Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam 24 lata i 260 cholesterolu

Polecane posty

Gość gość

Czas umierać :(

Gość gość
Czas zrobic wiele powaznych zmian w Twoim zyciu.

Gość Kawa z cukrem bez smietanki
Czas wziasc sie za siebie.

Gość gość
Wystarczy że wyjedziesz do Stanów i tam będziesz mieć w normie :D

Gość gość
Ty kawa lepiej weź się za język polski :D

Tak w Stanach to zupelnie normalne ,no ale jest jeszcze opcja ze trafisz do programu na kanale TlC "Historia wielkiej wagi". Tam napewno pomoga.

00:36 A Ty co nauczyciel od polskiego????

Gość gość
Normy na całym świecie są inne, np. w przytoczonych Stanach norma to 300 a w Polsce 200. To ciekawe dlaczego tak jest, Polacy to inni ludzie? Czy może chcą na głupich Polakach trzepać kasiorę? :o

00:36 Cos milczysz? A juz myslalam ze poszczekasz jeszcze. A propos na "Ty to tramwaj staje, a na dzyn ,dzyn odjezdza"

Gość gość
Ja całe życie mam 240 -260. Pierwszy raz zmierzono mi poziom cholesterolu w wieku 18 lat i ważyłam wtedy 47 kg. Norma była wtedy zdaje się 220. Potem zmniejszyli do 200. A ostatnio jak robiłam badania to widziałam już 190 ;-) Wniosek taki, że normy są celowo zaniżane żeby jak najwięcej ludzi przyjmowało leki, które do bezpiecznych nie należą. Dowodem na to jest fakt, że w innych krajach normy są znacznie wyższe i tam bym się w nich spokojnie mieściła. Ciekawe dlaczego?

Gość gość
przecież to nie o normy chodzi tylko realne zagrozenie udarami,wylewami krwi do mózgu !

Gość gość
To przeczytaj o badaniach gdzie w większości zawałowcy nie mieli podwyższonego cholesterolu. Mi lekarz od razu dał statyne :o nawet nie zbadał hdl ani ldl :o

Gość gość
a jak z ciśnieniem przy takim cholesterolu? W porządku? Ostatnio znajoma, która jest fanką wszelkich fitnesów i zdrowego życia miała wysoki cholesterol. Zdiagnozowali u niej niedoczynność tarczycy, bierze Euthyrox

Gość gość
No właśnie nie ma żadnej zależności pomiędzy poziomem cholesterolu a np. zawałami serca. Jak się poczyta w necie to można tam znaleźć bardzo ciekawe artykuły na ten temat. Nie pamiętam dokładnie, ale chodzi tam głównie o to, że muszą być zachowane jakieś proporcje pomiędzy złym a dobrym cholesterolem. Natomiast sama ich ilość nie ma większego znaczenia. Mój ojciec np. zmarł na zawał w wieku 56 lat (pierwszy bardzo rozległy zawał i od razu śmiertelny) Cholesterol miał zawsze w normie a ciśnienie jak nastolatek 120/80. Oczywiście nie mówię, że u każdego tak musi być. Jeszcze 20 lat temu w TV było mnóstwo reklam margaryn do smarowania pieczywa, a teraz lekarze zabraniają ich jeść, bo są rakotwórcze. To samo z jajkami. Kiedyś histeria, że są bombą cholesterolową, a teraz wszyscy krzyczą, że niesamowicie zdrowe. Radziłabym więc zachować zdrowy rozsądek, bo handlem rządzi reklama.

Gość gość
Ciśnienie mam niskie :) Moja babcia całe życie miała cholesterol ponad 200 i dożyła prawie 90 :) Tato też ma duży i to też od zawsze, podejrzewam że geny przynajmniej trochę za to odpowiadają. Ale zaczęłam dietę, chodzę na treningi, zobaczymy czy to coś da :)

Gość gość
a bierzesz leki?

Gość gość
Nie biorę

Gość gość
14'16 chodzi o wylewy i udary ciołku. Nie o zawał serca! To zupełnie cos innego .

Gość gość
Są leki ziolowe (np. z karczocha lub ryzu czerwonego),które dobrze przyswaja organizm i normuje poziom cholesterolu.Bez recepty.

Gość gość
dziś wylewy i udary to od ciśnienie ciołku!

Gość gość
M.in.od ciśnienia,ale glownie od pozlepianych plytek (wysoki cholesterol) w naczyniach krwionośnych ciołku.

Gość gość
Ale jak ktoś nie ma nadciśnienia to nie wmawiaj że jest udarowcem podwójny ciołku! Cholesterol jest potrzebny dla organizmu, niezbędny i w większości endogenny!

Gość gość
tu mowa o jedn.260 nie wiadomo ile tzw.dobrego a ile zlego cholesterolu ma ten ktoś piszący.

Gość gość
właśnie. Lekarz powinien to oznaczyć a nie od razu leki :o

Gość gość
D

Gość gość
Zbadaj sobie frakcje cholesterolu , jeśli poziom dobrego jest wysoki to nie ma powodów do obaw . Zbadaj też poziom trójglicerydów , tak po prawdzie to ich podwyższony poziom jest grożniejszy niż wysoki cholesterol .

Gość gość
Jutro idę na badania :(