Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie udzielą mi ślub, bo nie chodziłam na religię.

Polecane posty

Gość gość
Dlaczego ? Bo taki był, a ja nie byłam dziewczyną która zgadzała się z nim, miałam swoje zdanie. Przychodząc do mojej babci mówi,,O matko jak mnie tu dawno nie było" do mojego taty mówił ,,Stary dawno się nie widzieliśmy" ale później wypisali mnie z Religii i nawet nie rozmawia z nim.

Gość gość
to nie prawda , księżą mówią nieprawdę a w ewangelii pisze , że Jezus udzielał ślubu osobiście i nie pytał się wcale czy ktoś nie był na religii .. Do ślubu wystarczy świadectwo chrztu , spowiedź , nauki przedmałżeńskie i umieszczenie zapowiedzi o terminie ślubie w kościele .

Gość gość
ksiądz nie jest do odsądzania innych, on ma udzielać wszystkich świeceń a od osądzania jest Bóg, no ale księża uważają sie za Bogów na ziemi, im się pomieszało w głowach calkowicie

Gość gość
Ja w liceum też na religię nie chodziłam z podobnego powodu co Ty. Bierzmowanie mam. Slub kościelny również. Nie mogą Ci zabronić bo nie chodziłas na religię haha

Gość gość
no właśnie, co niektórzy księża chcą pokazać swoją władzę, i to jest po Bożemu, cholery jedne

Gość gość
2018.03.11 Polacy mają w doopie Boga, wiarę, religię! Biała kiecka się liczy, wesele i żeby się z kopert zwróciło! XXXXX XXXXX A ja napiszę tak Księża mają w doopie Boga , wiarę , religię ! Czarna kiecka się liczy , sakramenty na których można zarobić , chociaż papież ówczesny to potępia . Zamiast sprawami wiary zajmują się polityką , wtykaniem nosa w krocza kobiet , wtykaniem nosa w inne sprawy w które wtykać nosa jako osoby duchowne nie powinny . Patrzę na to co się dzieje z boku , bez emocji i zaangażowania i to właśnie widzę . A wisieńką na torcie jest pewien ojciec biznesmen . Ten dopełnia obraz , zakłamania i prawdziwych intencji tzw powołania , o pedofilach bezkarnych już nie wspomnę .

Gość gość
09:34 Ksiądz to przedstawiciel Boga na ziemi, a nie usługodawca dla roszczeniowego klienta.

Gość gość
dziś 09:34 Ksiądz to przedstawiciel Boga na ziemi, a nie usługodawca dla roszczeniowego klienta. z z naprawdę ??????

Gość gość
Najwięksi ujadacze na Kościół Katolicki to ci, którzy sami mają na sumieniu najgorsze sukinsyństwa...

Gość gość
Ja bez bierzmowania dostałam ślub kościelny - za dodatkowe pięć stow! " X nie chce cie straszyć ale taki slub kościelny można bardzo szybko uniewaznic... jak się mezowi znudzisz to on sb wezmie mloda laske z która wezmie slub w kościele a ty zostaniesz z niczym. I kto się będzie smial ostatni?

Gość gość
gość 2018.03.11 Oczywiście. Wiara to nie obowiązek. Wiec skoro rodzinnie zdecydowaliście ze nie bierzesz w tym udziału to niby czemu miałoby to dalej nie obowiązywać ? Nie rozumiem, wierząca nie jesteś a chcesz sakrament wierzących xxx A nie można się "nawrócić"? Myślałam, że w kk jest tak, że przyjmuje się nawróconych grzeszników (o ile nie trwają w tym grzechu).

Gość gość
gość 2018.03.11 No, bo nie uczęszczałaś, to o co ci chodzi? Nie masz świadectwa z religii z liceum, które jest potrzebne i tyle w temacie. Ksiądz nic ci nie musiał wpisywać. Jakoś w liceum chodziłam do innego miasta do szkoły, miałam katechetę i co? Miał latać po wszystkich parafiach każdej wsi naokoło tego miasta i innych miastach po wszystkich parafiach i przekazywać info? Świadectwo jest ważne. Albo ksiądz nadgorliwy, albo ty ściemniasz. Idź do innej parafii i zapytaj, czy może być świadectwo z religii z gimnazjum. Jak może być, to czy możesz wziąć ślub w tej parafii. I się tam przepisz najlepiej.

Gość gość
gość dziś 09:34 Ksiądz to przedstawiciel Boga na ziemi, a nie usługodawca dla roszczeniowego klienta. x Dobrze napisałaś. Klienta. Bo my za te sakramenty płacimy i to niemało. A podobno jak się płaci, to się i wymaga prawda?

Gość gość
gość dziś Najwięksi ujadacze na Kościół Katolicki to ci, którzy sami mają na sumieniu najgorsze sukinsyństwa... x No popatrz. Nikogo nie okradłam, nikogo nie oszukałam, nikogo nie zabiłam, nie okaleczyłam. Nikogo nie oczerniłam, ani w inny sposób nie skrzywdziłam, a jeszcze pomogę. Nigdy się nie puszczałam, a dzieci nauczyłam zasad moralnych. I jakoś mi ten kościół nie pasuje. Może jednak nie trzeba być sukinsynem, a wystarczy przeczytać biblię, katechizm katolicki i poobserwować księży co?

Gość gość
gość dziś Ja bez bierzmowania dostałam ślub kościelny - za dodatkowe pięć stow! " X nie chce cie straszyć ale taki slub kościelny można bardzo szybko uniewaznic... jak się mezowi znudzisz to on sb wezmie mloda laske z która wezmie slub w kościele a ty zostaniesz z niczym. I kto się będzie smial ostatni? xxx Co to znaczy, że zostanie z niczym? Ona też będzie mogła wziąć znów slub.Jak będzie chciała to nawet w kościele jeśli o to Ci chodzi.

Gość gość
gość 2018.03.11 przyjaźnił sie z twoim tatą a dla ciebie był niemiły i chamski. Ciekawe dlaczego? zatsnowiłas sie nad tym kiedyś? - może dlatego, żeby nie wyszło, że autorka go kręci? Niby czym dziecko miałoby zasłużyć na chamskie zachowanie wobec siebie? Przecież ksiądz nie znał jej w wieku 15 lat, a na pewno wcześniej skoro się przyjaźnił z jej ojcem. xx Oczywiscie ze ma prawo a nawet obowiazek. To tak jak byś nie chodziła na lekcje matematyki a wymagała od nauczyciela zeby ci zaliczył przedmiot - Nie ma takiego obowiązku. Nie dostajesz świadectwa i tyle. Nie porównuj religii do innego przedmiotu w szkole. To nie religioznawstwo. Mogę być super wierząca, a na religię chodzić nie muszę, skoro mam chrzest, komunię i bierzmowanie. Moim obowiązkiem jako katolika jest uczęszczać na mszę niedzielną, świąteczną i przynajmniej raz w roku w okresie wielkanocnym przyjąć komunię św.

Gość gość
gość dziś Nie rozsmieszaj mnie. Nikt poza pracodawca nie ma prawa żądać świadectwa ze szkoły. Nikt. A do ślubu trzeba mieć tylko zaśwuadczenia o sakramentach typu chrzest, komunia, nawet nie wiem czy bierzmowanie jest konieczne, no i oczywiście świstek o wyspowiadaniu się. Nic więcej. Ksiądz ma swoje wydumane widzimisię i należy go sprowadzić na ziemię poprzez skargę i interwencję wyżej . I tyle w tym temacie.

Gość gość
E, nie wierzę. Coś tu jest nie tak. Albo to prowokacja, albo czegoś autorko nam nie mówisz. Twoja rodzina przyjaźniła sie z księdzem, ale z religii Cię wypisali. Ksiądz był niemiły to trzeba było iść do wychowawcy, do dyrektora, lub księdza proboszcza. Na kolędzie, przez 3 lata nikt się upomniał o to, że nie chodzisz? Nie wierzę. Babcia nie suszyła głowy rodzicom, a chrzestna miała gdzieś twoją osobę? No coś mi tu nie gra. Najlepiej wypisać z religii zwłaszcza w LO, bo 2 godziny robią się wolne. A potem płacz i zwalanie winy na księdza - jakie to typowe dla współczesnych ludzi.

Gość gość
Ukoncz nauki przedmalzenskie w innej parafii i tam wez slub.

Gość gość
Nie sie wydaje ze na religie trzeba chodzic do konca gimnazjum do bierzmowania bo bez bierzmowania nie ma slubu. Jesli masz to nie powinno byc problemu.

Gość gość
Sa katechezy dla doroslych ale o tym trzeba bylo pomyslec wczesniej bo teraz juz mamy czerwiec wiec autorka ma pare dni do slubu lub juz jest po

Gość gość
gość dziś , jak będzie miała 40-50 i będzie stara prukwa to będzie ja chciał chyba pies z kulawa noga. Popatrz na topiki z30-letnimi singielkami, jak trudno znaleźć im faceta a co dopiero baba w w/w wieku przeważnie jeszcze z dziecmi. :O Faceci zawsze wola młode. :(