Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dzis w klubie na swietlicy nie bylo zadnego dziecka

Polecane posty

Gość gość
Jestem nauczycielem, u nas w szkole jest podobnie. Na każdym dyżurze mamy dzieci rodziców niepracujacych. Któregoś roku w wigilię chłopczyk był do 16, rodzice zabrali go jadąc na kolację, wystrojeni :-( Nie są nam obce słowa, że rodzice chcą spokojnie zrobić zakupy czy przygotować się do świat, kiedyś jedna mama przyszła po dziecko bardzo późno, bo była w kościele. Mimo, że bardzo lubię dzieci i pracę z nimi to jednak niechętnie jadę na taki dyżur. Ostatnio miałam pecha, bo rodzice zostawili dziecko a sami korzystając z wolnego dnia pojechali na zakupy 200 km dalej i utkneli w korku. Co do pieniędzy to dodatkowych za dyżur nie dostaję.

Gość gość
bo teraz macie problem. potem obgadywanie po nowakowa nie pracuje a jej syn na swietlicy. wam sie w glowie przestawia.

Gość gość
To zmień zawód skoro taka praca ci nie odpowiada. Zmusza cię ktoś do niej ? Bo nie rozumiem w czym problem.

Gość gość
Ile urlopu ma normalny pracownik w Polsce ? Ile wolnych dni w roku ma nauczyciel ? Aby miec wolne przed swietami musialabym wziasc urlop - nauczyciel tego urlopu nie bierze, a wiec jest do dyspozycji we wszystkie dni robocze - to jest juz zaplacone w jego etacie. W skali roku nauczyciel / nauczycielka ma i tak o wiele wiecej wolnych dni niz 20 dni ustawowego urlopu. Moje wspolczucie jest w tym wypadku raczej ograniczone - moge skorzystac z oplaconej przeze mnie podatkami uslugi opieki nad dzieckiem w czasie ferii - i korzystam z tego jezeli mi pasuje.

Gość gość
15:41 Wspolczuje twojemu dziecku. Nie dość, że w szkole pół dnia to jeszcze po południu się jej pozbywasz. Dziwi cię, że nie ma dzieci? Nie ma, bo rodzice poświęcają czas swoim dzieciom, a nie pozbywają się ich na całe dnie.

Gość gość
16:06 To korzystaj, tylko nie p*****l, że dziecko i nauczycielka są szczęśliwi w tej sytuacji.

Gość gość
16:06 o to zarabiasz miliony żeby z twoich podatków starczyło na wszystko z czego darmowego korzystasz: szkoły, przedszkola, pediatry, placów zabaw, chodników, jezdni, itp. I jeszcze twoje podatki starczają na twoje macierzyńskie, 500 plus i darmowe siedzenie w domu z dzieckiem po urodzeniu i jeszcze na ta nieszczęsna opiekunkę. Ja myśle ze na ciebie i twoje dziecko składają się pracujący bezdzietni.

Gość gość
tak nic nie robia tylko z dziecmi siedza.sa leniwi i nie chce im sie nawet dziecka zaprowadzic na zajecia popoludniu.

Gość gość
a co sie potem okazuje dzieciaki same siedza w domu. bo watpie zeby kazdy rodzic mial mozliwosc w tych dniach na wolne z pracy a albo maja rodzine do pomocy.

Gość gość
Zawsze pracowałam w wielki czwartek, wiec pani ze swietlicy tez może pracować. Nie każdemu dadzą urlop.

Gość gość
16:23 czy rodzice te dzieci w przydziale od państwa dostali? Chyba oczywiste ze jak decydujesz się na dzieci to wiesz trzeba będzie zapewniać im opiekę w takie dni. A nie tylko roszczenia

Gość gość
"Chyba oczywiste ze jak decydujesz się na dzieci to wiesz trzeba będzie zapewniać im opiekę w takie dni. " No wlasnie zapewniam opieke... prowadzac dziecko na swietlice bo wlasnie po to zeby zapewnic dzieciom opieke te placowki dzialaja ;)

Gość gość
U nas w przedszkolu bylo może 30 dzieci . Mąz zaprowadził córkę o 7 to byla pierwsza. Moje dziecko normalnie w te dni chodzi do przedszkola . Tak samo w ferie zimowe czy jeden letni miesiąc wakacji .Z mężem pracujemy i nie mamy tyle urlopu żeby zapewnić opiekę w domu .

Gość gość
Pamiętam, jak miałam kiedyś drugą zmianę w pracy w Wigilię. Od godz. 13 siedziałam z jedną dziewczynką. Rodzice przyszli o 17.30, kiedy zamykamy przedszkole i wielce zdziwieni, że córka sama, bo myśleli że się świetnie bawi z rówieśnikami. Myślę, że zrobili to specjalnie, bo oni często podjeżdżali pod przedszkole o np. 17.00 i siedzieli w nim do 17.30, nawet zimą. W szatni tatuś sarkastycznie zapytał mnie, czy mnie gdzieś podwieźć, bo późno już i pewnie się śpieszę na wigilię. Odpowiedziałam, że nie trzeba, bo jestem prawosławna i nie obchodzę teraz świąt. Ich mina bezcenna:)

Gość gość
siedzieli w AUCIE

Gość gość
Cos w tym jest bo u nas najdłużej siedzą dzieci matek nie pracują zawodowo . Rekordy bije para która ma 5 dzieci . Z tego 3 chodza do przedskzola . Dzieci do 7 do 16 siedza w przedszkolu . Nawet takie dni jak te gdzie jest mało dzieic cala 3 byla w przedszkolu . Dodam ze matka nie pracuje bo siedzi w domu z 2 latkiem . Najstarsze chodzi do szkoly i od rana jest jzu w świetlicy .

Gość gość
a nie pomyslalas ze mimo ze nie pracuje to moze nie ma nikogo do pomocy.Wez gdzies idz z 3 dzieci. a tak to wie ze dzieci sa bezpieczne w przedszkolu. czepiacie sie. jak takie madre to przestancie dawac dzieciom do opieki rodzicom dziadkom, komukolwiek.

Gość gość
gość dziś Skoro ktoś decyduje sie na tyle dzieci to niech teraz nimi zajmuje a nie oddaje jak do przechowalni . Do czego to podobne zeby w Wigilie dzieci matek nie pracujących siedziały w przedszkolu ?

Gość gość
u mnie w wigilie nie siedziala. bo akurat w ten dzien zawsze mialam wolne.ale w okresie switeczna noworocznym to tak. czy w wakacje- pracowac trzeba. wiec i dzecko w przedskzolu. teraz juz jest szkola- i na rozne sposoby tzreba kombinowac.- maz w pracy nikogo na miejscu do pomocy nie wiec trzeba sie ratowac takimi zajeciami w swoetlicach. a watpie zeby akuart kazdy mial pomoc przy dzieciakach. moze siedfza same w domu?

Gość gość
Pracowałam na takiej świetlicy i nawet jak nikt nie przyszedł to musiałam siedzieć do końca, wezciebajek nie opowiadajcie. Wolałabym siedzieć z nawet 1 dzieckiem niż sama, i tak siedzi w pracy więc może coś porobić z nią A matka 2 dni przed świętami nie będzie z nią kreatywnie czasu spędzać tylko ma robotę robi zakupy piecze sprząta czy co tam. To nie jest żadną traumą dla dziecka, zawsze jakieś urozmaicenie gry czy zabawki których nie ma w domu. Dni w które normalni ludzie biorą wolne tj jakieś majówki dni między świętami świetlice są zazwyczaj czynne bo są to dni wolne od szkoły, o urlopie latem można zapomnieć. Kasa jest z tego nienajgorsza A potem się wolne dni odbiera. Ja nie narzekalam. Jak jest świetlica czynna do 19 to nie można sobie o 18 iść do domu bo może ktoś o 18.30 przyjść :/

Gość gość
No ci co z tego ze same siedzą w domu ? To ich dzieci wiec niech sie zajmują .

Gość gość
Są dzieci, które w takie dni jak np. wigilia, piątek po Bożym Ciele, czy sylwester przychodzą do przedszkola, bo jest obiad. Kiedyś miałyśmy taką sytuację, że na sylwestra była zapisana tylko dwójka dzieci - rodzeństwo. Pani dyrektor powiedziała, że owszem opieka nauczycieli będzie, ale mają przynieść własne jedzenie, bo dla dwójki dzieci nie będzie ur********* kuchnia. Jak matka usłyszała, że trzeba przynieść własne jedzenie, to zrezygnowała. Myslę, że gdyby naprawdę nie miała z kim zostawić dzieci, to by je przyprowadziła z własnym prowiantem.

Gość gość
gg