Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćN

ciaza studentki

Polecane posty

Gość gośćN

Witam czy będąc na 1 roku studiów i zajdac w ciążę mam zapewniona pomóc finansowa od państwa? Wiem ze przysluguje mi 1000zl przez rok po urodzeniu, byc może 500+ i zasilek rodzinny. Ale czy będąc w ciąży i zrezygnujac ze studiowania dostanę jakieś pieniądze?

Gość gość
Czy Ty siebie słyszysz? ! Ciąża, to nie pieniądze od Państwa. To przede wszystkim 20 kolejnych lat poświęconych dziecku. Tak, 1000zł miesięcznie jest dla bezrobotnych i min.studentek. Ale co dalej?! Pieniadze sie skoncza, a dziecko zostanie.Nigdy nie pomyślałam, że może ktoś myśleć TAKIMI KATEGORIAMI jak Ty!

Gość gość
Źle mnie zrozumiałas. Nie zachodzę w ciążę ze względu na pieniądze. Jesteśmy w stanie utrzymać dziecko ale jeśli jeszcze jest możliwość aby otrzymać pieniądze państwowe to dlaczego by tego nie wykorzystać? Nie zawsze w urzędach siedzą miłe i skore do pomocy urzedzniczki którym zależy na dobru drugiego człowieka. W Polsce nie takie pieniądze są marnowane i pieniądze przeznaczone dla obywateli otrzymują politycy i urzędnicy. Dlatego dobrze jest być poinformaowanym jakie swiadczenja należą sie młodym studentkom.

Gość gość
Ktoś jeszcze sie wypowie? Może jakaś dziewczyna była w takiej sytuacji?

Gość gość
Z czego ty chcesz brać kasę w trakcie ciąży ? Skąd maja ci dać kasę ? L4 w trakcie ciąży masz tylko jak pracujesz.

Gość gość
1000 zł jest dla każdego, przez rok, bez, względu na to czy studiujesz czy nie. Becikowe, jeśli lapiecie się na zasiłek rodzinny to również dodatek do rodzinnego- kolejny tysiąc, niektóre gminy mają dodatkowe becikowe dla mieszkańców.

Gość gość
Tylko to co napisano wyżej. Fakt bycia młodą studentką nie ma żadnego znaczenia. Za bycie w ciąży też nikt pieniędzy nie daje. 500+i zasiłek rodzinny zależy od dochodu więc nie wiadomo czy się zalapiecie.

Gość gość
W trakcie ciazy zero kasy. Po urodzeniu skladasz wniosek o jednorazowe becikowe 1000 zl (jesli na osobe nie przekroczysz cos ok 1900 zl) i kosiniakowe 1000 zl przez 12 mcy. Do tego jesli dochody nie beda przekraczac 800 zl na os to 500+/mc i rodzinne 89 zl/mc jesli nie przekroczysz cos kolo 600 zl na osobe.