Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy rodzice dziecka komunijnego też powinni dać dziecku prezent

Polecane posty

Gość gość

Bo moja bratowa mówi ze nie ,że wystarczy ze płacą za całą imprezę to już jest bardzo duży koszt .A mnie małego zwyczajnie szkoda -do końca życia będzie pamiętał ze od rodziców nic nie dostał.

Gość gość
Z reguły prezenty są nieudane daje sie kase albo nic.

Gość gość
Ja na chrzest dziecka chce kupic jakas pamiatke. Mysle o posrebrzanym obrazku z aniolkiem.

Gość gość
Tak pamiątkę jakąś... Złoty łańcuszek kolczyki zegarek lub coś skromniejszego

Gość gość
Przeciez to rodzice i dziecko sa tego dnia najważniejsi wiec jak można nie podarować najblizeszmu prezentu?przeciez to jedyny raz w zyciu,nie porownywac takie urodzinki co roku. A male dziecko ma zrozumieć ze prezentem jest- wg bratowej - wyprawienie dziecku przyjęcia? Wow.

Gość gość
Ludzie serio ? Nie jestem jakoś bardzo wierząca itd ale Komunia to nie prezenty ! Dlaczego uczycie dzieci materialności ?? Trzeba wytłumaczyć dziecku co to jest Komunia i że przyjazd gości jest prezentem dla niego, że wyprawioną impreza jest dla niego. Niedługo się okaże że dzieciom będziemy domy budować i mieszkania kupować z okazji chrzcin, roczków czy komunii :(

Gość gość
Prezent na komunie? Z jakiej to okazji?

Gość gość
Nie, to jest głupota i tak jak wyżej uczenie dziecka ze świat kręci się wokół pieniędzy, prezentów. A przecież Komunia to coś wyższego. Niszczycie własne dzieci

Gość gość
Moj syn idzie do komunii w tym roku. Wszyscy maja zakaz dawania prezentow. On wie ze nic nie dostanie,bo komunia to nie prezenty. Prezent dostaje na urodziny,6 stycznia.

Gość gość
Nie szkoda ci syna?

Gość gość
My kupiliśmy naszemu Pismo Święte.

Gość gość
Ja tez swojemu kupie Biblie.

Gość gość
My naszemu zegarek starszy dostał korki go piłki noznej

Gość gość
Nasz dostanie elektryczna hulajnoge

Gość gość
Prezenty z okazji komunii... Ja też kupiłabym dziecku Biblię. Te dzieci idą do komunii z myślą o tych prezentach.

Gość gość
Głupiaś ty,dzieci ida do komunii,bo zaliczyły cały rok chodzenia na nauki,zaliczeń,itd a posłali ich rodzice a nie same dzieci,bo prezenty. Wyluzuj z tymi opiniami.

Gość gość
Ja pytalam corke czy chce isc do komunii. Chce.

Gość gość
Moj syn idzie do komunii w tym roku. Wszyscy maja zakaz dawania prezentow. On wie ze nic nie dostanie,bo komunia to nie prezenty. Prezent dostaje na urodziny,6 stycznia. x ales ty głupia a czy jedno wyklucza drugie? to ze dziecko dostanie prezent oznacza że nie przeżywa juz komunii duchowo? para młoda na ślub dostaje prezenty i co? idzie do ślubu bo prezenty??? co się tak uczepiłyście tych prezentów? komunia to wielka uroczystość, jedna z najważniejszych w życiu i uważam ze prezenty, pamiątki są jak najbardziej na miejscu. Dostajemy prezenty na chrzest, komunię, ślub, urodziny, dzień dziecka...co w tym złego? ja do dziś pamiętam i z uśmiechem wspominam że na komunię dostałam rower...ale pamiętam tez radość z białej sukienki, zjazdu rodziny, odświętnego obiadu. Ludzie wyluzujecie.

Gość gość
Nie wyluzuje,bo ty mi kazesz. Syn tez uwaza,ze nie sa potrzebne mu prezenty. Tablet ma,telefon tez,rower od dawna,bo glownie nim sie poruszamy. Nie jest zainteresowany dobrem materialnym,wolny czas wypełnia mu harcerstwo.Lubi dostawac prezenty,jak kazdy,ale nie łącze Boga z kasą. Nie chcial w tym roku 6.01 prezentow tylko wplacilismy pieniadze na mleko dla dzieci z Afryki.Dziwi sie jak w klasie rozmawiaja o prezentach,bo mówi ze nie o to chodzi w sakramentach.Ostatnio na zebraniu ksiadz ochrzanil inne mamy,bo dzieci nie ucza sie modlitw tylko przekrzykuja kto co dostanie. I to ze Ty masz inne zdanie nie oznacza ze ja zmienie swoje i zaczne inaczej wychowywac swoje dzieci.

Gość gość
Zgadzam się to jest uczta serca a nie liczenie pieniędzy, kiedyś były inne czasy teraz dzieciarnia ma wszystko i szczerze nie wiem kto bardziej nastawiony jest na prezenty/kasę chyba rodzice , bo jeśli dzieciom się tłumaczy co to za święto to rozumieją,a niektórzy dorośli nie za bardzo.Podobaja mi się komunie w kameralnym gronie , dziadkowie,rodzice,chrzestni a nie małe wesela i liczenie ile za talerzyk wyjdzie.

Gość gość
a dlaczego mają być w ogóle prezenty z okazji przyjęcia sakramentu? nie dziwiło was to nigdy? co to ma wspólnego z sakramentem, z kolejnym stopniem katolickiej wiary? ja uważam, że owszem rodzice robią komunie i to jest mega koszt. Nie ma powodu żeby jeszcze się wykosztowywali na jakiś cygański gadżet, bo teraz hołota się musi prześcigać w dronach i smartfonach - co to ma z Jezusem wspólnego w ogóle? Ja rozumiem medalik, obrazek czy Biblia ale te debilizmy po kilkaset złotych?

Gość gość
tak nauczyliście ze wszędzie prezenciki (nie tylko dla dzieci) to i tak zostało,a już zwłaszcza na komunię własnemu dziecko należy się od rodzicow "upominek" jakiś.

Gość Bartolomeo55
my kupujemy naszemu synkowi rower, bo bardzo chce ;) myslimy nad modelem indiana x-rock w czarno-zielonym kolorze, w media expert mozna dostać spokojnie ;)

Gość gość
Mi rodzice wyprawili komunie i traktowałam to jako prawnej, piękny gest z ich strony i nigdy nie myślałam w kategorii ze nie dali mi prezentu

Gość gość
00:36 a Ty kochana mam nadzieję, że nie wzięłaś nic od nikogo na swoją komunię czy ślub tylko ładnie podziękowałas za prezenciki I koperty. Jeśli nie, to jesteś straszną hipokrytka i w ogóle nie powinnaś się wypowiadać.

Gość gość
kurde, w zyciu bym nie pomyslała zeby swojemu dziecku kupic prezent na komunie, ale moze dlatego ze póki co mam malutkie brzdące. Moi rodzice na komunie wyprawili mi przyjecie.

Gość gość
Ale o co wam chodzi z tym, "nie szkoda wam dziecka"? Ja na komunię nic od rodziców nie dostałam, zrobili wielką imprezę, co więcej pieniądze komunijne zostały skonfiskowane. Z resztą, jak sporej ilości dzieci w tamtych czasach ;) niby że popilnują pieniędzy itd. Nie mam żadnego urazu, bo jak coś chciałam to zawsze dostawałam, moi rodzice byli zamożni i czy rower czy walkmena czy inne bajery w tamtych czasach kupowali od ręki. Więc dlaczego mieliby mi dawać coś na komunię? Co więcej nie dajemy sobie prezentów na święta, urodziny itd, bo tak jak mówiłam, wszystko było na zawołanie. Dla nas ważniejsze było być razem, ja się z imprezy cieszyłam, a nie z prezentów.