Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Od jakiego wieku dziecka mowienie tylko 3 słów jest już oznaką opóźnienia?

Polecane posty

Gość gość

Moj syn ma równe 19 miesięcy (półtora roku+kolejny miesiąc ;) ) i mowi tylko: mama, nie, brummmm.. Zaczynam sie martwic

Gość gość
większość dzieci zaczyna mowić w wieku 2 - 2,5 lat . Z reguły

Gość gość
A mnie tak teściowa stresuje :/ I podaje za przykład kuzyna mojego syna, który w jego wieku recytował wiersz i mówił jak dorosły (potem się okazalo że ma ZA, ale to teściowej nie rusza)

Gość gość
a dajesz mu np tablet czy tel i ogląda na tym bajki ? To opóźnia rozwój mowy

Gość gość
A wszyscy tak gadają , ze ktos tam mowil czy chodził szybciej , a każde dziecko jest inne i rozwija sie inaczej .

Gość gość
ogląda ale nie więcej niż 20 minut dziennie. I to nie jest 20 minut jednorazowo. To jest np. 5 minut+10+5 w ciagu calego dnia

Mój chrześniak ma 2,5 roku; od malutkiego ogląda tv, tablet czy komórkę. Wypowiada się jak dorosły, śpiewa, recytuje - tak naprawdę zaczął mówić bardzo wcześnie, na pewno już mówił dużo,a jeszcze nie chodził (sąsiadki nawet dopytywały, kiedy w końcu chodzić zacznie). Jak widać nie ma reguły - jeden zacznie bardzo wcześniej mówić, inny chodzić, tak czy siak w pewnym wieku się to wyrówna.:) Nie martw się! W ostateczności spotkaj sie z logopeda

Gość gość
Mialam ostatnio zajecia z komunikacji i prowadzaca mowila ze roczne dziecko powinno wypowiadac 20 slow, 1,5 roczne powiedziec proste zdanie a 3 letnie znac 1000 slow. Ja mam roczne dziecko i mowi tata i nie. Ja sie nie martwie, kazde dziecko rozwija sie swoim tempem.

Gość gość
Ale to prowo już było!!!!