Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jrrr

problem z długim cyklem

Polecane posty

Gość jrrr

cześć dziewczyny, Oto moja historia: w lutym postanowiłam odstawić tabletki anty, dostałam normalnie okres od odstawienia, i do dnia dzisiejszego czekam na ten naturalny :(dodam że przed tabletkami również okresy długie ale jakoś olałam to niestety :() dziś 40 dc, wczoraj byłam u ginekologa, ciążę oczywiście wykluczył, stwierdził cienkie niepłodne endometrium, postanowił nie dawać mi nic na wywołanie okresu, bo lepiej znaleźć przyczynę tego opóźnienia niż mechanicznie wywoływać okres a problem dalej pozostanie.. nie dopytałam czy przy takim endometrium mogę się spodziewać okresu w każdej chwili? Za tydzień idę do niego na dokładniejsze USG i ewentualny plan działania (prawdopodobnie zleci badania hormonów itp.) martwię się strasznie, że to coś nie tak z moją płodnością, a staramy się o dziecko :( czy któraś z was miała podobny problem z bardzo długimi cyklami a mimo wszystko się udało?

Gość gość
Po tabletkach antykoncepcyjnych zazwyczaj długo nie ma okresu – nie ma jednak przyczyny by się niepokoić  Ja też tak miałam! Generalnie poczekaj niech cykl się wyreguluje. To może potrwać kilka cykli. Jeśli potem miesiączki będą nieregularne to można podejrzewać, że nie zachodzi owulacja. Wtedy najlepiej aby udac się do kliniki leczenia niepłodności – tak mniej więcej po roku starań :) Zbadaj też hormony.

Gość gość
tak się pocieszam ehh, szkoda tylko że te trzy lata temu przed braniem tabletek również miałam tak nieregularnie (szkoda że wtedy te sprawę olałam) chyba napisałam tu żeby się pocieszyć, że być może są pary które przy takich cyklach zaszły w ciążę...

Gość gość
"Po tabletkach antykoncepcyjnych zazwyczaj długo nie ma okresu " co za bzdura... Jakie to ma niby znaczenie? Jesli dziewczyna juz wczesniej miala problem z hormonami regularnoscia okresu itd to tabletki nie maja tu znaczenia. Sama biore tabletki od wielu lat, z przerwami na dzieci. Zawsze po odstawieniu dostawalam okres i miesiac pozniej wszystko wracalo do normy. Biore tabletki belara zmala iloscia hormonow. Nie ma co dziewczyny straszyc. Jesli masz dobrego lekarza to on Ci pomoze :) Glowa do góry, bedzie dobrze

Gość gość
Hej po pierwsze nie stresuj się, bo to nie poprawi Twojego stanu, na spokojnie idz na wizyte sprawdzcie w usg czy wszytsko OK i koniecznie zrób badanie hormonów. Wywołanie miesiączki lekami jest potrzebne zeby wyregulować to co się dzieje niefizjologicznie, po poczeciu czasami takze jest podawana luteina na podtrzymanie wiec nic w tym złego. Nie martw się na zapas

Gość Cleo1976
Oj, dziewczyny, dziewczyny.Powtórka z biologii.Co to jest okres? To jest krwawienie spowodowane złuszczaniem się przerośniętej błony śluzowej macicy (endometrium).A co niby ma jej się złuszczać, jeśli się jeszcze nie odtworzyło? Po drugie, miesiączka z reguły jest następstwem wcześniejszej owulacji (prościej: dni płodnych).Występuje zazwyczaj 10-18 dni po niej.Hormony zawarte w pigulkach hamują jajeczkowanie.Czasami nie powraca ono natychmiast.I wtedy może nie być miesiączki nawet przez 2-3 miesiące.Oczywiście, zdarzają się tzw.cykle bezowulacyjne, tj.takie, gdzie endometrium normalnie przyrasta, ale jajeczko nie dojrzewa.W takim wypadku lekarz może farmakologicznie wywołać owulację lub/i miesiączkę.Jeśli uznał, że to niepotrzebne (cienkie endometrium) pozostaje spokojnie czekać, aż natura zrobi swoje.Kiedyś nie miałam miesiączki przez 89 dni i nie byłam w ciąży.

Gość Cleo1976
Ps.Przy długich cyklach oczywiście jest możliwość zajścia w ciążę.Zawsze miałam długie, nieregularne cykle-najkrótszy w moim życiu miał 28, a najdłuższy-89 dni, a jednak bez problemu rozpoznaję (nie wyliczam!) u siebie dni płodne i trzy razy bez kłopotu zaszłam w ciążę.Długie cykle to tylko znak, że na owulację trzeba czekać dłużej, to znaczy zachodzi ona nieco rzadziej, niż u innych kobiet.Idealna kobieta ma 11-13 jajeczkowań w ciągu roku, ja mam 7-9.Nie martwi mnie to jednak szczególnie, mam już troje dzieci...i więcej dni niepłodnych na seks bez prezerwatywy.

Gość gość
popieram cleo. Mi też się udało w ten sposób. Dni płodnych nie wyznaczałam sama a używałam mikroskopu owulacyjnego