Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przechowywanie mleka z piersi

Polecane posty

Gość gość

jak przechowywac mleko, gdy np odciągam co 20 ml, moge zostawić to 20 ml w temp. pokojowej a za jakis czas do tego dociągnac kolejne 20ml, czy raczej przechowywać w lodówce, jak to jest?

Gość gość
Co najmniej w lodowce!

Gość gość
Przechowywanie mleka matki - jak długo? do 8 godzin w temperaturze pokojowej (do + 25˚C). do 2–5 dni w lodówce w temperaturze do + 4˚C. ... do 2 tygodni w zamrażalniku lodówki w temperaturze –10˚C. do 6 miesięcy w zamrażarce w temperaturze od – 18˚C do – 20˚C.

Gość gość
21.45. Zgadza sie, tylko w lodowce do 48 h. 5 dni to za dlugo.

Gość gość
standardy medyczne dotyczące karmienia piersią podają, że w lodówce do 96 h, a w temp. pokojowej optymalnie 3-4 h maksymalnie 6-8 h. Mleko po odgrzaniu do 4 h.

Gość gość
Mąż jest zawsze przy każdym badaniu ginekologicznym cipki i wspierał porody dzięki temu zaraz po porodzie mogłam karmić siarą i lepiej odkleja się łożysko! Gdy miałam nadmiar pokarmu s ochotą ssał mąż cyca.

Gość gość
mleko w lodówce po jakimś czasie robi się gorzkawe, ale wciąż jest dobre do spożycia, tylko mniej smaczne. Niektórym dzieciom może to przeszkadzać. Winowajcą zmiany smaku jest enzym lipolityczny – lipaza, który jest odpowiedzialny za trawienie tłuszczu, co czyni mleko matki lekkostrawnym. Poziom lipazy nie jest stały w mleku wszystkich kobiet i enzym ten rozkłada się w różnym czasie. Zatem nie wszystkie matki karmiące dzieci mrożonym pokarmem mają z tym problem. Mrożenie mleka spowalnia, ale nie zatrzymuje rozkładu lipazy, która właśnie powoduje zmianę smaku mleka.

Gość gość
Ja mieszkałam pokarm, tzn jak mi trochę zostało z poprzedniego odciagania a wiedziałam ze zamieszczę się w tych 8h to żeby butelek tyle nie brudzic to świeże dodawałam do zeszłego