatki), to skąd ci w ogóle przyszedł do głowy autyzm? Co ma do tego przybieranie na wadze czy siadanie? A tą tabelką można się podetrzec, czteromiesieczne dziecko reaguje na imię? Na głos, wyraz twarzy - juz tak, ale w życiu nie na imię. Normalne że ogląda dłonie, tak jak wsadza stopy do buzi i czy łapie się za włosy.

Gość gość
Wez sie opanuj i nie czytaj takich bzdur.

Gość gość
Poczytaj sobie o syndromie Kiss

Gość gość
Mój syn ma autyzm i powiem tyle, że tylko u baaardzo zaburzonych dzieci da się coś wyczaić w wieku paru miesięcy. Synek został zdiagnozowany mając 17 miesięcy i jak na polskie standardy i tak wszyscy się dziwią, że to bardzo szybko. Chodzenie i siadanie nie ma nic wspólnego z autyzmem. Autyzm to zaburzenia w komunikacji. Ja dzieciak będzie miał powyżej roku czy półtora i nie będzie znał ani jednego słowa, nie będzie reagował na imię, nie będzie pokazywał palcem (to akurat bardzo ważne), nie będzie gestykulował, patrzył tam gdzie mu coś pokazujesz, nie będzie dzielił pola uwagi, będzie miał stereotypowe zabawy (np. odwracanie samochodzików i kręcenie kołami), nadwrażliwość na bodźce albo będzie intensywnie gapił się na lampy to przy współistnieniu kilku wymienionych rzeczy razem możesz zacząć się martwić.

Gość gość
12:18 Naprawde dzis z Twoja cora ok? Moja tez pozno zaczela mowic, slabo gaworzyla,olewala ksiazeczki i kosi/kosi i dzis strasza mnie dyslekcja badz Adhd. Moja ma 3,3 lata

Gość gość
15:50 no ponoc nieprawidlowe wzorce ruchowe sa obserwowane u dzieci z ASD,choc czesciej u Aspergerowcow.

Gość gość
Kobiety na milosc boska nie robcie z dzieciaka kaleki, a Ty matko musisz sie uspokoic, bo twoj strach moze sie dziecku udzielic. Masz beznadziejna lekarke. Moja mlodsza siostra zaczela mowic w wieku 3 lat. Chodzila jak miala 9 miesiecy z zamknietymi oczkami i wlazila na meble i sciany. Madry starszy pediatra powiedzial, zeby dziecku dac spokoj. Uczyla sie bardzo dobrze i zostala ordynatorka szpitala. Sama piszesz, ze masz kontakt wzrokowy z synem i ze on sie do Ciebie usmiecha. TO NIE JEST AUTYZMY! Debilne lekarki wyksztalcone na uniwersytecie Google :)

Gość gość
16.05 Aspergerowcy charakteryzują się niezaburzonym rozwojem mowy i intelektem w normie lub powyżej.

Gość gość
Nie tak do końca, nie jest łatwo zdiagnozować po kilku objawach. Autorko, nie szukaj problemów u niemowlaka. Około 2 roku życia można owszem zdiagnozować w miarę skutecznie, wcześniej można co najwyżej mówić o opóźnionym rozwoju. Zapisz się na rehabilitację, chociaż to też na wyrost jeżeli powodem jest to co opisujesz. Dużo mów do dziecka, śpiewaj mu, czytaj, opowiadaj, myślę że wszystko z nim w porządku, sama zobaczylabys, że coś jest nie tak.

Gość gość
17:29 no wlasnie Aspergerowcy sa czesto niezgrabni ruchowo a mowa moze rozwijac sie szybciej ale moze byc tez specyficzna.

Gość gość
Po co rehabilitacja? Moja corka usiadla majac 9mcy, syn identycznie.

Gość gość
Bzdura. Nie chce mi się teraz szukać, całe wpisz sobie czerwone flagi autyzmu, na stronie dla pediatrow jest taka fajna tabela. Poszukaj, zapoznaj się i przestań fiksowac. Pozdrawiam i życzę zdrowia dla ciebie i dziecka.

Gość gość
Ja pamiętam jak moja 'wychowawczyni' z zerówki mnie obgadywała "jak ona sobie poradzi w szkole przecież nie chodzi do zerówki! ojojojoj" :D Bo fakt, nie chodziłam bo częśto chorowałam. A teraz? Teraz kończę medycynę :D

Gość gość
Moja wychowawczyni z “zerowki” tez twierdzila,ze w szkole bedzie ciezko, oj bedzie ciezko :-) hehe, mysle,ze dzis bylaby zaskoczona

Gość gość
6,5 miesiąca i autyzm, litości nie, za wcześnie żeby o tym mówić a nawet myśleć. Jakby to było póltoraroczne dziecko to można by pomyśleć o badaniach. to za wcześnie żeby takie coś przeszło.

Gość gość
Proponuję nie naskakiwać na matkę. Jeśli pierwsze dziecko, ma prawo niewiele wiedzieć, więcej sie martwić... oraz trafić na pediatrę-idiotkę. Półroczne dzieci co najwyżej siedzą z podparciem. Same? nieliczne wyjątki... Droga mamo, pogrzeb w necie, posprawadzaj w wielu źródłach prawidłowy rozwój dziecka. Z tego co wiem ja, autyzm rzadko daje objawy u niemowląt ale mogę się mylić. Z cala pewnościa natomiast NIKT nie zdiagnozuje autyzmu u niemowlaka! Zresztą nawet porównywanie dzieci nie za bardzo ma sens. Na przykład za normę w nauce samodzielnego chodzenia uznaje się przedział między 10 mcem życia a 18 mcem! I nie ma tak że jak dziecko ma 12 mcy to musi postawic pierwszy kroczek. Moja brataniczka na przykład miała fazę trwającą aż 3 mce że chodziła praktycznie sama ale musiała trzymać dorosłego za jeden palec... to było psychiczne wsparcie. Nikt jej nie diagnozował bo nie było potrzeby... przeczytaj droga mamo na przykład taki artykuł może to ci coś wyjaśni https://www.tatento.pl/a/146/motoryka-mala-i-duza-co-kryje-sie-pod-tymi-nazwami