Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chora mama byc moze na raka, jakie badania

Polecane posty

Gość gość

Moja mama schudla w pół roku ponad 15kg, nie ma chęci ani siły do życia, nie ma ochoty na jedzenie, nie ma apetytu itd. Ma 61 lat ale nie chce isc do lekarza, a jak juz pojdzie do rodzinnego to ten da jej skierowanie na kilka podstawowych badan z ktorych nic nie wyniknie. Dlatego chcialam sie spytac, jakid badania konkretnie powinna zrobic moja mama na wykrycie notwotoru?

Gość gość
Rtg klatki piersiowej, ginekolog, usg piersi i mammografia. U rodzinnego usg narzadow wewnetrznych, watroba, trzustka, nerki.

Gość gość
Po pierwsze lekarz rodzinny zrobi wywiad i zleci podstawowe badania, one już mogą podsunąć jakiś trop. Najlepiej to zabierz mamę i być z nią razem w trakcie tej wizyty. Ja tak zrobiłam z tym że moja mama jest dużo starsza, nie mogła jeść, miała biegunki z zaparciami, nudności, wychudła w krótkim okresie bardzo. W rozpoznaniu mieliśmy raka jelita który na szczęście się nie potwierdził, leki na apetyt a przede wszystkim wsparcie najbliższych przywróciło ją do życia.

Gość gość
Mojej mamie raka wykrył lekarz ogólny na pierwszej wizycie, wystarczyło samo usg. Jeśli to będzie rak to już zaawansowany, raczej układu pokarmowego. Szybko wyjdzie. Lekarz ogólny może wydać zieloną kartę.

Gość gość
Pośpiesz się bo z tego co piszesz rak już możesz być w ostatnim stadium. Zrób awanturę w szpitalu. U mnie mama jak Twoja dostawała podstawowe badania i po awanturze zrobili dokładne, zmarła mc później bo na chemię było za późno ;( Dodam ze przez pół roku złe się czuła i chodziła na badania a zlecali tylk9 podstawowe Zrób nawet prywatnie

Gość gość
Ale niby czemu ma robic awanture w szpitalu jak mama nawet do lekarza podstawowego nie chce iść?

Gość gość
Mojej babci lekarz polecil tomograf z kontrastem. Prywatnie 400-600zl. Okolo 2 tygodnie czekania ( przynajmniej na Slasku)

Gość gość
Tomografie wykonuje sie w zaleznosci od rejonu, np.jamy brzusznej.

Gość gość
Mozna zrobic tomografie calego ciala.

Gość gość
moja mama chudla, jesc niemogla, az w koncu za namowa kolezanki poszla zrobic badania. Okazalo sie, ze miala raka okreznicy 4 stadium. Caly rok chemioterapia, leki i inne potrzeby. Ostatnia chemia byla 7 lat temu i od tej pory mama ma sie dobrze, teraz chodzi na badania co pol roku. Zycze powodzenia, tylko idz z mama do lekarza, czym szybciej wykryte tym lepiej. U maojej mamy wykryto w wieku 63 lata a teraz ma 70 lat. Wykryto by wczesniej, ale nie chciala isc bo sie dobrze czula, az w koncu zaczely sie inne objawy nie do wytrzymania. Idzcie do lekarza jak najszybciej.

Gość gość
Moja mama ma wszystkie badania czekała tydzień. Jeden dzień, wizyta u Onkologa a potem od drzwi do drzwi wszystkie badania.

Gość gość
Nikt nie zrobi zaawansowanych badań bez skierowania .Nawet za kasę.

Gość gość
Markery. z krwi badanie, jeżeli chodzi o taką Sprawdź krew ogólną, ale z rozkazem (+sód, potas, tsh) to wykluczy lub potwierdzi m.on maloplytkowosc, tarczycy, niedobory. Jeżeli coś wyjdzie to lekarz pokieruje dale powodzenia # (nie zakładaj najgorszego z góry; przyczyna może być banalna np. Brak witaminy D -czyli brak słońca, a to nadrobi się suplementem )

Gość gość
*rozmazem

Gość gość
Tyle badan ile rakow, z tym ze takie objawy moga dawac setki innych chorob, a nawet depresja.zwykla morfologia z reguly wykrywa bialaczke i anemie, warto zrobic jak najszybciej np w Diagnostyce za 10 pln, ale do lekarza trzeba isc, internisty bo nie wiadomo co to jest i nie mozna z gory zakladac ze rak.ja bylam u laryngologa kiedys i wywalilam kupe kasy a trzeba bylo zaczac od ogolnego, bo to nie byly chore migdalki tylko borelioza

Gość gość
Najlepiej umowic sie prywatnie do specjalisty. Poprosic o skierowania i wykonac je prywatnie. Ja czekalam w DE dluzej na termin niz moja mama w Pl na prywatne badania.

Gość gość
to ja z postu gosc dziś tak jest, dodam tez ze moja mama poszla na badania prywatnie, bo normalnie trzeba bylo czekac w nieskonczonosc. Powodzenia! Zgadzam sie z innymi, moze byc blachostka i stad zle samopoczucie. Ale nie powinna lekcewazyc takich objawow. Powodzenia! Bedzie dobrze!