Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do wierzących skoro Bóg jest wszechmogący to dlaczego w takim razie

Polecane posty

Gość gość
Wg mnie są dwie możliwości: -albo Bóg nie jest tak miłosierny jak jest to przedstawione, a wręcz okrutny, a droga do zbawienia jest trudna i pełna cierpienia na zadzie " coś za coś", czyli albo bedziesz to znosił i cierpiał , ale będziesz dobry i uczynny, albo pójdziesz do piekła i mam to w nosie, że nie dałeś rady być dobry, -albo Bóg nie istnieje i cała nasza religia, jak i każda inna które są i istanialy wcześniej, została wymyślona

Gość gość
-Bóg nie jest istotą myślącą, tylko konceptem istnienia, a dobro służy możliwie najlepszemu przetrwaniu ludzkości

Wg mnie są dwie możliwości: x wg autorów Biblii trochę więcej XD polecam lekturę. jak i różnych teologów, ojców Kościoła itd.. bo nie mogę patrzeć jak się męczycie, a ja się nie wywyższam, ja sama wzorem wiary ani uczynków nie jestem, ale nie uwierzycie jaką ulgą jest poznawanie Prawdy. wystarczy trochę wysiłku i mniej boczenia się.

Gość prawi 124
ja oczywiscie czytałem Biblie ,., I wydaje mi sie ze ona była pisana nie dla ludzi wspolczesnych , a dla naszych pra przodków na ich mózgi.,. Wtedy nie było edukacji i nauki .,, Dlatego to w co oni mogli uwierzyc nam sie wydaje za niedorzecznosci.,. chocby sam fakt ze adam z ewa mieli dwoch synów kain i abel ., ale w bibli nie jest napisane nic o córkach tylko o tym ze mieli 2 synów to znaczy ze Abel tez zrobil dziecko z Ewą? Ale to juz jest seks z matką?

żyjecie w cierpieniu, bo albo oskarżacie Jego, albo siebie (no bo taki ateista, jakiego prezentujecie, musi trochę sam bogiem dla siebie, więc każdy jego upadek to dla niego koniec świata), zawsze będziecie skazani na te nasze ułomne warunki ziemskie i będziecie myśleli tylko dlaczego ktoś coś spiertolił, albo Wy spiertoliliście. dla mnie ten typ ateizmu to jest taka wieczna depresja i toksyczność. i tłumaczcie się, że Was spotykają tragedie i dlatego tak. a chrześcijan nie spotykają?

ale w bibli nie jest napisane nic o córkach tylko o tym ze mieli 2 synów to znaczy ze Abel tez zrobil dziecko z Ewą? Ale to juz jest seks z matką? x poszukaj, czy jest napisane, że pierwsi rodzice byli jedyni.

a dla naszych pra przodków na ich mózgi.,. x taaa. dziwne, że ktoś to umiał napisać i przeczytać z takim "ich" mózgiem.

Gość gość
Ciekawi mnie też dlaczego uważacie, że to właśnie religia katolicka mówi prawdę. W innych religiach tak samo zdarzały się różne cuda, które miały być dowodem na to, że są prawdziwe. Jesteście chrześcijanami dlatego, że pewnego dnia otworzyliście Pismo Święte i zachwyciliście się jakie jest mądre, czy raczej dlatego,że od urodziliście się w kraju katolickim i wierzycie w Jezusa ,a nie np. Buddę bo tak wam wpajano od dzieciństwa? Gdybyście urodzili się w kraju, który nie jest katolicki, tylko np. muzułmański, to i tak wierzylibyście w Jezusa? Czy raczej bylibyście święcie przekonani ,że to islam jest jedyną prawdziwą religią?

Gość prawi 124
oto fragmenty bibli Wj 21:28 28. Jeśliby wół pobódł mężczyznę lub kobietę tak, iż ponieśliby śmierć, wówczas wół musi być ukamienowany (BT)

Gość prawi 124
Kolejne fragmenty przedstawione poniżej są już mniej zabawne: Pwt 25:11-12 11. Jeśli się bić będą mężczyźni, mężczyzna i jego brat, i zbliży się żona jednego z nich i - chcąc wyrwać męża z rąk bijącego - wyciągnie rękę i chwyci go za części wstydliwe, 12. odetniesz jej rękę, nie będzie twe oko miało litości. Kpł 21:16-20 16. Dalej Pan powiedział do Mojżesza: 17. Tak mów do Aarona: Ktokolwiek z potomków twoich według ich przyszłych pokoleń będzie miał jakąś skazę, nie będzie mógł się zbliżyć, aby ofiarować pokarm swego Boga. 18. Żaden człowiek, który ma skazę, nie może się zbliżać - ani niewidomy, ani chromy, ani mający zniekształconą twarz, ani kaleka, 19. ani ten, który ma złamaną nogę albo rękę, 20. ani garbaty, ani niedorozwinięty, ani ten, kto ma bielmo na oku, ani chory na świerzb, ani okryty liszajami, ani ten, kto ma zgniecione jądra. (BT)

Gość gość
Został stworzony jako dobry z natury, ale sam uczynił się złym. Szatan tak jak ludzie posiada wolną wolę. Był najpotężniejszym z aniołów. Zafascynowany swoją autonomią zerwał jedność z Bogiem. Nie mógł znieść tego, że człowiek- stworzenie znacznie niższe, został obdarzony podobieństwem do Boga, władzą nad innymi stworzeniami oraz zdolnością do prokreacji. Jako totalne poniżenie odebrał fakt, że w osobie Chrystusa natura Boga połączy się z naturą człowieka. Do buntu dołączyli inni aniołowie. Bóg dopuszcza cierpienie co z punktu widzenia ekonomii zbawienia jest dla człowieka pożyteczne. Szatan swoim działaniem ( kuszenie ) może przyczynić się do duchowego wzrostu konkretnej osoby. Oczywiście jeśli ktoś się mu opiera.

Gość gość
a dlaczego skoro Bóg jest wszechmogący stworzył takiego idiote jak Ty? Odpowiedź jest banalna. Bóg Cię nie stworzył idiotą. Zostałeś nim na własne życzenie, ku uciesze gawiedzi.

Ciekawi mnie też dlaczego uważacie, że to właśnie religia katolicka mówi prawdę. W innych religiach tak samo zdarzały się różne cuda, które miały być dowodem na to, że są prawdziwe. x nie uważam, że doktryna katolicka jest jedyna słuszna, dopuszczam, że się myli (jak każdy katolik powinien) x Jesteście chrześcijanami dlatego, że pewnego dnia otworzyliście Pismo Święte i zachwyciliście się jakie jest mądre, czy raczej dlatego,że od urodziliście się w kraju katolickim i wierzycie w Jezusa , x no tak, i pisze to pewnie Polak ateista, który też czytał Biblię, to skąd on się taki wziunXD x a nie np. Buddę bo tak wam wpajano od dzieciństwa? x no tak, nie ma nikogo, kto się nawrócił później, chrześcijanie nie mają kryzysów, zmian, są narkotyzowanie, a każdy katolicki rodzic bierze dzieciaka, bierze szklankę i coś mu systematycznie wpaja. x Gdybyście urodzili się w kraju, który nie jest katolicki, tylko np. muzułmański, to i tak wierzylibyście w Jezusa? x Boże dzięki, że mnie uchowałeś. i oni raczej też w Mahometa i te całe zamordyzmy nie wierzą. ludzie się nawracają na chrześcijaństwo na całym świecie, nie martw się. w innych obszarach religijnych to nawet... mają okazję szybciej się spotkać z Jezusem:( x Czy raczej bylibyście święcie przekonani ,że to islam jest jedyną prawdziwą religią? x ludzie mają mniej lub więcej szczęścia co do obszaru kulturowego. i obszar kulturowy, ani rodzina niczego nie przesądzają.

Gość gość
Księgi rodzaju nie odbiera się dosłownie! Adam i Ewa symbolizują pierwszych ludzi. O co chodzi z drzewem poznania? Ludzie tak jak Bóg chcieli decydować o tym co jest dobre, a co złe. Decydują, a efekty widać w XXI wieku. Tożsamość płciowa, małżeństwa homoseksualne, zdrady itd. są według wielu ludzi dobre.

Gość gość
23:20-każdego można wyzwać od idiotów, tylko szkoda, że brak Ci na to logicznych argumentów bo skończyły Ci się w dyskusji, więc tak jest najprościej ;) A co powiecie na takie fragmenty Biblii?: Pierwszy List do Koryntian 14:34-35 kobiety mają na tych zgromadzeniach milczeć; nie dozwala się im bowiem mówić, lecz mają być poddane, jak to Prawo nakazuje. A jeśli pragną się czego nauczyć, niech zapytają w domu swoich mężów! Nie wypada bowiem kobiecie przemawiać na zgromadzeniu. Księga Powtórzonego Prawa 22:28-29 Jeśli mężczyzna znajdzie młodą kobietę - dziewicę niezaślubioną - pochwyci ją i śpi z nią, a znajdą ich, odda ten mężczyzna, który z nią spał, ojcu młodej kobiety pięćdziesiąt syklów srebra i zostanie ona jego żoną. Za to, że jej gwałt zadał, nie będzie jej mógł porzucić przez całe swe życie. Druga Księga Królów 2:23-24 Stamtąd poszedł do Betel. Kiedy zaś postępował drogą, mali chłopcy wybiegli z miasta i naśmiewali się z niego wzgardliwie, mówiąc do niego: Przyjdź no, łysku! Przyjdź no, łysku! On zaś odwrócił się, spojrzał na nich i przeklął ich w imię Pańskie. Wówczas wypadły z lasu dwa niedźwiedzie i rozszarpały spośród nich czterdzieści dwoje dzieci.

Gość gość
Wyrywanie fragmentów nie ma sensu.

Gość gość
No to poczytaj sobie stary testament, tak się składa, że ja kiedys czytałam i jest on pełen sadyzmu i bezsensownych kar np. śmierć za naśmiewanie się, kłamstwo, byle przewinienie, albo wrecz ponoszenie kar za inne osoby

Pierwszy List do Koryntian 14:34-35 kobiety mają na tych zgromadzeniach milczeć; nie dozwala się im bowiem mówić, lecz mają być poddane, jak to Prawo nakazuje. A jeśli pragną się czego nauczyć, niech zapytają w domu swoich mężów! Nie wypada bowiem kobiecie przemawiać na zgromadzeniu. x fajnie jakbyś jeszcze przytaczał kto to, co to , kto to napisał, kontektst minimalny. to są słowa Pawła, który był bardzo konserwatywny postrzeganiu społecznym, najwidoczniej wtedy kobiety nie wiele wnosiły. Pawła się czyta trudno, bo on był człowiekiem wykształconym dużo rzeczy przemyślane na swój sposób, dawał ogólne i szczegółowe rady zborom. x Księga Powtórzonego Prawa 22:28-29 Jeśli mężczyzna znajdzie młodą kobietę - dziewicę niezaślubioną - pochwyci ją i śpi z nią, a znajdą ich, odda ten mężczyzna, który z nią spał, ojcu młodej kobiety pięćdziesiąt syklów srebra i zostanie ona jego żoną. Za to, że jej gwałt zadał, nie będzie jej mógł porzucić przez całe swe życie. x gwałt jest czym jest od jakichś 200 lat? 150? kiedyś był tragedią kolektywną, nie indywidualną. drugie zalecenie wydaje się sprawiedliwe. ludzie w różnych epokach mieli różne problemy! inne spojrzenie na ciało! i to jest znowuż prawo Mojżeszowe. x Druga Księga Królów 2:23-24 Stamtąd poszedł do Betel. Kiedy zaś postępował drogą, mali chłopcy wybiegli z miasta i naśmiewali się z niego wzgardliwie, mówiąc do niego: Przyjdź no, łysku! Przyjdź no, łysku! On zaś odwrócił się, spojrzał na nich i przeklął ich w imię Pańskie. Wówczas wypadły z lasu dwa niedźwiedzie i rozszarpały spośród nich czterdzieści dwoje dzieci. x ale KTO? do kogo odnosi się fragment? w Starym Testamencie Bóg karze ludzi śmierciom za brak szacunku w określonch sytuacjach x (tłumaczyłam bardzo własnymi słowami)

Wyrywanie fragmentów nie ma sensu. x brakuje tylko jeszcze wycinanie (...) i już ze słów Jezusa masz słowa Heroda:O:O:O

Gość gość
Brokeninside87 Tobie Jebło na mózg z tej religii. Teraz wiadomo dlaczego zaśmiecasz forum wypocinami. Jesteś psychicznie nawiedzona.

Gość gość
A gdzie sa teraz dusze naszych zmarlych blislich ? Co porabiaja ?

Gość gość
W c***a walą :p

Gość gość
Dokładnie Biblię czyta się od A do Z i liczy się też kontekst historyczny.

Gość gość
Zdechł to zdechł. Nima go i już. Wszyscy zdechniemy.

gość dziś Brokeninside87 Tobie J**ło na mózg z tej religii. Teraz wiadomo dlaczego zaśmiecasz forum wypocinami. Jesteś psychicznie nawiedzona. x psychicznie nawiedzona? naukowo nawiedzona? przecież wg nauki nie ma nawiedzeń XD x gość dziś A gdzie sa teraz dusze naszych zmarlych blislich ? Co porabiaja ? x zależy od koncepcji danego wyznania chrześcijańskiego, fragmenty co do duszy pozwalają na różne interpretacje. katolicka koncepcja jest tak, że już zostali zbawieni, jeśli mieli być zbawieni, ale ja tego trochę nie rozumiem, no bo przecież miał przyjść Chrystus przed zbawieniem. to jak w końcu. nie wiem. ale się wypowiem.

Gość gość
Dajecie d**y katabasom?

Gość gość
A twoja matka tez juz zdechla?

Gość gość
Brokeninside87 zmień dilera albo bierz połowę. Ewentualnie zmień lekarza. Obecny cię najwyraźniej oszukuje