Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

koniec macierzynskiego a brak pracy, co byście zrobiły??

Polecane posty

Gość gość
Nie wiem skąd u ciebie takie ceny, ja za prywatne nie placę wiecej niż 700 zl. Ale sa tez droższe bo maja jakies tam bajery i bardziej sie cenią. Ja przed zapisem bralam listę i sprawdzalam cenowo wszystkie w najbliższej okolicy.

Gość gość
Ja byłam w takiej sytuacji i po 2 latach szarpaniny ze żłobkiem i przedszkolem poszłam na urlop wychowawczy . Teraz nie mam problemu jak dzieci chorują albo mąż wyjeżdża w delegacje. Tylko ja mam męża, ktory przynosi do domu kasę i nie miga sie od żadnych obowiązków . Z drugiej strony nie chce mi sie juz wracać do pracy , którą mam , myślę właśnie o czymś własnym żeby dostosować to do życia rodzinnego.

Gość gość
Nic bym nie zrobiła. Jestem w podobnej sytuacji, pójdę do pracy jak wszystko z dziećmi mi się poukłada. Obecnie jestem wykończona opieką nad dziećmi, właściwe to od urodzenia młodszego sypiam po cztery godziny na dobę. Mąż jest w bardziej komfortowej sytuacji, wysypia się, ma czas dla siebie. Dlatego też będzie pracował na utrzymanie naszej rodziny. Ja pójdę do pracy na spokojnie, w przyszłości.

Gość gość
Autorko, trzeba męża zmobilizować albo alimenty (jak trzeba to do sądu) albo przedstaw mu sytuacje i może uda się zrobić fikcyjny rozwód żeby dodatki z MOPsu się należały? (nie wiem czy tak można? po prostu rzucam myśl). Tak zdaję sobie sprawę że to niemoralne ale w tym kraju czasami nie da się normalnie... Mąż będzie się dokładał do żłobka i przedszkola? Autorko 100tys. to nie jest zbyt dużo jak na własny biznes. Tak jak wspominałam wcześniej jeśli nie wiesz jaki biznes chcesz otworzyć to oznacza najczęściej porażkę już na starcie.

Gość gość
o jakich dodatkach z mopsu piszesz, mam kombinować, żeby dostać drugie 500plus i 100zl rodzinnego? czyli 600zł łącznie? i co dostane za emeryture jak sobie tak zanize zarobki, mam znajiomych wlasnie gdzie ona zarabia 4,5 on 3 a na papierze najnizsza krajowa bo wybłagali u szefa , żeby dodatki brac z mopsu, przedszkole darmowe bo im się należy bo przecież biedni sa... eh... poza tym do takich kalkulacji zawsze biorą poprzedni rok pod uwagę, czyli tak naprawdę może dostałabym cos więcej w 2019, jak zanize zarobki w 2018, a tego robic nie chce bo będziemy się starac o kredyt hipoteczny i musimy mieć dobre a nawet zawyżone na papierze.... może na biznes typu restauracja, zakład mechaniczny itp. 100tys to mało, ale żeby wynajac lokal i sprzedawac ciuchy, kosmetyki, albo salon fryzjerski z ogarnieta babka, która ie ma tych pieniazkow by to zrobic to już wystarczy przecież... dobijacie mnie hehe, ok zostane w domu, bez zadnych pieniędzy i będę zyla z oszczednosci az dzieci pojda do szkoły, zostane goła i wesoła i z dziecmi spedze dużo czasu:)

Gość gość
To co napisałaś trochę zmienia postać rzeczy... "wynajac lokal i sprzedawac ciuchy, kosmetyki, albo salon fryzjerski z ogarnieta babka" Pewnie że możesz robić te rzeczy, nawet z polową mniej pieniędzy. Tylko czy na tym się znasz? Trzeba rozeznać rynek i wiedzieć co się robi i czy będą chętni. Nie sztuka nakupować towaru a później zostać z towarem

Gość gość
a zastanawiałaś się nad branżą gastronomiczną coraz więcej osób chce zdrowo się odżywiać a nie ma czasu przygotowywać sobie posiłków,moim zdaniem taki biznes ma duże szanse rozwoju, zobacz sobie też ofertę www.hybryda-gastro.pl tam znajdziesz wszystko czego ci potrzeba w tego typu branży

Gość gość
Nie ma jak narobic dzieci z byle lim byle gdzie.a potem szukac odp na kafe..alimenty dodatki wwychowac dzieci i myslec a nie na warjckich papierach bwz domu pracy z jakims typem.u boku.

Gość gość
Dzieci zdaje sie sa wspolne, wiec maz,ma psi obowiazek dawac na ich utrzymanie, zwlaszcza gdy ty nie pracujesz. Druga sprawa, jesli ty calkowicie zajmujesz sie dziecmi, a on nic to juz w ogole koszty utrzymania spadaja na niego w wiekszosci. Trzecia sprawa, jesli ty oprocz zajmowaniem sie dziecmi, zajmujesz sie domem czyli, dbasz o wpolsne przestrzenie, w tym oporzadzasz meza, pierzesz mu, prasujesz, gotujesz, to on majac darmowa obsluge w domu ma psi oboeiazek utrzymac w calosci nie tylko dzieci ale tez ciebie, a jesli tego nie robi to cwaniak iburak, a ty kretynka do kwadratu. No ale twoja sprawa, to najwyżej tylko ty bedziesz płakać, a nie inne kobiety, ktore maja normalne uklady z mezem.

Gość gość
Cześć. Jestem mamą dwójki chłopców. Obecnie na zaległym urlopie. Dużo myśleliśmy o tym, co dalej. Do mojej pracy wrócić nie mogę. Mąż rozwija własny biznes, a ja pracowałam na 3 zmiany 35km od miejsca zameszkania. Koszt niani by nas dobił. Chwilowo idę na wychowawczy i w tym czasie na kurs, aby móc pracować w zawodzie, w którym zawsze pracować chciałam. Całe szczęście kurs wystarczy. Później młodszy do żłobka, a ja do pracy. Gdy będzie chorował, to od czasu do czasu pomoże nam teściowa. Poszukaj czegoś w twoim klimacie. Zainwestuj w siebie przez ten czas gdy będziesz w domu. Koniecznie! Niech te pieniądze nie bedą przEjedzone, a dobrze zainwestowane. Trzecie dziecko, jak ktoś tu pisał, nie powinno pojawić sie tylko dla rozwiązania jakiejś sytuacji. Teraz trzecie i tak naprawdę problem odwlekasz i do tego później czekają Cię te same dylematy z trójką, co teraz z dwójką. Chyba, że okres kolejnej ciąży to czas żeby przygotować się do swojego biznesu i wejść na rynek pełną parą po macierzyńskim z trzecim dzieckiem.

Gość gość
Facet powinien zarobic na utrzymanie rodziny. Baba moze isc do pracy ale to facet ma zarobic kase na dom. A wy durne baby dajecie sie robic z kazdej strony. Zajmujecie sie domem dziecmi i jrszcze do roboty chodzici a dziad po robocie nic i sie w duchu z was smieje