Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

język angielski w pracy IT

Polecane posty

Gość gość

Witam wszystkich :) Chciałbym w przyszłości pracować w IT. Jestem w pierwszej klasie technikum informatycznego. Zdaję sobie sprawę, że w tej branży muszę umieć język. Ktos wie na jaki poziom jest wystarczający? Z jakich metod mogę korzystać ucząc się? Dodam, że nie mam zupełnie pomysłu, niby uczę się tych słówek, ale po kilku dniach zapominam i tak w kółko. Jak skutecznie się uczyć, żeby się nauczyć?

Gość gość
Branża IT rządzi się niestety swoimi prawami, niektóre domeny nie mają swoich odpowiedników. Musisz koniecznie zmienić metodę nauki słownictwa. Ja też kiedyś miałam problem z nauką słownictwa siedziałam nad książką i prawie płakałam, bo nic nie mogłam zapamiętywac do czasu aż nie zmieniłam metody. Teraz staram się dużo czytać i słuchać. Dużo też koresponduje w internecie z ludzmi z zagranicy :) Moje myślenie na temat języka angielskiego zmienił w 180 % kurs Enlinado, zlukaj sobie możesz go znaleźć na youtube lub na facebooku. Moim zdaniem kurs jest dobry dla każdego nie tylko dla poczatkujących możemy być na średnim poziomie, ale np pozapominaliśmy sporą partię materiału lub mamy problem z rozmową. Ja miałam zdecydowanie złe metody nauki i dlatego miałam problemy.

Gość gość
Wydaje mi się, że w IT to tak na C1 byś musiał umieć język. U mojego brata w pracy była dziewczyna co troche nakłamała w cv i wszystko pozniej wyszło niestety nie podoałała i musieli ja zwolnić.

Gość Kasia5463
DO AUTORA TEMATU Wielce Szanowny Panie Pan źle trafił bo to jest tylko i wyłącznie kobiece forum dyskusyjne

Gość gość
Co do Enlinado to znalazłam w internecie link do darmowych warsztatów, które odbywają się w poniedziałki o 20 www.facebook.com/enlinado/videos/1650762088342427/ Bardzo fajna inicjatywa, można się na live wymieniać spostrzeżeniami i pytać jak komuś coś leży oczywiście ucząc się przy tym języka. :)

Gość gość
To, że kobiecie to nie może zadac pytania? Nie wiem cóż to za wykroczenie :) Bez przesady, widziałam pełno wątków od facetów jak widac nie tylko kobiety tu się udzielają. W IT cięzko, będzie bez znajomości polecam Ci wciągnąć się w oglądanie filmów wtedy łatwiej sobie przyswoisz język.

Gość gość
A na czym polega ta metoda nauki języka przez oglądanie filmów ktoś praktykował? :) Mam zamiar ją zastosować, ale nie wiem jak podjeśc do tematu :D

Gość gość
Ja się kiedyś uczyłam z filmów, oglądałam filmy z napisami, oglądałam np jeden i ten sam film 3 lub 4 razy. Zapamiętywałam dosłowanie całe zdania jestem też wzrokowcem i pamiętałam tłumaczenia słówek. Póżniej ucząc się słówek przypomniałam sobie owe wyrazy i było mi duużo latwiej je przyswoić. Polecam przed nauką słówek oglądac filmy lub słuchać słuchanek.

Gość gość
Kurcze ja np nie jestem wzrokowcem, ale może uda mi się zapamiętywać zdania. Nigdy nie próbwawałam tej metody może mi się uda. A znacie jeszcze jakieś inne?

Gość gość
Jakaś feministka się odezwała haha :D Jak pani nie odpowiada na pytanie to proszę się nie udzielać. Do studiów masz jeszcze troche czasów masz duże pole do popisu jeżeli chodzi o naukę języka, możesz skorzystać z kursu, możesz też uczyć się na właśną rękę korzystać też z youtuba. Ja np sama nauczyłam się języka z youtuba oglądałam bardzo dużo filmików, robiłam też sporo ćwiczeń. Sukces osiągnęłam natomiast jak zaczełam rozmawiać na skypie najpierw dla żartów obcokrajowacami a pozniej już tak na serio na różne tematy i tak się nauczyłam języka.

Gość gość
only fluent english

Gość gość
Na trudną branże się porywasz, ale teraz ponoc zapotrzebowanie na programistów i nie tylko. Wydaje mi się, że dobry programista powinien umieć język angielski na poziomie zaawansowanym. tak jak wyżej wspomnieli masz dużo możlwiości poprzez kursy i naukę samemu także działaj. Ja uczyłem się języka z piosenek, ale nie wiem czy to dobra metoda dla każdego :)

Gość gość
Nauka z piosenek jest trudna, dużo jest tam sloganów jakichś uproszczeń chyba nie polecałabym tej metody. :) Lepiej z filmów, lub słuuchanek ale koniecznie z tekstem do nich.

Gość gość
Widze, że każdy ma inną metodę a czy ktoś nauczył się języka tak zuoełnie na sucho? Nie słuchając go wcześniej na samej teorii? Tak jak uczą w większości szkół niestety. Generalnie ucząc się przez tyle lat w szkole każdy powinien być orłem a jakoś tyle ludzi nie umie języka coś jest nie tak.

Gość gość
Bo teraz nauczyciele umieją gorzej język od uczniów to częste zjawisko niestety .. U mojego syna nauczycielka zawsze odpowiada jak dzieci pytały o słówka : ,, macie słownik to używajcie''

Gość gość
Zakładam, że jesteś już pewnie na jakimś poziomie języka nie startujesz od zera. Staraj się osłuchać i otoczyć językiem i będzie na prawde spoko. Fajnie jakbyś znalazł sobie w necie ludzi do konwersacji z zagranicy, praktyka daję zdecydowanie najwięcej :)

Gość gość
Też tak sądze, że powinieneś teraz otoczyć się językiem najbardziej jak to możliwe. Do nauki mowy w języku angielskim potrzebujemy tak naprawdę 1000 słów i 4 czasów to moim zdaniem zdecydowanie wystarcza, żeby się komunikować. Zacznji od tego, a pozniej będziesz brnął coraz dalej i się wkręcisz i polubisz język.

Gość gość
Moj chłopak pracuje w IT, nie jest jakimś orłem z angielskiego, ale musi umieć się dogadac no i wiadomo te wszystkie domeny ma w jednym palcu. On nauczył się języka w kilka miesięcy za granicą, wyjazd daje mega dużo. Oczywiście jak nie masz możliwości wyjazdu to możesz jak pisali wyżej starać się otoczyć językiem. Poprzez np słuchanie, ćwiczenia, gadanie, naukę i oglądanie..

Gość gość
Czytaj dużo dokumantacji na ten temat przyzyczaj oczy do tych pojęć. Nie wiem na ile jesteś dobry z gramatyki, ale fajnie by było porozmawiać z kimś z innego państwa. Co do akcentów to jak się osłuchasz to nie będziesz miał problemu ze zrozumieniem to wsyztsko kwestia czasu.